Growth Driven Design stap 2: Launch Pad Website

Growth Driven Design stap 2: Launch Pad Website

Launch Pad WebsiteIn een recent artikel schreef ik over een nieuwe en met succes beproefde methodiek om websites te ontwikkelen: Growth Driven Design.

In tegenstelling tot bij de traditionele projectmatige aanpak voor het bouwen van een website, gaat Growth Driven Design (GDD) uit van een incrementele (agile) aanpak.

In mijn laatste artikel schreef ik welke acties je onderneemt in de eerste fase van een GDD traject, de strategiefase.

In dit artikel geef ik een korte beschrijving van de tweede fase van GDD: het bouwen van een Launch Pad Website.

Een Launch Pad Website bouwen

Het doel van een GDD-traject is je website continue ontwikkelen aan de hand van bezoekers feedback en bezoekersdata. Daarom is het van belang om - nadat je je strategie helder geformuleerd hebt - zo snel mogelijk te starten met een website die voldoet aan de minimale eisen om live te kunnen gaan: de Launch Pad website.

De vraag is: hoe kom je tot een Launch Pad Website? Dit is afhankelijk van je situatie: heb je nog een redelijk nieuwe website of is deze inmiddels behoorlijk verouderd en aan een nieuw jasje toe?

Situatie 1: je huidige website is redelijk nieuw

Als je een redelijk nieuwe website hebt, kun je deze gewoon gebruiken als je Launch Pad website en doorgaan naar stap 3: Continuous Improvement. In een volgend artikel zal ik deze fase van Growth Driven Design traject beschrijven.

Situatie 2: je huidige website is verouderd

Is je website enigszins verouderd dan is het handig om met een volledig blanco canvas te starten en zo te komen tot een Launch Pad Website. Om te kunnen starten is het van belang dat je een wensenlijst opstelt. Hierin bepaal je welke wensen nice-to-haves en welke wensen must-haves zijn.

De must-have wensen vormen de kern van je Launch Pad Website. 

Launch_Pad_Website_Wishlist.png

 

De must-haves

Enkele onderdelen die deel zouden moeten uitmaken van je Launch Pad Website zijn:

  • de best scorende pagina's van je huidige website (op basis van aantal bezoekers, positie in zoekmachines en conversie-percentage)
  • de top 3 actuele conversiepaden
  • de pagina's, die je meest belangrijke service-offerings vermelden
  • alle blogartikelen met relevante en/of actuele informatie en de blogartikelen met een top-20 notering in de zoekresultaten
  • andere relevante pagina's, zoals contact, actueel en wie zijn we.

Zodra je deze inventarisatie gedaan hebt en je hebt je wensenlijst helder en intern afgestemd, kan het daadwerkelijke bouwen beginnen.

Het Content Management Systeem

Zorg ervoor dat je een Content Management Systeem selecteert, dat flexibel is om te bouwen en te veranderen en dat makkelijk te onderhouden is. Let er ook op dat je redirects instelt van de pagina's die je niet meeneemt naar corresponderende pagina's op de Launch Pad Website.

Enkele geschikte CMS-en voor Growth Driven Design websites zijn HubSpot, Wordpress, Joomla, Drupal en Squarespace. 

De tweede fase: Harvesting Period

Nadat je Launch Pad Website gelanceerd is breekt de "Harvesting Period" aan. Bepaal gedurende een periode van één of twee maanden, welke quick-wins je kunt realiseren door te bekijken:

  • waar het organische zoekverkeer vandaan komt
  • hoe click heatmaps eruit zien
  • waar hoge bounce rates te zien zijn

Daarnaast kun je je bezoekers feedback vragen met user polls en kun je de meest gevraagde wensen testen, die net niet zijn doorgekomen uit de wensenlijst.

De derde fase: Continuous Improvement

Na deze Harvesting Period kun je aan de slag met de derde fase van Growth Driven Design: Continuous Improvement. In een volgend artikel ga ik hier dieper op in.