Haal meer uit B2B mail: e-mail marketing tips voor 2023

B2B Mail tips

e-mail marketing tips.jpgE-mail marketing is nog steeds, ook zeker binnen B2B, een effectief middel. Je gebruikt het om je publiek kennis te laten maken met jouw product en ze aanvullende content te sturen. Misschien verwacht je het niet, maar e-mail marketing groeit nog steeds, en hard! Uit onderzoek blijkt dat 95% procent van de respondenten aangeeft dat zij e-mail nog steeds een belangrijk of zelfs zeer belangrijk middel vinden. Ook marketeers maken er veelvuldig gebruik van. Wel ontstaat er meer concurrentie in de inbox van de ontvanger. Hoe zorg je ervoor dat jouw e-mail eruit springt en gelezen wordt? In dit blogartikel leg ik je uit welke tactieken en technieken zorgen voor een succesvolle e-mailmarketing.

Tips om je B2B mail te verbeteren

Wil je je mailing lijst optimaal benutten? Benut onze tips en haal het maximale uit je B2B mailing!

Tip 1. Houd een schoonmaakbeurt

Zoals je misschien al weet, heeft de inbound strategie 4 fases: attract, convert, close en delight. E-mail marketing behoort tot de close-fase. In deze fase is het de bedoeling dat je van je leads klanten maakt. Dat doe je bijvoorbeeld door lead nurturing, lead scoring en e-mail in te zetten. Deze hulpmiddelen helpen je om je leads op een snelle en effectieve manier klant te maken. Maar voordat je begint met e-mail marketing, raad ik je aan om naar je mailinglijst te kijken. Klikken de ontvangers op de links die je meestuurt of verdwijnen je mails meteen in de prullenbak? Neem dan je e-mailstrategie eens onder de loep. Grote kans dat je de boodschap, stijl of informatie moet aanpassen.

Tip 2. Stel doelen op

E-mail marketing kan verschillende doelen hebben. Veel bedrijven gebruiken e-mail marketing voor branding (47%), lead generation (42%) of lead nurturing (11%). Het is belangrijk om te weten welke doelen jij nastreeft, en of deze haalbaar zijn voor je team. De volgende stap is je doelen SMART maken. SMART staat voor Specifiek Meetbaar Acceptabel Realistisch en Tijdgebonden. Op deze manier kun je meten of je je doelen ook bereikt. Vooral het onderdeel Meetbaar wordt nog wel eens over het hoofd gezien. Mooie voorbeelden zijn de call to action button onderaan een blog en de linkjes in je e-mails. Deze gegevens kun je evalueren en gebruiken om je strategie aan te passen of bij te sturen. Beetje bij beetje kom je zo steeds meer te weten over je leads.

Tip 3. Personaliseer

Het is bewezen dat het personaliseren van e-mails zorgt voor meer betrokkenheid van de ontvanger. Een voornaam gebruiken in een e-mail verhoogt het aantal kliks al van 5.8 % naar 7 %. Een echte winner is het plaatsen van een voornaam in de onderwerp-regel. Mensen raken hierdoor meteen nieuwsgierig. In HubSpot kun je dit doen door het invoegen van personalization tokens. Wanneer er geen gegevens bekend zijn, kun je default values invullen. Bijvoorbeeld ‘’there’’. In plaats van ‘’hi first name’’ staat er nu ‘’hi there’’.  Zo is de aanhef altijd aantrekkelijk. Maar pas op: ga niet té ver met personaliseren, dit schrikt mensen af. Gebruik personalisatie alleen als dat waardevol en functioneel is voor de ontvanger. Een tip: spreek je onderwerpregel hardop uit. Klinkt het goed? Dan leest het waarschijnlijk ook lekker weg. Daarnaast kun je ook gebruik maken van een preview. Zo zie je precies hoe de e-mail eruitziet als de ontvanger hem opent. Last but not least: zorg er voor dat e-mails worden verzonden namens een gepersonaliseerd account in plaats van een ‘’no reply’’.

Tip 4. Experimenteer met verzenddagen

Uit onderzoek blijkt dat dinsdag, woensdag en donderdag de populairste dagen zijn om een e-mail te verzenden. Maar als je minder last wilt hebben van concurrentie, zijn juist de maandag en vrijdag handige dagen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen en is het geen doodzonde als je e-mail er op woensdag uitgaat. Wees gewoon niet bang om te experimenteren. Wissel af met dagen en kijk op welke dag de meeste e-mails geopend worden. Iedere doelgroep is anders, alleen al door het beroep dat ze hebben. Hebben je potentiële klanten een kantoorbaan? Dan checken ze hun e-mails waarschijnlijk meerdere keren per dag. Zijn ze veel onderweg, in vergadering of op de werkvloer zonder telefoon of laptop? Dan is de kans groter dat ze alleen ’s ochtends en tijdens de lunch even door hun inbox scrollen. Beide situaties zeggen lang niet alles over het perfecte tijdstip om een e-mail te verzenden, maar hebben wél invloed.

Tip 5. Vergroot je mailingslijst 

Mensen laten online steeds vaker hun gegevens achter. Bijvoorbeeld als ze een whitepaper downloaden of een contactformulier invullen. Dat is handig, want als bedrijf verzamel je zo je e-mailadressen. Maar pas op. Op 25 mei 2018 trad de GDPR in werking. GDPR wordt in het Nederlands vertaald als Algemene Verordening Gegevensbescherming en legt het verzamelen van persoonlijke gegevens aan banden. Consumenten zijn steeds meer op hun hoede van de online gevaren, ook wat betreft hun privacy. Na de invoering van deze nieuwe wet, hebben consumenten het recht om hun gegevens aan te laten passen of te verwijderen door het bedrijf dat ze verzameld heeft. Ook wat betreft e-mailmarketing wordt het transparanter. Je mag voortaan alleen mensen mailen die expliciet hebben aangegeven dat ze jouw nieuwsbrief willen ontvangen. Dit wordt een opt-in genoemd. Deze opt-ins moeten ook geregistreerd worden, zodat de ontvangers weten hoe jij deze informatie verzameld hebt.

Wees een trendsetter

Het tijdperk van e-mail is dus nog lang niet voorbij. In 2023 zijn er zelfs nieuwe e-mailmarketing trends voorspeld. Mobile first is er zo een. 54% procent van de e-mails wordt tegenwoordig via een mobiel geopend. De tekst, de afbeelding maar ook eventuele tabellen moeten daarom goed leesbaar zijn op alle schermformaten. Dit betekent dat het design mobielbewust, responsief en vloeiend moet zijn. In 2023 wordt ook het conversiepercentage van e-mail marketing via mobiel belangrijker. Dat betekent dat het aantal kliks via een telefoon omhoog moet. Hierbij geldt hoe creatiever, hoe beter. Wat dacht je van een CSS-animatie of een gifje? De tweede trend is lijst segmentatie. Dit betekent dat je verschillende lijsten opstelt van leads met dezelfde kenmerken. Zo kun je veel specifiekere content versturen en mensen écht aanspreken. Segmenteren kun je doen aan de hand van verzamelde contactinformatie, bijvoorbeeld over industrie, organisatie en locatie van je leads.

Onthoud dit!

Het wordt steeds moeilijker om de inbox van je potentiële klanten te bereiken. Dit betekent niet dat e-mailmarketing een uitstervend middel is. Integendeel! Ik denk juist dat het verschil tussen bedrijven steeds zichtbaarder wordt. Zo zijn er e-mailmarketeers die niet weten waar ze mee bezig zijn en marketeers die verschillende B2B mail strategieën uitproberen en het interessant houden voor hun abonnees. Met andere woorden: de slimme marketeer takes it all