Help! Mijn bounce rate is hoog en mijn bezoekers haken af

Hoge bounce rate

bounce rate gemiddelde tijd op paginaBounce rate. Gemiddelde tijd op een pagina. Begrippen die je waarschijnlijk wel kent als je weleens met je neus in je webanalytics duikt. Maar dit zijn waarschijnlijk niet de eerste cijfers waar je aandacht naar uitgaat. Je kijkt eerst naar het aantal websitebezoekers, via welke pagina’s ze binnenkomen en waar ze vandaan komen. Zo kun je zien of je SEO werk van de laatste maanden wel z’n werk doet. Maar om een goed beeld te krijgen van het succes van je website, heb je de bounce rate en de gemiddelde tijd op een pagina zeker nodig. In dit blog leg ik je uit waarom.

Wat betekenen bounce rate en gemiddelde tijd op een pagina?

Oké, voordat we verder gaan, eerst wat definities. Dan weten we zeker dat we het over hetzelfde praten. HubSpot definieert bounce rate als volgt: “het aantal mensen dat landt op een pagina van je website en dan weggaat zonder ergens anders op te klikken of te navigeren door je site.” Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer iemand een blog van je vindt via Google, maar direct na het lezen ervan je website weer verlaat.

De gemiddelde tijd op een pagina is precies dat: het is de gemiddelde tijd die je bezoekers aan je pagina hebben besteed. Geen idee wat een normale tijd is om bijvoorbeeld een blog te lezen? Ga dan zelf eens op onderzoek uit. Open een willekeurig blog en zet je timer aan: hoe lang was je bezig? Check wel even of het aantal woorden ongeveer overeenkomt met je eigen blog, dan weet je of je bezoekers waarschijnlijk wel (of niet) je blog lezen. Want, toegegeven: in 10 seconden leest niemand een blog van 700 woorden. 

Wat zijn dan goede cijfers?

Schrik niet te snel van cijfers: er is geen perfect getal voor je bounce rate of gemiddelde tijd op een pagina. Daarbij worden deze nummers door veel factoren beïnvloedt zoals het soort websiteverkeer dat je aantrekt en de kwaliteit van je SEO. Om te weten wat voor jouw industrie de gemiddelde bounce rate is, voer je een korte analyse uit. Streef in de regel naar een bounce rate van onder de 40%. Wanneer deze boven de 55% komt, is het slim om te kijken waar dit vandaan komt. Let wel op dat je op verschillende pagina’s een verschillende bounce rate kunt verwachten. Als een pagina voornamelijk informationeel is zonder links naar andere delen van je website, dan kun je een hogere bounce rate verwachten. En, houd hierbij in je achterhoofd dat een hoge bounce rate niet altijd helemaal aan jou te wijten is. Websiteverkeer dat je bijvoorbeeld uit sociale media haalt, heeft vaak een hogere bounce rate. Dit komt omdat deze bezoekers niet specifiek op zoek zijn naar jou, maar hun aandacht waarschijnlijk kort getrokken is door een van jouw artikelen. Hierna vertrekken ze weer.

Ook je ideale gemiddelde tijd op een pagina varieert. Probeer zelf weer uit hoe lang je op een websitepagina bent, dan krijg je een goede indicatie. Vanaf zo’n 40 seconden mag je voorzichtig juichen: het lijkt erop dat je websitebezoeker geïnteresseerd is in wat jij te melden hebt.

Het verbeteren van je bounce rate en gemiddelde tijd op pagina

Nu je weet hoe het zit, is je volgende vraag natuurlijk: hoe verbeter ik mijn website? Gelukkig kun je direct aan de slag met de volgende tips:

  • Zorg ervoor dat je website logisch opgebouwd is en gemakkelijk in gebruik. Regel een responsive design, zodat ook mobiele gebruikers hun weg vinden op jouw site.
  • Gebruik je keywords zorgvuldig. Gebruik ook (meta)beschrijvingen die zeggen waar je pagina’s overgaan, zodat je bezoekers krijgt die écht geïnteresseerd zijn in je content.
  • Laadtijd van je pagina’s. Feit: wanneer je website te langzaam laadt, haken je bezoekers af. Zorg dus voor geoptimaliseerde afbeeldingen en gebruik bijvoorbeeld geen inline-css.
  • Vermijd lange stukken tekst. Niemand heeft zin om zich door een lang stuk tekst te moeten worstelen. Houd het kort en krachtig en creëer ruimte. Bijvoorbeeld door lange alinea’s op te splitsen.
  • Gebruik headers. Hierdoor kader je stukken tekst goed af, zodat je websitebezoeker direct kan navigeren naar de informatie waarnaar hij op zoek is.
  • Maak gebruik van CTA’s. Door gebruik van CTA’s kom je erachter wie je bezoekers zijn. Je verbindt ze aan jouw pagina, en kunt dan stappen maken met je moderne marketing strategie!