Help! Mijn Content Marketing is te technisch

Content Marketing

Afbeelding_blog_12_feb-_Help_mijn_content_marketing_is_te_technisch.jpgStel, je bent de trotse eigenaar van een succesvol, technisch bedrijf. Jij en jouw team ontwikkelen de tofste dingen voor jullie klanten, er is geen opdracht die jullie niet aankunnen. Toch klopt er iets niet. Ondanks je expertise en goede werk, groeit je klantenbestand maar niet. Verkeerde marketingstrategie? Slechte vindbaarheid? Misschien. Zelf heb ik een andere theorie: je Content Marketing is te technisch. In deze blog bespreek ik het gevaar van te zware teksten en introduceer ik het Simpele Woorden-boek voor de schrijvende IT-er.

Wat is er mis met technisch taalgebruik?

Niet zoveel. In een technisch bedrijf is jargon zelfs onmisbaar. Het maakt interne communicatie eenduidig en documenten to the point. Niet zo gek dus, dat veel technische bedrijven ook in hun externe communicatie met termen smijten en in code praten. Vaak lees ik blogs die meer weghebben van een handleiding en zie ik slogans vol algemeenheden. Dat is zonde, want in de wereld van online marketing werkt dit soort taalgebruik averechts. In campagnes draait het namelijk niet om informeren, maar om verleiden. Je potentiële klant heeft een probleem en is op zoek naar de beste partner om dit probleem op te lossen. In deze aankoopfase is hij erg gevoelig voor de o-zo-belangrijke ‘klik’. Veel bedrijven negeren deze fase en vallen met de deur in huis. Zij schrijven hele essays over hun producten, diensten en certificaten. Hierdoor verdwaalt de klant in een zee van informatie en heeft hij geen idee met wie hij precies te maken heeft. Gevolg: er is geen klik en jouw merk blijft niet hangen. Een gemiste kans!

Jip en Janneke taal

Heb je een technische achtergrond en wil je nieuwe klanten aantrekken? Dan is het slim een andere, ‘lichtere’ toon aan te slaan. Een soort Jip en Janneke taal dus. Dat is in het begin even zoeken. Wie zich al jarenlang onderdompelt in vaktermen, schakelt immers niet zomaar over op een andere manier van schrijven en praten. Wat kan helpen, is jezelf de volgende vragen stellen:

  • Wat zou ik op een verjaardag vertellen over mijn werk?
  • Wat maakt mijn bedrijf anders dan andere bedrijven in de branche?
  • Hoe maak ik het werk of leven van mijn klanten makkelijker, leuker of beter?

Als je de antwoorden op deze vragen hebt, ben je al een heel eind. Dan volgt het daadwerkelijke schrijven van je content. Let er daarbij op dat je concreet bent. Nog veel te vaak zie ik bedrijven vervallen in abstract taalgebruik en vage beloftes. Neem de zin “Wij helpen u om uw bedrijfsprocessen zo efficiënt mogelijk in te richten”. Dat zal best zo zijn, maar wat zegt het over je team? Spreekt de zin tot de verbeelding, gaat het hart van de klant er sneller van kloppen? Waarschijnlijk niet.

Mijn klant is toch niet gek?

Als techneut communiceer je veel met klanten die ook een technische achtergrond hebben. Jullie spreken dezelfde taal. Dus waarom zou je je communicatie aanpassen? Ik noem twee belangrijke redenen. De eerste, en meteen belangrijkste is dat IT-ers ook mensen zijn (echt!). En mensen beslissen veel vaker met hun onderbuik dan met hun hoofd. Ik interview regelmatig IT-ers voor case studies van klanten. De ‘klik’ wordt bijna altijd als hoofdreden genoemd om met een bedrijf in zee te gaan. Je gaat immers een relatie met elkaar aan, dus wil je weten of de mensen in het bedrijf passen bij jouw mensen. De tweede reden gaat over je doelgroep. Want wie zegt dat de IT-afdeling alle beslissingen op IT-gebied neemt? Het is niet ongebruikelijk dat ook de CEO, financieel directeur of business analist mee bepaalt welke derde partijen er worden ingeschakeld. Daarom is het belangrijk dat jouw bedrijfsverhaal ook de (semi-)leek aanspreekt en kort en bondig duidelijk maakt dat jij een geschikte partij bent. Jouw verhaal moet niet alleen aantonen dat je betrouwbaar en professioneel te werk gaat, maar ook dat je innovatief bent én de zakelijke bankrekening niet onnodig leeg trekt.  

Het Simpele Woorden-boek

Ben je overtuigd? Begin dan vandaag nog met de nieuwe manier van schrijven. Om je op weg te helpen, heb ik een begin gemaakt met je nieuwe woordenboek: beeldend in plaats van technisch, verleidend in plaats van informerend.

IT-taal

Marketing-taal

verbeterde bedrijfsprocessen

geoliede machine

efficiënt

briljant

effectief

werkt als een trein

kundig

alleskunner

integreren

aan elkaar knopen

high performance

altijd bezig

high availability

altijd wakker

software-oplossing

recept

Open Source Java based Middleware Service provider

slimme tool

kostenbesparend

meer geld over voor leuke dingen