Het B2B marketingplan voor 2023 (en verder) ziet er zo uit

B2B marketingplan

b2b-marketingplan.jpgHet schrijven van je B2B marketingplan is een van die dingen je gemakkelijk voor je uit schuift. Er is altijd wel iets te doen dat sneller af moet of belangrijker is. Of misschien denk je dat je alles wel onthoudt en je daarom niets op papier hoeft te zetten. Toch is het ontzettend nuttig om lange termijn doelen te stellen, je strategie te bepalen en die om te zetten in handvatten voor je werknemers. En ook als je dit eenmaal opgeschreven hebt, moet je het blijven updaten. Trends ontwikkelen zich, jouw bedrijf groeit en ook jouw ideale klant is misschien wel veranderd. Tijd om je plan te updaten dus. In dit blog bespreek ik een aantal belangrijke aandachtspunten om je voor te bereiden op marketing van de toekomst. 

De onderdelen van het B2B marketingplan

Eerst terug naar de basis. Het B2B marketingplan is qua indeling niet anders dan de versie voor B2C. Het bestaat uit drie fases met elk een aantal subonderwerpen. De eerste fase is de onderzoeksfase. Je introduceert je marketingplan, beschrijft de huidige marktsituatie, doet een klantonderzoek en een SWOT-analyse. Vervolgens duik je de strategiefase in. Denk hierbij aan het opstellen van je marketingdoelen en –strategie. Vervolgens is er de actiefase, waarin je doelen omzet in concrete plannen. Bijvoorbeeld door het marketingprogramma op te stellen (denk aan het maken van een editorial calendar), je budget te bepalen, te implementeren en te controleren. Voor veel ondernemers ziet het marketingplan er ieder jaar ongeveer hetzelfde uit. Maar sinds de komst van het internet en ontwikkelingen  op gebied van social media en marketing automation  blijft het marketinglandschap veranderen. Probeer daarom ieder jaar in te spelen op trends met potentie. Dat zijn trends die hoogstwaarschijnlijk uitgroeien tot de norm de komende jaren.

Aandachtspunten bij het B2B marketingplan

Trends ontdekken in marketingland is waarschijnlijk niet één van je dagelijkse bezigheden. Die van ons gelukkig wel, en daarom delen we er graag wat met je. Als je deze punten in je achterhoofd houdt, weet je zeker dat jouw marketingplan klaar is voor 2023 – en daarna: 

·      Artificial Intelligence

Eerder schreef ik er al een blog over: marketing en kunstmatige intelligentie. Bijna menselijke chatbots, slimme zoekresultaten en betere personalisatie zijn zich steeds verder aan het ontwikkelen. Deze voorbeelden zijn slechts het topje van de ijsberg. Er staat namelijk ontzettend veel te gebeuren. Zo vond ik onlangs de tool Wordsmith. Een AI die échte teksten schrijft. Dus geen kromme zinnen zoals je ze kent uit Google Translate, maar een verhaal dat gebaseerd is op cijfers. De tool wordt nu al ingezet voor productomschrijvingen en het weer. Daarnaast wordt ook retargeting en smart content steeds gerichter. Dankzij machine learning leren algoritmes beter wie je ideale klant is en wat hem interesseert. Dat leidt automatisch tot content die beter aansluit bij zijn interesses.

·      Extremiteiten

De wereld wordt steeds extremer en dat zien we ook online. Op politiek en religieus gebied is dit niet altijd en vooruitgang, maar voor online marketing biedt het kansen. Wanneer jouw klant echt diepgaande content zoekt, moet jij hem dat kunnen aanbieden. Wanneer jij het niet hebt, vindt hij het immers wel bij iemand anders. Wil hij liever een korte video uitleg? Dan moet jij hem hier ook van kunnen voorzien. Dat betekent dat je een groter -en extremer- aanbod aan marketinguitingen moet gaan aanbieden. Heel handig om hier in je marketingplan al rekening mee te houden, bijvoorbeeld door het opstellen van doelen voor videomarketing of langere, diepgaande content.

·      Ontwikkelingen van huidige tools

Veel marketingplannen blijven op de plank liggen, omdat je je laat leiden door je huidige marketinguitingen. En als een van de marketingtools die je nu al gebruikt een update doorvoert, leer je die gebruiken en inzetten. Toch worden sommige tools geüpdate zonder dat je het doorhebt. De Google Search functie op je website is zo’n voorbeeld. Deze verschijnt tegenwoordig met advertenties en dat is natuurlijk minder fijn. Dus moet je op zoek naar alternatieven. Daarnaast wordt de markt ook steeds groter: het feit dat je nog steeds Google Ads gebruikt, betekent niet dat dit de beste tool is voor jouw organisatie en doelstellingen. Er is dus niks mis mee om alles eens goed onder de loep te nemen! 

Ga jij jouw B2B marketingplan updaten?

Ligt jouw marketingplan nog op de plank of heb je hem er inmiddels weer bij gepakt? Om jezelf optimaal voor te bereiden, raad ik je aan om nu al te beginnen met de aanpassingen voor 2023. En misschien kun je ook vast bedenken hoe je jouw inbound marketinguitingen verbetert. Ik ben benieuwd met welke ontwikkelingen jouw nieuwe marketingplan rekening houdt. Laat het me weten in een reactie!