Het moderne marketing menu: als je wilt dat alles klopt

Moderne Marketing Menu

Het moderne marketing menu-als-je-wilt-dat-alles-klopt.jpegLekker koken is moeilijk. Zelfs als alle losse elementen kloppen, kan het eindresultaat tegenvallen. Neem de combinatie van soep en risotto: werkt niet (niks te kauwen). In dezelfde categorie: een combinatie van friet, patatas bravas en twee broodmandjes (veel te zwaar). Het succes van een gerecht hangt af van timing, afstemming, hoeveelheid, kwaliteit van de ingrediënten en natuurlijk de omgeving. Hetzelfde geldt ook voor moderne marketing. De oplossing is voor beide sectoren hetzelfde: als je wilt dat alles klopt, ga je voor het menu.

Het verzamelaars-issue

Of je nu tapas gaat eten of een moderne marketing campagne in elkaar draait: we trappen altijd in een aantal valkuilen. Misschien herken je de volgende:

  • Je maakt slechte combinaties.
  • Je gaat voor kwantiteit in plaats van kwaliteit.
  • Je hebt geen geduld.
  • Je neemt te veel.
  • Je hebt geen plek meer voor het toetje.

We zijn nu eenmaal verzamelaars en houden dus van veel en groot. Toch heb ik minder last van bovenstaande problemen als ik voor een menu kies. In de betere restaurants is namelijk nagedacht over samenhang en portiegrootte en worden de gerechten in een fijn tempo opgediend. Een prima concept dat je een op een kunt overnemen voor je volgende moderne marketing campagne!

1. Hoogwaardige ingrediënten

Voordat een chef zich buigt over presentatie en timing, moet hij eerst een gerecht hebben. Vandaar dat ik begin met de ingrediënten. Marketeers hebben de neiging een route uit te stippelen en daar content bij te maken. Ik adviseer je om dit om te draaien. Denk eerst na over de content die je wilt aanbieden aan je ideale klanten. Wat heb je te vertellen? Waar zit je doelgroep op te wachten? Houden ze van comfort food of haute cuisine? Hoe ga je ze verrassen? Content werkt alleen als deze relevant is, wat wil zeggen dat het een verschil maakt voor degene die het ontvangt. Als dat niet het geval is, kunnen ze net zo goed thuis gaan koken.

2. Juiste portiegrootte

Ik vind het een kunst als chefs de gerechten zó bereiden dat ik genoeg heb gehad zonder te vol te zitten. Dat geldt helemaal voor het voorgerecht, omdat je hoofdgerecht nu eenmaal lekkerder smaakt als je een beetje honger hebt. Voor de ultieme eet-ervaring is portiegrootte daarom enorm belangrijk. Marketeers die de smaak te pakken hebben (en geloof me, die zie ik graag!) slaan soms door in het aantal blogs en social mediaberichten dat ze produceren. Deze enorme hoeveelheid komt de kwaliteit van de content meestal niet ten goede, omdat het zo lopende band werk wordt en er minder tijd is per onderdeel. Denk dus goed na over de lengte van je teksten en de frequentie waarin je berichten post. Misschien zitten je lezers veel sneller vol dan je denkt.

3. Onderlinge samenhang

Ken je dat gewauwel van culinaire experts over “die ene frisse wijn als tegenhanger van dat zware gerecht” en dat “luchtige toetje als ideale afsluiter van een perfect uitgebalanceerd menu?”. Ze hebben hartstikke gelijk. Zoals voor zoveel zaken geldt, gaat lekker eten vooral over goede combinaties van losse onderdelen. Zowel de samenhang binnen een gerecht als de combinatie van verschillende gerechtjes maken de eet-ervaring. En dat kan goed of fout gaan. Marketeers doen er daarom goed aan om niet in het wilde weg te produceren, maar zichzelf bij ieder onderdeel af te vragen: past dit in het grotere geheel?

4. Planning

Obers die te vaak vragen of je wat wilt drinken. Obers die niet vaak genoeg vragen of je nog wat wilt drinken. Eten dat een half uur op zich laat wachten. Eten dat koud is. Eten dat te snel komt waardoor je binnen een uur weer buiten staat. Een gerecht dat vergeten is waardoor iedereen iets heeft behalve jij. Vertraging in de keuken waardoor je na het voorgerecht vergeet dat je uit eten bent. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Planning is alles, zowel in restaurants als op de marketingafdeling. Top dat je een whitepaper hebt geschreven voor op je website, maar als er vervolgens niets gebeurt, heeft die actie weinig zin gehad. Hier komt marketing automation goed van pas. Richt er je workflow in en je potentiële klanten krijgen iedere week iets nieuws toegestuurd. Zo verras je ze met nieuwe, kleine gerechtjes zonder dat ze vergeten dat je bestaat.

In vervoering

Van echt lekker eten kun je in vervoering raken. Van een goede tekst ook. Dat is precies de reden dat chefs en marketeers succes boeken met dezelfde formule: goede ingrediënten x de juiste portiegrootte x onderlinge samenhang x goede timing = de ultieme klantervaring. Gebruik deze formule als houvast voor al je toekomstige moderne marketing activiteiten en ik beloof je dat je verschil gaat zien. Wordt het te veel en te complex? Dan doen wij het voor je. We kunnen namelijk best lekker koken.