Inbound marketing

Hoe gebruik je Instagram als marketingtool?

08 oktober 2013 - Geschreven door Iris Weijenborg

InstagramLogo“Beelden zeggen meer dan duizend woorden”. Dat is de sleutel achter het succes van de app Instagram. Instagram stelt gebruikers in staat om foto’s te bewerken, plaatsen en delen. En dat is niet alleen leuk voor privégebruik, maar ook zeer geschikt voor marketingdoeleinden.

Instagram groeit snel en heeft momenteel 720.000 Nederlandse gebruikers, waarvan er dagelijks 120.000 actief zijn. Dit maakt het een uitstekend medium om in contact te komen en blijven met jouw doelgroep. Als marketeer, of dat nou in een B2C of B2B organisatie is, kun je Instagram op verschillende manieren inzetten om jouw bedrijf in beeld te brengen bij jouw ideale klant. In dit artikel geef ik hiervan enkele voorbeelden en laat ik organisaties zien die jou al succesvol voorgingen op Instagram.

Hoe kun je Instagram zakelijk inzetten?

Instagram kan op verschillende manieren succesvol zijn als marketingtool. Het belangrijkste is dat je jouw doelstellingen en doelgroep voor ogen houdt en dat je bedenkt hoe Instagram een rol kan spelen binnen jouw marketingstrategie. Aan de hand daarvan kun je bepalen hoe Instagram kan bijdragen aan jouw succes. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de volgende ideeën:

 1. Marketingactie
  Een actie met een winelement doet het altijd goed. Bedenk bijvoorbeeld een wedstrijd waarbij jouw volgers een creatieve foto moeten uploaden waarop jouw merk of één van jouw producten/diensten is afgebeeld. Wanneer de actie zich alleen afspeelt op Instagram, zal dat voor veel mensen een reden zijn om jouw organisatie te volgen via dit medium.
 1. Breng een verhaal in beeld
  Bij Instagram gaat het er niet om dat je alleen maar foto’s uploadt van jouw producten of diensten. Juist ook bedrijven die geen ‘fotogenieke’ producten hebben, kunnen goed gebruiken maken van het medium door een verhaal of gevoel te creëren. Kies bijvoorbeeld voor een thema of actualiteit die aansluit bij jouw merk en deel foto’s die te maken hebben met dit thema. Een goed voorbeeld hiervan is Red Bull, die Instagram gebruikt om beelden rondom extreme sporten te delen.

 2. Behind the scenes
  Instagram is een uitstekend medium om jouw organisatie een visuele identiteit te geven. Waar mensen normaal jouw producten en georganiseerde communicatie-uitingen nodig hebben voor beeldvorming, kan Instagram nu zorgen voor een completer beeld. Post bijvoorbeeld foto’s van jouw bedrijf achter de schermen. Hoe ziet een werkdag op kantoor eruit? Wie zijn de medewerkers en wat maken zij zoal mee?

 3. Evenement
  Wanneer jij een evenement organiseert of aanwezig bent bij een beurs of event, kun je gebruik maken van Instagram om bezoekers te engagen. Bezoekers nemen en delen altijd graag foto’s. Je kunt ze vragen om een bepaalde hashtag te gebruiken – hashtags worden immers ook gebruikt op Instagram – zodat je alle foto’s en impressies van het publiek kunt bundelen. Dit is niet alleen handig voor jouw eigen beeldvorming, maar ook een leuke manier om publiciteit te genereren voor het evenement. Om het aantrekkelijker te maken om foto’s te delen, zou je ook hieraan weer een wedstrijdelement kunnen verbinden.

Hopelijk heb ik je een beter idee gegeven van het zakelijk gebruik van Instagram. Om het beeld compleet te maken, sluit ik af met enkele voorbeelden van bedrijven die al succesvol gebruik maken van Instagram.  

-       Ben & Jerry’s

 Instagram___BenJerrys

Ben & Jerry’s gebruikt haar slogan ‘peace, love and hapiness’ slim via Instagram. Alle foto’s die via het medium worden gepost, worden gerelateerd aan deze slogan. Daarnaast maakt Ben & Jerry’s actief gebruik van haar fans, door ze te vragen foto’s te posten waarin zij hun idee van euforie laten zien. De winnende foto’s werden gebruikt in printadvertenties.

-       Ford Europa

Instagram_-_FordEU

Ford EU zette een succesvolle Instagramcampagne in voor de Ford Fiesta: Fiestagram. De organisatie vroeg haar volgens foto’s te maken en uploaden volgens het thema van die week. Elke week werden de beste foto’s getoond in een galerie en op digitale billboards. Daarnaast werden prijzen uitgereikt, waaronder – heel verrassend – een Ford Fiesta.

-       Starbucks:

Instagram_-_Starbucks

Starbucks was een early adopter van Instagram en heeft wereldwijd een groot aantal volgers. Het bedrijf gebruikt Instagram om volgers een kijkje achter de schermen te geven. Daarnaast kunnen liefhebbers van Starbucks-koffie hun eigen foto’s uploaden met de hashtag #Starbucks.

Al met al biedt Instagram dus vele mogelijkheden om jouw doelgroep te bereiken en engagen. Maak jij in jouw organisatie al gebruik van Instagram? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met dit medium!

content-marketing-b2b-CTA

 

Fotocredit

Laat een reactie achter!