Hoe goed scoort jouw website? Gebruik nu de website grader! [deel 1]

Hoe goed scoort jouw website? Gebruik nu de website grader!

Website graderAls je wilt dat jouw website meer verkeer genereert, meer omzet genereert en websitebezoekers de beste gebruikerservaring biedt, kan een website grader een goede basis vormen. Zo’n check-up doorloopt heel jouw website en checkt deze op bepaalde aspecten die vervolgens uitgewerkt worden in een rapport tot aanbevelingen om jouw website te verbeteren. Zo’n tool kun je nu op onze website gebruiken. In de tool hoef je alleen de URL van jouw website en je e-mailadres in te vullen en binnen enkele seconden krijg je het rapport van jouw website te zien. De grader checkt jouw website op 4 fundamentele pijlers. In dit blog lees je wat de eerste 2 pijlers, website performance en mobile optimization, inhouden en hoe ze terugkomen in jouw persoonlijke rapport.

Website performance

De eerste pijler is website performance. Website performance wordt gemeten op basis van page size, page requests, browser caching, page redirects, image size, minified Javascript en CSS en tot slotte page speed.

Page size

Hoe compacter jouw pagina’s zijn, hoe sneller ze laden. Hele uitgebreide pagina’s duren langer om te laden en op het moment dat ze eindelijk geladen zijn, zit de gebruiker vaak al op een andere website. Het beste is wanneer jouw pagina’s niet groter zijn dan 3MB.

Page requests

Deze HTTP-verzoeken vinden plaats wanneer een webbrowser een "verzoek" naar de server van jouw website stuurt voor informatie over een webpagina. Wanneer een gebruiker een pagina op jouw website bezoekt, geeft jouw server gehoor aan dit verzoek en stuurt de bestanden op die pagina terug naar de browser van de gebruiker. Hoe minder HTTP-verzoeken een website hoeft te doen, hoe sneller de site kan laden. Als aanbeveling wordt een maximum van 30 van deze verzoeken aangeraden. Tip: Combineer deze verzoeken om het totaal aantal verzoeken te verlagen.

Browser Caching

Met browser caching wordt vaak bekeken inhoud opgeslagen in het lokale geheugen (cache) waardoor jouw website sneller laadt. Als je browsercaching niet toestaat, duurt het elke keer dat een pagina in jouw browser wordt geladen, enige tijd om te laden en dit vermindert de website performance.

Page redirects

Met een page redirect stuur je iedereen die op een bepaalde pagina komt meteen door naar een andere pagina. Deze redirects zorgen ervoor dat de website minder snel laadt en moeten dus minimaal worden gehouden. Zeker multiple redirects zorgen ervoor dat jouw website minder snel laadt. Dit krijg je wanneer je een redirect zelf weer doorstuurt naar een andere pagina.

Image size

De grootte van afbeeldingen draagt bij aan de page size en daarmee ook aan de snelheid van de website. Het optimaliseren van de grootte (resolutie) van de afbeeldingen op jouw website is slechts een kleine taak, maar kan je veel opleveren.

Javascript en CSS

Javascript en CSS codes moeten zo compact mogelijk gemaakt worden. Wanneer dit niet het geval is, zal het bijdragen aan de laadtijd van de website.

Page speed

Zoals waarschijnlijk al duidelijk was, dragen alle voorgaand genoemde factoren bij aan de snelheid van de pagina. Wanneer je tijd en energie steekt in al deze factoren zal je zien dat de snelheid vanzelf zal verbeteren.

Mobile optimization

In principe zijn mobiele schermen bijna hetzelfde als laptops en tablets, alleen de grootte van de content op mobiele schermen verschilt enorm en verdient daarom aandacht. In de website grader wordt mobile optimization uitgesplitst in de font size, clickable items en responsiveness. Mobile optimization is van belang omdat Google voorkeur geeft aan websites die zowel op desktops als mobiele apparaten er goed uitzien.

Font size

Een combinatie van een klein scherm met een klein lettertype is niet gewenst. Daarom checkt de website grader of je een minimale lettertypegrootte van 16 pixels of meer gebruikt.

Clickable elements

Clickable elements zoals links, calls-to-action en andere buttons moeten groot genoeg zijn zodat ze ook op een mobiel scherm duidelijk te zien zijn. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat deze items niet overlappen wanneer je op een mobiel scherm kijkt.

Responsive

Wanneer bovenstaande items opgezet zijn met een mobiele weergave in het achterhoofd, wordt de website als responsive beschouwd. Dit is erg belangrijk om goed in de zoekresultaten naar boven te komen.

Hoe goed scoort jouw website?

Jouw website is een van jouw belangrijkste uithangborden bij het aantrekken van klanten. Een slechte gebruikerservaring kan de interesse van de klant verliezen, maar dat hoeft niet te gebeuren als je de nodige stappen onderneemt om deze te optimaliseren. Als je benieuwd bent hoe je site presteert, doorloop dan onze website grader en ontdek hoe je je site beter kunt maken.