HubSpot

Hoe kies je de juiste HubSpot partner?

21 augustus 2015 - Geschreven door Leonie van de Wolfshaar

HubSpot_partnerHubSpot: inmiddels hebben de meeste moderne ondernemers en marketeers wel eens van deze software gehoord en wordt het steeds minder verward met het Hollandse avondmaal hutspot. Deze Amerikaanse marketing automation leverancier was tot voor een aantal jaren geleden nog niet zo bekend, maar is nu wereldwijd - ook in Nederland - een zeer populair marketing software platform geworden.

Als ondernemer kun je HubSpot rechtstreeks aanschaffen via hun Europese kantoor in Dublin, maar ook via een lokale partner in Nederland. Mocht je het rechtstreeks aanschaffen, dan kun je alsnog ondersteuning vragen van een bureau. Maar hoe kies je nou de juiste HubSpot partner? Waar kun je op letten en waarin onderscheiden partners zich van elkaar?

In dit blog geef ik antwoord op deze vragen.

De geschiedenis van HubSpot

HubSpot werd in 2006 opgericht door Brian Halligan en Dharmesh Shah. De toen al zeer ontwikkelde software is inmiddels uitgegroeid tot een tool waar het hart van elke moderne ondernemer harder van gaat kloppen. Alle facetten van de inbound marketing methodologie kun je ermee ondersteunen: van content tot social media management en van e-mail marketing tot lead nurturing. Veel ondernemers hebben bij de rechtstreekse aanschaf van HubSpot de gedachte om er zelf mee aan de slag te gaan. In de praktijk blijkt vaak na een tijdje ‘prutsen’ dat ondersteuning van een ervaren HubSpot bureau toch wenselijk is.

De juiste partner

Een aantal jaren geleden was het aantal HubSpot Partners in Nederland nog op één hand te tellen. Zo was het maken van een keuze geen grote klus. Inmiddels is niet alleen HubSpot zelf enorm gegroeid, maar het aantal partners ook. Dit maakt het een uitdaging om nu de juiste partner te vinden die zowel past bij jouw organisatie als jouw wensenpakket. De onderstaande vragen zullen je helpen bij je zoektocht. Zo weet je zeker dat je vanaf het begin goed van start gaat.

Wat is er nodig voor jouw marketingplan?

Allereerst is het belangrijk dat je jouw wensen en taken in kaart brengt met het oog op jouw inbound marketing plan. Wat wil je in het begin direct oppakken en wat wil je op de langere termijn schuiven? Wat denk je daar op welk moment allemaal voor nodig te hebben? Ik geef je wat ideeën:

  • Buyer persona’s ontwikkelen
  • Analyses op je bestaande website uitvoeren en SEO kansen bekijken
  • Bloggen aan de hand van een editorial calendar
  • Website ontwerp verbeteren
  • Social media strategie bedenken en vervolgens berichten inplannen en analyseren
  • Waardevolle content creëren (e-books, whitepapers, webinars)
  • Lead scoring en nurturing inrichten
  • E-mail marketingstrategie opzetten
  • Trainingen op het gebied van marketing & sales volgen

Deze lijst is een grove weergave van wat er allemaal nodig is om de moderne marketing strategie tot een succes te maken. Bespreek deze punten daarom ook allemaal als je met een potentiële partner in gesprek gaat.

Is er aantoonbaar succes?

Een goede indicator om te bepalen of een bureau succesvol is, is door te vragen naar hun successen tot nu toe. Alleen een paar mooie verhalen is niet voldoende; laat je overtuigen door aantoonbaar succes. Bijvoorbeeld aan de hand van case studies of HubSpot screenshots van bestaande klanten. Het mooiste zou natuurlijk zijn als het een case study betreft die aansluit op jouw business. Zo weet je zeker dat de partner ervaring heeft in jouw branche. De kans is dan groter dat de partner kan inschatten wat goed werkt en weet wat belangrijk is voor jouw bedrijf. Bekijk bijvoorbeeld onze case studies van Colt en Talk & Vision.

Wil je werken met een fysiek of virtueel team?

Op welke manier werk jij het liefst? Op afstand en virtueel of zit je liever met jouw partner face-to-face om tafel? Deze voorkeur zal voor iedereen persoonlijk zijn. Ga in ieder geval na of een partner virtueel werkt of niet. Om onze eigen werkwijze als voorbeeld te nemen: Wij werken maar voor enkele afspraken op afstand. In principe zitten wij altijd bij de klant om tafel. Zo spreken wij elke maand of kwartaal af om de stand van zaken van het project te bespreken. Dit vinden wij fijn werken en deze betrokkenheid wordt ook door onze klanten gewaardeerd.

Beschikt de partner over HubSpot certificaten?

HubSpot kent verschillende certificaten. Als de medewerkers van een bureau gecertificeerd zijn, dan weet je zeker dat ze kennis van zaken hebben en alle HubSpot kneepjes onder de knie hebben. De certificaten zijn één jaar geldig.

Inbound Marketing Certification

Dit certificaat toont aan dat iemand geschoold is in alle onderdelen van de inbound marketing methodologie.

HubSpot Certification

Dit certificaat toont aan dat iemand geschoold is in alle onderdelen van de HubSpot software.

HubSpot Partner Certification

Dit certificaat toont aan dat iemand geschoold is in alle basisprincipes van het HubSpot partnerschap en HubSpot gebruikers op de juiste wijze kan begeleiden.

Welke HubSpot gradatie heeft de partner?

HubSpot kent gradaties toe aan partners op basis van het aantal HubSpot gebruikers dat zij ondersteunen en de mate waarin zij succesvol zijn met de software. De gradaties zijn Silver, Gold, Platinum en Diamond. Het HubSpot netwerk kent inmiddels meer dan 2.500 partners wereldwijd in meer dan 65 landen. Helaas heeft HubSpot geen lijst van partners per land op de website staan. Je kunt Nederlandse HubSpot partners natuurlijk wel zelf opzoeken via Google en aan de hand van de onbetaalde resultaten een beeld krijgen van de inbound kwaliteiten van deze partners.  

Beslis niet overhaast

Neem de tijd om bovenstaande zaken in kaart te brengen, zodat je de juiste HubSpot partner kunt kiezen. Ga dus niet aan de slag met de eerste, beste HubSpot partner of het bureau bij jou om de hoek. De keuze is reuze, profiteer daar van.

Certified Platinum Partner

Heuvel Marketing was de eerste HubSpot partner in Nederland. Inmiddels is ons klantenbestand zo uitgegroeid dat we sinds januari 2015 - als eerste in de Benelux - Certified Platinum Partner van HubSpot zijn. En daar zijn we best wel trots op. Wil je eens vrijblijvend kennis maken met Heuvel Marketing? Neem dan gerust contact met ons op!

Meer weten over moderne marketing?       

Wil je alles weten over moderne marketing? Wij leggen het je graag uit in onze Moderne Marketing begrippenlijst:

Begrippenlijst Moderne Marketing Heuvel Marketing

 

 

Laat een reactie achter!