Hoe rapporteer je jouw SEO resultaten?

Rapporteren SEO resultaten

Hoe rapporteer je jouw SEO resultaten?SEO is best een lastig proces: je kunt niet al jouw SEO op hetzelfde moment doen, het is lastig te duiden wat precies de invloed is van jouw aanpassingen en het duurt vaak lang voordat je daadwerkelijk jouw resultaten terugziet.

 

Daarom is het belangrijk om een goede SEO-rapportage op te zetten.  Rapportage helpt om erachter te komen wat werkt en wat juist niet werkt, en hier zodoende jouw strategie hier aan te passen.

Rapportage begint met doelstellingen

Voordat je in jouw data duikt moet je jezelf de vraag stellen: “Welke resultaten wil ik halen met mijn SEO-inspanningen?”

“Meer website bezoekers” is geen goede doelstelling. Zorg er altijd voor dat jouw doelstellingen voldoen aan het SMART-principe. Goede doelstellingen moeten Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden zijn. Een betere doelstelling is bijvoorbeeld deze:

“Een 20% toename in verkoopresultaten binnen de komende 6 maanden.”

Hoe goed zijn mijn doelstellingen?

Wanneer je jouw doelstellingen hebt opgesteld, kun je het beste van achter naar voor werken. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Hoe gaan we deze doelen behalen?
  • Welke strategie moeten we opstellen om dit mogelijk te maken?
  • Waar scoor je nu op deze doelstellingen?

De antwoorden op deze vragen helpen je om te bepalen of jouw doelen wel realistisch zijn en wat je nodig hebt om ze te behalen.

Tip: Nu je goede doelstellingen hebt opgezet is het belangrijk om alle data die je ontvangt te koppelen aan een doel.

Hoe monitor ik mijn vooruitgang?

Ga aan de slag met jouw SEO en geef de zoekmachines de tijd om jouw pagina’s opnieuw te crawlen. Dit kan een paar weken duren, maar zelfs ook maanden.

Er zijn tal van betaalde en gratis tools om jouw SEO in bij te houden. Google Search Console en Google Analytics zijn 2 gratis tools waarmee je in het begin van jouw SEO-strategie prima uit de voeten kunt. Wanneer je jouw SEO-strategie later doorontwikkeld, kun je altijd overstappen naar een betaalde tool met meer diepgaande data.

Maak je gebruik van HubSpot’s CMS, dan heb je zelfs binnen HubSpot al toegang tot veel waardevolle data.