Hoe schrijf je een blog? [Checklist]

Invound Marketing

Hoe_schrijf_ik_een_blogWil je de online vindbaarheid van jouw onderneming verbeteren? Wil je kennis delen en daarmee klanten aantrekken? Wil je een actieve, waardevolle speler zijn op social media door het delen van interessante blogs? Dan is een zakelijk blog een must have.

In een zakelijk blog schrijf je over onderwerpen die relevant zijn voor jouw potentiële klant. Met welk zakelijk probleem loopt hij rond? Speel hierop in en schrijf erover in jouw blogs.

Maar hoe schrijf je eigenlijk een blog? Waar moet je aan denken en wat kun je beter niet doen? Gebruik onderstaande checklist als leidraad voor het creëren van jouw blogs. Zo weet je zeker dat je niets vergeet, fouten voorkomt en jouw blogs goed geoptimaliseerd zijn.

Titel

Maak de lezer nieuwsgierig en zorg ervoor dat hij jouw hele blog wil lezen door een aansprekende titel boven jouw blog te zetten. Let er wel op dat de titel aansluit op de inhoud en je geen verkeerde verwachtingen schept. Lees mijn blog met tips voor het schrijven van onweerstaanbare blogtitels om hier meer over te weten.

Subtitels

Het gebruik van subtitels levert zowel voordeel op voor de leesbaarheid als de vindbaarheid van jouw blog. Door subtitels te gebruiken creëer je overzicht en is jouw blog makkelijk te ‘scannen’ voor lezers. Door H2 of H3 subtitels te gebruiken vergroot je ook nog eens je online vindbaarheid; zo laat je Google namelijk weten wat belangrijk is.

Keyword

Het is belangrijk om in elk blog een relevant keyword op te nemen. Als je dit niet doet, zullen potentiële klanten jouw blog niet (snel) vinden in zoekmachines. Er bestaan verschillende tools voor het bepalen van keywords. Gebruik deze zodat jij weet op welke termen mensen zoeken. Ikzelf gebruik de gratis Google AdWords Zoekwoordplanner. Log in met jouw Google adres en kies voor ‘Nieuwe zoekwoorden zoeken met een woordgroep, website of categorie’. Type in de eerste balk verschillende keywords (gescheiden met komma’s) waarvan jij wilt weten of ze interessant zijn. Klik op ‘Ideeën opvragen’ en bekijk de resultaten onder het tabblad ‘Zoekwoordideeën’. Keywords met een lage concurrentie en een hoog zoekvolume zijn het meest interessant; hiermee bereik je snel resultaat in de zoekmachines. Voor dit blog koos ik voor het long tail-keyword ‘hoe schrijf je een blog’.

Het keyword ‘bloggen’ is te algemeen en ‘hoe schrijf je een blog’ scoort beter dan ‘hoe schrijf ik een blog’.

Er bestaan natuurlijk veel meer vergelijkbare tools. Een voorbeeld is SEMrush. Deze tool biedt uitgebreidere functies, maar hiervoor moet je wel betalen (vanaf 69,95$ per maand). Verwerk het gekozen keyword in de titel en in je blogtekst.

Grammatica en spelling

De inhoud van een blog is belangrijk, maar komt alleen krachtig over als er geen grammatica- of spelfouten in voor komen. Check jouw blog hier dus altijd goed op of laat de tekst eventueel door iemand anders controleren voor de zekerheid. Lees ook ons blog over veelgemaakte stijlfouten.

URL

Regelmatig laten bloggers kansen liggen bij de URL: ze bevatten geen keywords. Pas je URL altijd aan – mocht dit niet automatisch aangepast worden – en voeg keywords toe. In principe kun je  de titel als URL gebruiken (daar zit – als het goed is – al een keyword in!).

Categorie – thema

Het is handig om je blogs in te delen in categorieën of thema’s. Door deze categorieën in de zijlijn van je blog te zetten bied je een handige filterfunctie aan je lezers. En het is natuurlijk ook handig voor je eigen overzicht, bijvoorbeeld als je in een blog links wilt toevoegen naar een ander blog van jezelf.

Tags

Als je gebruik maakt van content van anderen, zoals een onderzoek, vergeet dan niet een ‘tag’ naar de bron op te nemen. Een tag is een link naar de website of het social media account van de bron.

Beeldmateriaal

Voeg aan elk blog tenminste één foto toe. Een goede foto versterkt de tekst. Kies wel voor een rechtenvrije foto. Lees hier meer over het kiezen van een blogafbeelding. Mocht je creatief zijn, dan is Canva een leuk tool voor het opmaken of zelf creëren van afbeeldingen. Vergeet trouwens niet om jouw afbeelding een goede naam te geven: verwerk hier ook weer het keyword in.

Meta description 

Voeg een overtuigende meta description aan je blog toe. Dit is een korte tekst die onder de titel verschijnt in zoekmachines. Het moet de lezer uitnodigen tot verder lezen. Gebruik circa 150 tot  155 karakters.

Auteur en datum

Laat altijd zien wie de auteur van een blog is. Dat maakt het persoonlijker. Het is toch een stuk leuker om de naam van een auteur boven een blog te zien in plaats van ‘redactie’ of iets dergelijks. Maak ook de publicatiedatum zichtbaar. Zo zien lezers dat jij op regelmatige basis blogs publiceert. Hopelijk helpt deze blog checklist je bij het schrijven van blogs. Veel succes!

Meer weten over Inbound Marketing? Download dan onderstaand whitepaper!