Hoe werkt Google? 4 basisprincipes die iedere MKB directeur moet weten

Google

basisprincipes_googleGevonden worden op Google behoort tot één van de topprioriteiten van moderne ondernemers. Dit is niet zo heel gek aangezien er wereldwijd 40.000 zoekopdrachten per seconden worden ingevoerd. De kans is dus aanwezig dat er mensen op zoek zijn naar de producten of diensten van jouw onderneming. Eén nadeel: waarschijnlijk doen jouw concurrenten er alles aan om als eerste gevonden te worden. Daarom is het verstandig Google te begrijpen en met de opgedane kennis een voorsprong op concurrenten te nemen. In dit blog leg ik vier basisprincipes van Google uit die iedere MKB directeur moet weten om beter gevonden te worden op Google.

Google heeft een aantal geheimen. Zo hielden zij hun Google Glass een tijd lang verborgen voor de buitenwereld en ook het ‘recept’ van hun zoekmachine blijft een raadsel. Door dit geheim zal voorlopig niemand precies weten hoe de zoekmachine werkt, maar er zijn wel vier principes die duidelijk invloed hebben op de vindbaarheid van jouw website.

Principe 1: Positie

Iedere zoekpagina van Google bevat tien natuurlijke zoekresultaten. Soms komen daar nog twee of drie betaalde resultaten bij die boven of naast de natuurlijke resultaten getoond worden. Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd naar de Click-Through Rate (CTR) van bepaalde posities en pagina’s. Moz geeft een duidelijk overzicht van deze onderzoeken en voert zelf ook een analyse uit. Hieruit blijkt dat meer dan 71% van de zoekopdrachten eindigen in een klik op een resultaat op de eerste pagina. Op pagina twee en drie wordt in iets meer dan 5% van de gevallen geklikt. De eerste vijf resultaten op de eerste pagina kunnen bijna 68% van de kliks verwachten terwijl op de overige vijf resultaten over het algemeen niets eens 4% van de keren wordt geklikt.

Uit deze resultaten blijkt dat de positie van jouw website op Google dus van enorm belang is voor de vindbaarheid. Als jouw pagina in de top 5 staat doe je het goed, maar belangrijker is dat je boven je grootste concurrenten staat en het liefst op nummer één.

Hoe je deze top vijf positie bereikt heeft te maken met drie andere basisprincipes: zoektermen, linkbuilding en Google Adwords. 

Principe 2: Zoektermen

Om gevonden te worden moet jouw online content klaargestoomd worden voor Google. Eigenlijk wil de zoekmachine niets anders dan weten of jouw content relevant genoeg is om op hoge posities te tonen. Jouw content moet daarom zo goed mogelijk aansluiten bij de zoektermen die jouw ideale klant gebruikt om informatie te vinden. Er zijn een aantal manieren om goede keywords te bepalen, maar het belangrijkste is om zoektermen te testen voordat je ze in de teksten verwerkt. Dat doe je bijvoorbeeld met de Google AdWords Keyword tool. Hou er rekening mee dat zoekopdrachten vaak maar uit enkele woorden bestaan. Prop je online content zoals blogs en landingspagina’s daarom niet vol met allerlei verschillende zoektermen, maar hou het bij één onderwerp. Google zal de content dan relevant achten voor dat specifieke keyword.

Principe 3: Autoriteit

Een tweede factor waar Google waarde aan hecht is autoriteit. Zodra andere websites naar jouw webpagina verwijzen, jouw website veel bezoekers heeft en de content vaak gedeeld wordt, acht de zoekmachine de website relevanter dan wanneer dit nauwelijks of niet gebeurd. Je autoriteit neemt toe zodra pagina’s die naar jou verwijzen vaak bezocht worden en zelf ook een hoge autoriteit hebben. Als je in de gaten wilt houden hoeveel bezoekers jouw website heeft kan Google Analytics je daar bij helpen. De tool analyseert je website bijvoorbeeld op het gebied van bezoekersaantallen en loyaliteit van je bezoekers. Zorg dat jouw content mensen aanspreekt en veel gedeeld wordt op social media zoals Twitter, LinkedIn en Google Plus.

Principe 4: Google Adwords

In het begin van dit blog heb je gelezen dat iedere pagina op Google tien natuurlijke zoekresultaten toont en daarbij soms ook betaalde resultaten laat zien. Het voordeel van betaalde zoekresultaten is dat deze bovenaan op de eerste pagina staan en dus een grote klik kans hebben. Volgens het Pay Per Click principe betaal je een bepaald bedrag aan Google per keer dat op jouw link geklikt wordt. Er zijn echter ook nadelen van Google Adwords die ervoor pleiten meer te focussen op goede content en zo op natuurlijke wijze verkeer naar je website te leiden.

Wordt jouw website goed gevonden op Google of is er nog winst te behalen? Laat het weten in een reactie.