HubSpot

HubSpot's Inbound 2020 recap: marketing, sales en service in 2021 en verder

09 oktober 2020 - Geschreven door Meike Cremers

Inbound 20202020 zal de boeken in gaan als een bijzonder jaar. Bijzonder vervelend en verdrietig voor veel mensen. Maar ook voor de vele evenementen die niet door gingen. Zo ook Inbound, het jaarlijkse event waarop de HubSpot community samenkomt in Boston voor een flinke dosis nieuwe inspiratie, contacten en product updates. Waar we normaal gesproken een afvaardiging over de oceaan zouden sturen, zaten we dit keer met pizza’s en 1,5 meter afstand voor de tv op kantoor om dé HubSpot product spotlight te kijken. Belangrijkste boodschap van oprichters Dharmesh Shah en Brian Halligan? Het zijn rare tijd met grote uitdagingen, maar tegelijkertijd is het ook heel interessant om te zien hoe het bedrijfsleven zich aanpast aan ‘het nieuwe normaal’. Tijd dus om eens vooruit te kijken: hoe zien marketing, sales en service eruit in 2021 en verder?

 

Weet je nog, toen in 2019?

In de afgelopen zes maanden is er meer veranderd in de wereld dan in de afgelopen 10 a 20 jaar. Thuiswerken, videoconferencing, virtuele evenementen: ontwikkelingen die normaal gesproken jarenlang duren om echt omarmd te worden, werden nu in één klap de norm. In het bedrijfsleven zie je nu twee typen organisaties: zij die meegaan in de verandering, en zij die terug willen naar 2019. Maar als je het mij vraagt gaan we nooit meer terug naar 2019. De toekomst lijkt op hoe we vandaag werken.

Wat betekent dat nou voor bedrijven?

  • Je concurrentie is ineens een stuk groter; je concurreert niet meer alleen met lokale bedrijven. Via videoconferencing kunnen klanten tenslotte vanuit de hele wereld geholpen worden.
  • Daarmee wordt het nog belangrijker om een sterke identiteit en cultuur te hebben; dé manier om de juiste bedrijven én talenten aan je te binden.
  • Vertrouwen is belangrijker dan ooit. Klanten kijken veel kritischer naar je dan voorheen. Bedenk dus dat al je acties ofwel bijdragen ofwel afbreuk doen aan je ‘trust score’.

Al deze ontwikkelingen hebben uiteraard ook invloed op je marketing, sales en service strategie. Hieronder vertel ik hoe je je aanpak toekomstproof maakt en hoe de (nieuwe) tools van HubSpot je daarbij kunnen helpen.

 

→ Een volledig overzicht van de product updates die tijdens Inbound 2020 bekend zijn gemaakt vind je hier!

 

Sales: van het land door crossen naar inside selling

De sales buitendienst moet het de afgelopen maanden zwaar hebben gehad: klantbezoekjes bleven uit en de auto bleef op de stoep staan. Salesteams moeten zich afvragen of die meer traditionele manier van outside sales in de toekomst nog wel past. Ga maar eens na voor jezelf: je tijd is schaars, je zit de halve dag in online meetings en je hebt minder geduld voor het salesproces van een ander. Dat betekent dat ook jullie je salesproces moeten aanpassen aan het nieuwe normaal van de klant.

HubSpot heeft met het vernieuwde Sales Enterprise platform in ieder geval alle tools in huis om salesteams te helpen om een toekomstproof salesstrategie op te bouwen. Een belangrijke nieuwe mogelijkheid zijn custom objects. Custom objects geven je de mogelijkheid om elk type data op te slaan en te gebruiken in HubSpot. Dat geeft je de mogelijkheid om je database nog verder te customizen op basis van de unieke situatie, doelen en KPI’s van jouw organisatie. Andere handige nieuwe snufjes zijn de integratie met LinkedIn Sales Navigator, de automatische scanner van bedrijfsinformatie in e-mailhandtekeningen en de sales forecasting app.

 

Marketing: meer doen met minder

Daar waar bedrijven het lastig hebben, komen de marketingbudgetten nog wel eens onder druk te staan. Marketeers zullen de komende periode dan ook een duidelijk doel hebben: meer doen met minder. Om dat te bereiken moet marketing wendbaar en flexibel zijn en goed blijven aansluiten op de bedrijfs- en salesdoelen. Zaken die daarbij kunnen helpen zijn het hebben van een ‘single source of truth’ voor alle data rondom klantcontact en schaalbare technologie die helpt om marketingacties te automatiseren en tegelijkertijd effectiever te maken.

In die lijn legt HubSpot voor de Marketing Hub de focus op een aantal zaken. Zo zijn er eerder dit jaar nieuwe tools beschikbaar gekomen speciaal voor Account Based Marketing. Deze tools ondersteunen je bij een meer gerichte aanpak waarbij sales en marketing samenwerken op een lijst met targetaccounts. Daarnaast is er aandacht voor personalisatie: in e-mail, in de targeting van advertenties maar ook in conversational marketing. Het is nu mogelijk om chatbots in HubSpot beter te targeten op bijvoorbeeld een land of een HubSpot lijst. Tot slot blijft het belangrijk om de ROI van marketing aan te tonen en de custom report builder van HubSpot kan daar enorm goed bij helpen.

 

Service: hogere eisen dan ooit tevoren

Bedrijven denken in tijden als deze wel drie keer na voor ze hun portemonnee trekken. Het behouden van je huidige klanten is dus extra belangrijk. Tegelijkertijd worden de eisen van klanten steeds hoger. Customer success en support moeten dus efficiënt verlopen en een buitengewoon goede ervaring bieden aan de klant.

De Service Hub van HubSpot ontwikkelt zich steeds verder om aan die hoge eisen te kunnen voldoen. Nieuw zijn bijvoorbeeld de mogelijkheden om in de app te chatten met klanten en het beantwoorden van FAQ’s met behulp van een chatbot. Workflows helpen je om je ticketing systeem te automatiseren en een koppeling met bijvoorbeeld Jira is ideaal om tickets direct op te pakken met je softwareteams.

 

Groeien in het nieuwe normaal

Als er één ding duidelijk werd tijdens Inbound 2020 is het wel dat efficiënt werken key is. In de woorden van Dharmesh: “in order to grow better, you need to work better”. Kies dus voor tools en software die jouw leven als verkoper, marketeer of support medewerker makkelijker maken. Tools zouden je tijd moeten opleveren, en geen tijd moeten kosten.

Ben je benieuwd hoe HubSpot jouw organisatie kan helpen groeien in het nieuwe normaal? Check dan eens de HubSpot Discovery Guide, of neem contact met ons op!

HubSpot discovery guide

Laat een reactie achter!