B2B groeistrategie

Ierse fans winnen EK 2016: een les voor marketeers

28 juni 2016 - Geschreven door Inge de Jong

Ierse_fans_op_het_EK.jpgZie je wel! Ieren hebben Guinness en zijn altijd vrolijk. Waar fans uit andere landen de sfeer van het EK-voetbal verzieken met gevechten en rellen, pakken the Irish het anders aan. Zij zijn bezig met een waar charmeoffensief en ontroeren vriend en vijand met hun vrolijke liedjes en liefdadigheidsacties. Zweedse spelers worden geadviseerd terug te keren naar hun sexy wives, plastic bekers worden ingezameld en “Jo-ho for the Police!”. De Ieren zijn het levende bewijs dat iedereen een ambassadeur is en een indruk achterlaat. Want hebben de fans het EK 2016 niet eigenlijk al gewonnen? Tijd om deze strategie toe te passen in jouw organisatie.

If you can’t beat them…

Hoe de Ieren deze zin afmaken, is niet voor herhaling vatbaar. Maar de essentie is duidelijk. Hoewel de Ieren én Noord-Ieren door zijn naar de knock-out fase, staat hun eiland niet bekend om een briljante rechtsback of topscoorder. Daar gaan hun liedjes dan ook niet over. De Ierse fans concentreren zich op de eigenschappen die ze wel hebben: humor, zachtaardigheid en zelfspot. Dit is een veelgebruikte truc in de marketingwereld en kan jij dus ook gebruiken. Ben je een klein bedrijf in een zee van multinationals? Probeer dan niet met de grote jongens mee te doen, maar trek je eigen plan. Zet je beste en onderscheidende eigenschappen in als wapen en laat de rest maar praten. Een miljoenenbedrijf zal het niet snel van je winnen op het gebied van fysiek klantcontact, maatwerk en werksfeer.   

Jo-ho for the police

Waar de Russen, Britten en Kroaten dagelijks slaags raken met de Franse politie, gooien de Ieren het over een andere boeg. Lofzangen over ‘les Bleus’ klinken op pleinen, net zolang tot zelfs de politie inhaakt. De les? Houd je aan de regels. Speel je marketingspel eerlijk en probeer niet onder wet- of regelgeving uit te komen. Respecteer de privacy van je klanten, steel niet van je concurrentie en ben transparant. Valsspelen helpt misschien voor de korte termijn, maar sneaky gedrag komt altijd uit. Voor je relatie met Google geldt hetzelfde. Ben geen spammer, maar bied relevante content aan die waarde toevoegt voor je lezers. Door samen te werken met ’s werelds grootste zoekpolitie, krijg je uiteindelijk de beste resultaten. Jo-ho for Google!

Cleaning for Ireland

Wat doe je als de fans van je tegenspelers Marseille op z’n kop zetten door vernieling en verderf? Schoonmaken, baby’s in slaap zingen en banden verwisselen. Door deze onverwachte acties gingen de Ierse fans meerdere malen viral en worden ze nu al door de Fransen bestempeld als winnaars van het EK 2016. Ronaldo mag dan geroemd worden om zijn free-kicks; de Ieren krijgen dit jaar alle aandacht. Door een eigenzinnige marketingstrategie in te zetten die ingaat tegen alle gebruiken, zorg je ervoor dat jouw organisatie opvalt. Kopieer niet, overtref niet, maar doe compleet het tegenovergestelde! Als een vegende Ier meer aandacht krijgt dan een topscoorder, moet het jou ook lukken. 

Go home to your sexy wives

Toen Ierland zijn eer verdedigde tegen Zweden op het voetbalveld, was de strijd buiten het stadion ver te zoeken. Gebroederlijk liepen Ierse en Zweedse fans samen over straat, dronken ze bier en zongen ze Dancing Queen. Als de Zweden al werden uitgedaagd, werd de boodschap verpakt in een compliment. Erger dan ‘Go home to your sexy wives’ werd het niet. Het resultaat mocht er zijn: de Ieren waren overal welkom en mochten mee-feesten met ieder land. De les? Schop geen ruzie! Neem je concurrenten op de hak maar houd het gezellig. Uiteindelijk zit je allemaal in hetzelfde vak en deel je elkaars doelstellingen. Ga de strijd aan, maar voorkom dat je organisatie geïsoleerd raakt omdat je met iedereen in de clinch ligt.

The Green Army

Winnen kan dus ook anders. De Ieren worden waarschijnlijk geen Europees Kampioen, maar laten wel een verpletterende indruk achter. Vanuit commercieel oogpunt heeft het land nog goede zaken gedaan ook. Want wie zegt er nee tegen een weekendje naar het vrolijkste volk van Europa? Concentreer je dus op je sterke kanten, speel eerlijk spel en houd je concurrenten en Google te vriend. Steek je energie in je klanten, niet in andere organisaties. Zo bouw jij je eigen fanbase.   

Hoe speel jij je marketingspel? En wie steun jij in dit EK? Laat het weten in een reactie!

content-marketing-b2b-CTA

Laat een reactie achter!