30 juli 2019 - Geschreven door Meike Cremers
Ik denk dat ik geen enkele marketeer nog hoef te overtuigen van het nut van buyer persona’s. Om je doelgroep naar je toe te trekken met relevante content moet je tenslotte eerst weten wat precies relevant is voor die doelgroep. Het helpt dan om deze groep potentiële klanten een gezicht te geven en tot leven te brengen. Dat klinkt mooi, maar in de praktijk is een buyer persona maken toch vaak een hele uitdaging. Het gaat om keuzes durven maken, om afbakenen en specificeren. Je wilt je buyer persona immers ook echt gaan gebruiken bij het maken van beslissingen over marketingactiviteiten en content. In dit blog vertel ik dan ook hoe je tot een goede buyer persona komt en hoe je die vervolgens op een slimme manier inzet in je marketingstrategie.
Het allerbelangrijkste bij het maken van een buyer persona is keuzes maken. Hoe specifieker de doelgroep, hoe beter. Begin op macroniveau en ga vervolgens steeds verder op microniveau specificeren:
In veel gevallen moet je deze stappen een aantal keer doorlopen om alle potentiële klanttypes in kaart te brengen. Maar maak ook hierin weer keuzes: welke klanttypes zijn het meest interessant en hebben de meeste potentie? Kies er één tot maximaal drie en neem die mee naar stap 2.
Als het goed is, heb je nu een goed beeld in je hoofd van een bepaald persoon binnen een specifiek bedrijf in een specifieke branche. Nu is het tijd om de leefwereld van die persoon verder in kaart brengen. Een goede manier om dit te doen is met behulp van het waardepropositie canvas. Hierin schets je de taken en verantwoordelijkheden van de persona, maar ook de uitdagingen en ergernissen en dingen die zijn werk leuker, makkelijker of goedkoper maken. Daarnaast kun je nog enkele andere kenmerken beschrijven die de persona tot leven brengen:
Maak het af met een pakkende naam voor de persona (alliteraties doen het altijd goed, wat dacht je van Finance Frits, Salestijger Simon of Retailmanager Ronaldo?) en geef de persona letterlijk een gezicht door een passende afbeelding te kiezen.
Tip: niet zo handig met Photoshop? HubSpot heeft een handige online tool waarmee je je buyer persona’s in een leuk jasje kunt steken.
Je buyer persona is nu klaar voor gebruik! Je belangrijkste taak vanaf nu is ervoor zorgen dat die zorgvuldig uitgewerkte profielschets niet in een bureaula verdwijnt. De buyer persona moet het uitgangspunt zijn voor al je marketingactiviteiten en content. Je kunt de informatie op verschillende manieren gebruiken:
Het ideale klantprofiel kan je dus helpen om tal van marketingactiviteiten relevanter en effectiever te maken. Hang daarom een printje van je buyer persona(‘s) groot op het prikbord op kantoor, zodat de hele marketingafdeling er elke dag aan wordt herinnerd wie ze uiteindelijk willen aanspreken en bereiken.
Bij Moderne Marketing draait het allemaal om relevant en waardevol zijn voor je ideale klant. Dat betekent dat je je bij alles wat je schrijft of doet moet afvragen; is dit interessant en relevant voor mijn doelgroep? Schrijf niet over wat jij wilt vertellen, maar over wat de ideale klant wil horen. Het maken van een buyer persona helpt je hierbij. Meer weten over Moderne Marketing? Download dan onderstaand e-book.