In 7 stappen naar een goede HubSpot website

In 7 stappen naar een goede HubSpot website

De kogel is door de kerk: jullie gaan aan de slag met een nieuwe, moderne website! Wie slim is, kiest voor een HubSpot website, om redenen die ik in mijn vorige blog al besprak. Maar hoe gaat dat in zijn werk, het bouwen van zo’n HubSpot website? En wat komt er zoal bij kijken? Zelfs als je een bureau inschakelt voor hulp, kun je zelf ook rekenen op een intensieve periode. Want hoewel een bureau veel werk uit handen kan nemen, is jouw input in elke fase van het project erg belangrijk. In dit blogartikel vertel ik daarom hoe je in 7 stappen tot een goede HubSpot website komt. Ik neem je mee langs de verschillende fases van het bouwen, vullen en inrichten van een moderne website.

1. Plan

Elk websiteproject valt of staat met een weloverwogen plan. Bepaal daarom eerst wat je met de nieuwe website wilt bereiken. Voorbeelden van websitedoelen zijn leads genereren of je merk (her)positioneren. Daarnaast is het belangrijk om te bepalen wie de doelgroepen van je website zijn. Je maakt een website immers niet voor jezelf, maar voor de bezoeker. Die moet op een makkelijke manier de juiste informatie op de juiste plek kunnen vinden. Daarom heb je inzicht nodig in de problemen en uitdagingen die spelen bij je doelgroep. Een marketingbureau kan je helpen om realistische doelen te formuleren en inzicht te krijgen in je doelgroepen, bijvoorbeeld met buyer persona beschrijvingen.

2. Wireframes

Nu je helder voor ogen hebt wat je met je website wilt bereiken, ga je aan de slag met het opzetten van de websitestructuur. Denk na over een logische menustructuur en de elementen die terug moeten komen op elke webpagina. Het is slim om de opbouw van de website vast te leggen in zogenaamde wireframes. Dit zijn een soort bouwtekeningen waarin de verschillende onderdelen van de website visueel worden weergegeven. Ze laten zien waar een afbeelding, tekst, button, formulier of ander element komt te staan. Het voordeel van wireframes is dat je een goed doordachte website op kunt zetten, nog voordat je aan de discussies over kleuren, koppen of afbeeldingen begint.

3. Webdesign

Met de wireframes en het plan onder de arm ga je naar de designer. Hij maakt op basis van deze documenten een design voor de website. Heb je al een huisstijl gedefinieerd? Dan is het belangrijk om, indien voorhanden, ook het huisstijlboek naar je designer door te sturen. Als je nog geen huisstijl hebt gedefinieerd, steek dan toch wat tijd in het briefen van je designer over de merkidentiteit van je organisatie. Zo zorg je dat de look & feel van de website past bij wie je bent als bedrijf. Vind je het lastig om te omschrijven welke stijl je aanspreekt? Ga dan eens online op zoek naar inspiratie. Welke websites spreken je aan, welke juist niet en waarom dan niet? Hoe meer input je de designer geeft, hoe beter het eerste ontwerp zal aansluiten bij jullie wensen.

4. Website bouwen

De designer levert zijn ontwerpen aan in een Photoshop, Indesign of Illustrator bestand. Met deze bestanden gaan we naar de programmeur. Het bouwen van websites in HubSpot is een vak apart, en de programmeur moet hier ervaring mee hebben. Hij kan de ontwerpen omzetten in flexibele HubSpot templates die ook op latere momenten heel gemakkelijk zijn aan te passen. Zo heb je een custom (lees op maat gemaakt) design, maar behoud je toch de voordelen van een gebruiksvriendelijk CMS. Na de oplevering door de programmeur moet je wat tijd inplannen om de webpagina’s ‘in real life’ te testen en om te checken of alles eruit ziet zoals je van tevoren had bedacht.

5. Website vullen

Als alle paginatemplates klaar staan, kun je starten met het vullen van de website. Vaak heb je nieuwe webteksten nodig en ga je andere afbeeldingen gebruiken. Een marketingbureau kan je helpen bij het ontwikkelen van sterke content voor op je website. Aan de hand van interviews kunnen tekstschrijvers aansprekende webteksten schrijven die relevant zijn voor de doelgroep en geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines. Het is slim om de teksten definitief te maken voor je ze in de website zet. Want hoewel je in HubSpot de teksten heel gemakkelijk aan kunt passen, is het een stuk makkelijker om de feedbackrondes in Word bij te houden en te verwerken. Zet vervolgens alle teksten op zijn plek en zorg ervoor dat er waar nodig afbeeldingen in de website staan.

6. HubSpot inrichting

Nieuw in HubSpot? Dan moet er aan de achterkant van de website een aantal dingen worden ingericht. Denk aan simpele zaken als de juiste datumnotatie en een standaard e-mailhandtekening. Verder moeten je social mediakanalen gekoppeld worden zodat je rechtstreeks vanuit HubSpot berichten kunt posten. Om je HubSpot website marketing-proof te maken, is het zaak om ook de achterkant (oftewel de onzichtbare kant) van je website zoekmachine-vriendelijk in te richten. Zorg bijvoorbeeld dat elke pagina een keyword heeft en dat de meta description netjes is ingevuld.

7. Website live gang

Je nieuwe HubSpot website staat klaar, tijd om hem live te zetten! Zorg dat je de gegevens van je domeinbeheer al klaar hebt liggen. De webhost moet je bestaande of nieuwe domeinnaam linken aan HubSpot. Om te voorkomen dat bezoekers via oude URL’s op een 404 pagina terecht komen, is het slim om belangrijke of goed scorende webpagina’s door te linken naar je nieuwe website. Houd er rekening mee dat het tot 48 uur kan duren voordat de verandering van je website helemaal doorgevoerd is. Vrijdagmiddag is dan ook een goed moment om je nieuwe HubSpot website live te zetten.

Aan de slag met een HubSpot website!

Zoals je ziet, moet je een aantal stappen doorlopen om tot een goede HubSpot website te komen. Een HubSpot partner kan je helpen bij de bouw en inrichting van de website. Maar voor een sterke moderne website is het ook slim om vooraf al een duidelijk plan op te stellen en om een mooi webdesign te laten ontwerpen.