In deze 5 stappen ontwikkel jij een succesvolle SEO strategie

SEO

SEO_strategieEen van de redenen om als MKB ondernemer aan de slag te gaan met inbound marketing is omdat je online gemakkelijk gevonden wilt worden door jouw doelgroep. De eerste fase van de inbound marketing methodologie, de Attract fase, richt zich op het aantrekken van websitebezoekers. Een belangrijk onderdeel van deze fase waarbij je bezoekers probeert aan te trekken via zoekmachines is Search Engine Optimization (SEO). Het creëren van content gaat hand in hand met SEO en mede daarom is het belangrijk om een goede SEO strategie te ontwikkelen. In dit blog geef ik je vijf stappen die je kunnen helpen om jouw SEO strategie succesvol te maken.


1. Zoek de juiste keywords

Een goede manier om te beginnen met je SEO strategie is door een lijst te maken met keywords die jouw buyer persona waarschijnlijk gebruikt om te zoeken. Deze lijst kun je uitbreiden met alternatieve zoektermen die men gebruikt om je site te vinden. Vervolgens bepaal je met welke keywords jij hoog in de zoekmachine ranking kunt eindigen. Het is handiger om een specifieke en doelgerichte zoekterm te gebruiken dan een brede zoekterm waar veel concurrentie op is. Om te bepalen of jouw keywords geschikt zijn, kun je gebruik maken van de Keyword Planner van Google of de Keyword tool van HubSpot.

2. Creëer content op basis van keywords

Aan de hand van de keywords die je bij de eerste stap bedacht hebt, kun je beginnen met het schrijven van bijvoorbeeld blogs. Het is goed om je af te vragen met welke problemen jouw buyer persona worstelt zodat je jouw content hierop kunt afstemmen. Een fout die hierbij snel wordt gemaakt is dat er geschreven wordt over een bepaald product of over de dingen die een ondernemer interessant vindt. Het probleem is dat dit niet relevant hoeft te zijn voor jouw ideale klant. Bij inbound marketing staat immers de klant in het middelpunt en niet de marketer zelf.

3. Optimaliseer je content

Nadat je content hebt gemaakt, is het van belang om deze zoveel mogelijk af te stemmen op jouw belangrijkste zoekterm. Dit kun je onder meer doen door je keyword in de paginatitel en URL te verwerken, maar ook in de image alt tekst aangezien de zoekmachine geen afbeeldingen kan lezen. Daarnaast is het goed om relevante links in je content te verwerken naar zowel interne als externe webpagina’s. Ten slotte is het van belang om een goede gebruikerservaring te leveren aan jouw websitebezoeker. Zorg er dus voor dat jouw website ook op mobiele apparaten intuïtief en gemakkelijk te doorzoeken is.

4. Promoot jouw content

Zodra je jouw on page SEO geoptimaliseerd hebt, is het tijd om je content te delen. Het promoten van je content kan bijvoorbeeld door middel van social media of e-mailmarketing. Natuurlijk hoop je hiermee dat jouw content zoveel mogelijk geliked en gedeeld wordt en dat je meer websitebezoekers trekt.

5. Verdien inbound links

Wanneer jouw content steeds vaker gelezen wordt en je website populairder wordt, krijgt ook de zoekmachine meer vertrouwen in jouw website. Als jouw content aanslaat bij websitebezoekers dan zullen zij vaker doorverwijzen naar jouw site. Deze inbound links zorgen ervoor dat jouw webpagina’s meer autoriteit krijgen en door de zoekmachine als belangrijk worden ervaren. Deze off page SEO zorgt er voor dat je uiteindelijk hoger in de zoekmachine rangorde terecht komt.

SEO strategie: de conclusie

Je weet nu dat zoekmachineoptimalisatie en content creatie samengaan en dat je voor een succesvolle strategie eerst de juiste keywords moet vinden. Nadat je jouw content aan de hand van je zoektermen hebt gecreëerd, geoptimaliseerd en gepromoot, is het wachten op je inbound links zodat je website autoriteit stijgt. Houd in je achterhoofd dat je de problemen van jouw doelgroep moet proberen weg te nemen en niet jouw product en bedrijf in de spotlights moet zetten.