B2B groeistrategie

Inbound marketing in 2016: wat kunnen we verwachten?

29 december 2015 - Geschreven door Leonie van de Wolfshaar

marketing_2016Zo aan het eind van het jaar is het tijd om terug te kijken op het afgelopen jaar. En dat is goed merkbaar. We kijken of we onze doelstellingen hebben behaald en delen dit met elkaar in de vorm van lijstjes, infographics en samenvattingen. Als we deze terugblik hebben afgesloten, kijken we alweer gauw vooruit. 2016 staat namelijk voor de deur en dat zet ons aan het denken: wat kan ik in het nieuwe jaar verwachten?

Ben jij ook nieuwsgierig naar wat inbound marketing ons zal brengen in 2016? Welke trends zullen belangrijk worden of blijven?

Je leest erover in dit blog. Handig voor jou als ondernemer of marketeer om rekening mee te houden bij het bepalen van je online marketingstrategie.

Veel verschillende verwachtingen

Na het lezen van verschillende blogartikelen en onderzoeken en het bekijken van infographics over inbound marketing in 2016, heb ik een goed beeld van de verwachtingen. Ze lopen hier en daar wel uiteen, maar hieronder vat ik de meest voorkomende voorspellingen samen.

1. Responsive website design: geen keuze meer

Het gebruik van smartphones en tablets voor het uitvoeren van zoekopdrachten op het internet blijft toenemen, niet alleen in Amerika maar ook in Europa. Dit was de laatste jaren al een grote trend, maar het gebruik zal in 2016 zeker blijven stijgen. Dit betekent dat je niet langer zonder responsive website design kunt (eerder leek het voor sommige bedrijven - onterecht - nog een overweging). Jouw website moet zich kunnen aanpassen aan elk mobiel apparaat. Is dit niet het geval, dan krijg je ‘straf’ van Google en andere zoekmachines.

Mijn collega Nynke schreef hier het afgelopen jaar al een blog over: ‘Mobiel vriendelijke website belangrijk door aangepast Google algoritme’.

2. Social media: de nieuwe zoekmachine

Voor het vinden van informatie wordt de zoekmachine nog altijd het meeste gebruikt. Toch zien we hier een verandering opkomen die zich steeds meer ontwikkelt. De verwachting is dat er steeds meer zoekopdrachten via social media zullen worden gedaan in 2016. Ik lees hiervoor verschillende redenen waaronder:

  • Op social media vind je meer visuele content, en dat vinden veel mensen fijner dan ellenlange teksten.
  • Op social media vind je meer feedback, recensies en meningen van anderen, en daar hechten veel mensen waarde aan.

Mijn collega Achraf laat je in zijn blog weten wat de beste tijden zijn voor het delen van content op social media.

3. Storytelling: vertel het échte verhaal

In het afgelopen jaar zagen we dat veel bedrijven hun verhalen deelden. Hun échte verhaal. En dat blijkt een groot succes te zijn volgens diverse bronnen. Zo vertelt IMPACT Branding & Design in een blog dat storytelling één van de beste manieren is waarmee je de connectie met je doelgroep kunt ontwikkelen en versterken. Ook op Nederlandse bronnen lees ik veel over het belang van storytelling, neem een voorbeeld aan de content goeroe’s van El Contento. Het blog ‘Hoeveel bedrijven hebben een verhaal waar een mens warm van wordt?’ is een aanrader in het kader van dit onderwerp. Of bekijk de Infographic ‘The ultimate Storytelling Guide’ op het HubSpot blog. Het zal je niet verbazen dat storytelling een blijvende trend is in 2016.

Ook schreef mijn collega Nynke over dit onderwerp in het blogartikel ‘Marketing meets storytelling: hoe schrijf je een goed verhaal?’.

4. Video’s: effectieve sociale media

Het toenemende gebruik van video hoort ook zeker in dit rijtje thuis. Video content zal in 2016 een nog grotere rol spelen. Marketing Tech Blog deelde hier eerder al een aantal interessante statistieken over:

  • 52% van de marketing professionals wereldwijd geeft aan dat video het type content is met de hoogste ROI.
  • 93% van de marketeers gebruikt video’s voor online marketing, sales of communicatie.
  • Door het woord video in de onderwerpregel van een e-mail op te nemen, verhoog je de open rates met 19% en de click-through rates met 65% en verlaag je het aantal uitschrijvingen met 26%.
  • B2B en B2C marketeers over de hele wereld zeggen dat video de top 3 van de meest effectieve sociale media marketing tactiek is.

Tijd om dus aan de slag te gaan met (meer) video’s! Het maken van een video hoeft niet ingewikkeld te zijn. Neem een voorbeeld aan MOZ. Deze organisatie deelt elke vrijdag heel succesvolle video’s met behulp van een eenvoudig whiteboard.

Wil je meer weten over de inzet van video in online marketing? Lees dan een eerder blog van mij met handige YouTube tips.

 

Dit was alweer de laatste verwachting op het gebied van inbound marketing in 2016 die ik wilde noemen. Uiteraard is het bovenstaande lijstje niet compleet. Wat is naar jouw idee de belangrijkste trend? En weet je nog andere trends die in dit blog thuis horen? Ik hoor het graag van je in een reactie hieronder.

E-book Inbound marketing voor IT-bedrijven

 

 

Laat een reactie achter!