Is het woordenaantal van jouw content echt belangrijk voor jouw SEO?

Woordenaantal SEO

woordenaantal SEOIn de wereld van zoekmachine optimalisatie (SEO), zijn de beste strategieën voor het schrijven van content voortdurend in ontwikkeling door aanpassingen aan de algoritmes van Google. Je kunt je dus echt suf zoeken naar goede strategieën voor jouw SEO, maar voordat je het weet zijn ze alweer verouderd. En van sommige dingen weet eigenlijk niemand of ze nou wel of niet invloed hebben op de positie in de zoekresultaten. Een van die dingen is het woordenaantal van jouw content. Op de ene pagina lees je dat dit belangrijk is terwijl er op een andere pagina staat dat het niet relevant is. Het woordenaantal is geen officiële ranking factor van Google, dus waarom is het aantal woorden belangrijk voor SEO? In dit blog neem ik je mee in deze discussie en gaan we kijken of er een eenduidig antwoord op de vraag gevonden kan worden.

Is het aantal woorden een factor in de rangschikking?

Zoals hierboven al aangegeven is het woordenaantal geen ranking factor in de algoritmen van Google. John Mueller, Senior Webmaster Trends Analyst bij Google heeft dit bevestigd in een van zijn webinars. Hij stelt met name dat het blindelings toevoegen van tekst aan een pagina deze niet beter maakt. In plaats van te kijken naar het aantal woorden op een pagina, kijken de algoritmes van Google naar relevante, originele en hoogwaardige content. We kunnen dus concluderen dat het woordenaantal geen direct effect heeft op de rangschikking van jouw content.

Hoe kan het dan dat langere content hoger in de zoekresultaten terecht komt?

Ondanks Google's bevestiging dat het aantal woorden niet direct van invloed is op de rangschikking, lees je nog steeds op veel blogs en tools de suggestie dat een hoger woordenaantal beter is voor jouw content. Waar komt dit idee dan vandaan dat een hoger woordenaantal beter is als dit geen directe invloed heeft op jouw ranking? Er zijn een paar redenen waarom een hoger aantal woorden indirect je ranking kan verbeteren. Sommige van deze tools baseren aanbevelingen voor het aantal woorden op concurrentie-analyses, daarin komt naar voren dat langere content een beter positie in de zoekresultaten behaalt. Het schrijven van langere content maakt het voor Google's algoritme eenvoudiger om te achterhalen waar jouw pagina over gaat. De zoekmachine laat ook het liefst websites zien die autoriteit hebben over een bepaald onderwerp. Goed geschreven en uitgebreide stukken laten jouw autoriteit over het onderwerp zien en stellen je daarmee in staat om hoog te ranken voor (long-tail) zoekwoorden.

Hoe bepaal je het juiste woordenaantal voor jouw content?

Er is geen vuistregel om het juiste woordenaantal te bepalen voor jouw SEO. Wel kun je de volgende stappen gebruiken om een inschatting te maken: zoekwoord onderzoek doen, je concurrentie bekijken, zoekintentie bepalen en prestaties uit het verleden analyseren.

Doe een zoekwoord onderzoek

Je hebt misschien al een goed zoekwoord bedacht bij de nieuwe content die je wil gaan maken. Het is echter verstandig om meerdere zoekwoorden te gebruiken wanneer je langere content maakt, omdat je daarmee hoger in de zoekresultaten naar voren komt. Door langere content te maken kun je het onderwerp vanuit verschillende kanten bekijken, waardoor je ook meer zoekwoorden zult hebben waar je op kunt ranken. Langere artikelen hebben vooral een hogere kans om te ranken voor long-tail variaties van jouw zoekwoord, aangezien die long-tail minder concurrentie en hogere conversiepercentages hebben.

Kijk naar jouw concurrentie

Het aantal woorden kun je ook gebruiken als een maatstaf wanneer je jouw content vergelijkt met jouw concurrentie. Veel keyword tools geven het aantal woorden van de best presterende artikelen voor een bepaald zoekwoord. Als je niet weet hoe lang jouw content moet zijn, is kijken naar het aantal woorden van de huidige best presterende content een goede plek om te beginnen.

Besteed aandacht aan zoekintentie

Naast het kijken naar wat de concurrentie doet, is het ook altijd verstandig om aandacht te besteden aan de zoekintentie die geassocieerd wordt met het zoekwoord. Deze intentie zal helpen bepalen wat content nuttig en relevant maakt voor de gebruiker. Denk er dus over na wat jouw doelgroep eigenlijk wil wanneer ze een zoekwoord in de zoekbalk typen. Als men uitgebreide informatie wil, kun je ernaar streven om het aantal woorden van jouw concurrenten te evenaren of te overtreffen. Wanneer men echter snel op zoek is naar een antwoord kun je er voor kiezen om kortere content te maken die sneller tot een antwoord komt. De zoekintentie kan je dus helpen te beslissen of je het voorbeeld van de concurrentie wilt volgen of dat je wilt afwijken van de concurrentie.

Kijk ook naar je eigen prestaties

Als laatste is het belangrijk om ook naar jouw eigen prestaties uit het verleden te kijken om te kijken welk woordenaantal het beste voor jou werkt. Bekijk dus regelmatig jouw SEO-prestaties om te kijken of je daar een optimum in kunt ontdekken. Is er een bepaald aantal woorden waarmee je hoger scoort? Of misschien heb je een aantal kortere artikelen die niet zo hoog scoren als je zou willen. Probeer in dat geval terug te gaan naar je zoekwoorden onderzoek en zoek uit hoe je de content kunt uitbreiden met meer nuttige en relevante informatie.

Aan de slag met SEO

Het woordenaantal van jouw content is dus geen directe ranking factor en zal er niet meteen voor zorgen dat je op positie 1 komt van de zoekresultaten, maar het is een goede indicator om autoriteit van jouw website over een bepaald onderwerp aan de zoekmachine te laten zien.