Is jouw website mobile ready?

Is jouw website mobiel ready?

Tip: lees dit blog op je smartphone!

Onderzoek wijst uit dat 65% van de online zoekopdrachten afkomstig is van mobiele apparaten. Daarbij geldt dat 46% van de mobiele bezoekers nooit meer naar een website terugkeert als deze op hun telefoon of tablet niet werkt (LeadI, 2021). Als ondernemer is het dus van zeer groot belang dat je website mobile ready is. Maar waar begin je als je met de ontwerper aan tafel zit?

In dit blog geef ik je een klein stappenplan om voor het mobiele publiek bereikbaar te zijn.

Stap 1: Website optimaliseren

Mobiele gebruikers zijn wat zoekgedrag betreft in de meerderheid dus is het essentieel dat je website leesbaar is op mobiele apparaten. Dit wordt ook wel ‘responsive web design’ genoemd. Misschien heb je wel eens meegemaakt dat je de nieuwe collectie van een online shop wilde bekijken, maar dat het bijna onmogelijk was om de maat of sortering aan te passen, laat staan dat je gemakkelijk kon afrekenen. Na een aantal pogingen geef je op en zul je niet snel weer terugkeren naar de betreffende webshop. Zorg dat jouw bezoekers dit niet overkomt en laat je website op mobiele apparaten goed functioneren. Bijvoorbeeld door de prioriteit van bepaalde pagina’s of informatie onder de loep te nemen en hier de indeling op aan te passen. Hou hierbij rekening met de verschillen tussen een desktop, laptop, tablet en smartphone. Wat op het ene apparaat een fantastisch design lijkt te zijn, kan op het andere mogelijk niet gebruiksvriendelijk werken en je mobiele marketing in de weg staan.

Stap 2: Content aanpassen

Tijdens de ontwikkeling van web 1.0 en 2.0 naar web 3.0 is er veel aan website designs veranderd. Hoe er vijftien jaar geleden slechts informatie te vinden was op het web, zijn er nu eindeloze mogelijkheden voor het zoeken, plaatsen en delen van content. Websites zijn in de loop der tijd aangepast om de bezoeker deze voorzieningen te bieden, zoals met reactievelden of social media knoppen voor direct delen. Beperk websitebezoekers niet in deze mogelijkheden, je wilt immers graag dat jouw content gedeeld wordt. Hou daarnaast rekening met inhoudskenmerken. Zoals uit bovenstaand onderzoek blijkt heeft de mobiele bezoeker minder geduld en moeten pagina’s dus snel laden. Plaats op de mobiele versie van je website daarom bijvoorbeeld afbeeldingen met een wat lagere resolutie. Naast dat je graag ziet dat jouw content gedeeld wordt, wil je ook vindbaar zijn via mobiele zoekmachines. Onthoud bij het optimaliseren van je mobiele website dat mobiele gebruikers kortere zoekopdrachten typen. 

Stap 3: Testen!

Uiteraard staat de functionaliteit van zo’n responsive web design bovenaan op het eisenlijstje. Laat je aangepaste mobiele website daarom uitvoerig testen door personeel of klanten. Geef bepaalde klanten bijvoorbeeld de primeur voor het bezoeken van de aangepaste website en vermeld dat je er graag hun mening over hoort. Vraag hen naar hun ervaring met de website en neem deze informatie mee naar een evaluatief gesprek met de ontwerper. Uiteindelijk zal het de bezoeker zijn die het design moet waarderen dus hecht grote waarde aan deze feedback, dat kan je nieuwe inzichten bieden. De functionaliteit staat tenslotte voorop.