Je online vindbaarheid verbeteren? Zet je bedrijf op Google Maps!

Online vindbaarheid verbeteren via Google Maps

Je bedrijf op Google MapsAls ondernemer begrijp je dat je niet kunt achterblijven als het om online aanwezigheid gaat. Waarschijnlijk ben je je bewust van de online vindbaarheid van jouw bedrijf, maar heb je misschien nog niet alle onderdelen van de moderne marketingstrategie doorgevoerd. Webpagina’s optimaliseren, een blog bijhouden en actief meedoen op social media zijn hier onderdelen van. Stuk voor stuk maken deze punten jouw bedrijf online beter vindbaar. Nu kan het lastig zijn om buiten de gewone zoekpagina’s van Google je bedrijf op Google Maps vindbaar te maken. In dit blog geef ik je een stappenplan om dit aan te pakken.

Net zoals de optimalisatie die je op je website en blog uitvoert voor de gewone zoekpagina’s van Google, kan optimalisatie voor Google Maps je helpen beter gevonden te worden. Jouw bedrijf aanmelden op Google Maps gaat vrij gemakkelijk, alleen vraagt wat geduld. Ik loop je er stap voor stap doorheen.

Stap 1: Aanmelden

Sla deze stap over als je al een Google+ account hebt.

Google Mijn Bedrijf biedt je de mogelijkheid jouw bedrijf vast te leggen in Google. Je maakt jouw bedrijf dan makkelijker vindbaar in verschillende facetten van Google zoals Zoeken, Google+ en Maps. Ga naar Google Mijn Bedrijf en klik op de blauwe knop ‘Uw bedrijf op Google’ om je bedrijf te registreren. Doe dit met een Google adres of een bedrijfsmailadres waarmee je op Google kunt inloggen. Heb je die niet? Maak dan een nieuw e-mailadres aan.

Stap 2: Google Mijn Bedrijf

Log in op Google en kies in het Google menu rechtsboven voor ‘Mijn Bedrijf’. Je komt op de overzichtspagina van de Google+ pagina’s die jij beheert.

Stap 3: Bedrijfspagina maken

Zie je de Google+ pagina(’s) van jouw bedrijf staan? Dan kun je deze stap overslaan. Zie je geen pagina’s? Klik dan op ‘Je pagina maken’ en kies het soort bedrijf dat je hebt (Etalage zoals een kantoor, Servicegebied zoals een loodgieter of Merk zoals een goed doel). Kies voor de optie ‘Google mijn bedrijfslocaties’ als jouw onderneming meerdere vestigingen heeft. Heb je gekozen voor de Etalage of Servicegebied optie? Zoek dan jouw bedrijf op de kaart door de naam in te typen. Als Google de juiste locatie weergeeft vink je aan dat je bevoegd bent je bedrijf te beheren. Geef aanvullende gegevens op als Google jouw bedrijf niet kan vinden.

Stap 4: Zet jezelf op de kaart

Nu is het zaak jouw Mijn Bedrijf account compleet te maken door de pagina zo volledig mogelijk in te vullen. Denk aan keywords en dus ook het toevoegen van je locatie(s). Kies voor bewerken of ‘Deze pagina beheren’. Bewerk of voeg je adresgegevens toe. Hier wordt het interessant. Google wil jouw adres namelijk verifiëren en doet dit op de ouderwetse manier: door een brief te sturen of als je geluk hebt door je te bellen. De brief krijg je naar onze ervaring redelijk snel binnen (na ongeveer drie werkdagen). Voer de code die op de brief staat of die je telefonisch te horen krijgt in door in te loggen en je Mijn Bedrijf pagina te openen.

Stap 5: Geduld

Zodra je de code hebt ingevoerd moet je een tijd wachten tot Google je locatie goedkeurt. Op de overzichtspagina Mijn Bedrijfslocaties zie je een overzicht van de door jou opgegeven locaties. In de kolom Status kun je achterhalen of jouw locaties al geverifieerd zijn. Als jouw locaties goedgekeurd zijn kunnen potentiële klanten je vinden door de naam van je bedrijf op Google Maps in te voeren. Er is nu niet direct een icoontje van jouw bedrijf zichtbaar op de locatie in Google Maps. Google vernieuwd Maps algoritmes zo nu en dan waardoor je moet afwachten wanneer jouw bedrijfsicoontje verschijnt.

Online vindbaarheid vergroten

Houd je Google bedrijfspagina’s goed bij om jouw vindbaarheid te verbeteren. Deel bijvoorbeeld interessante artikelen op de Google+ pagina en voeg foto’s met een goede omschrijving (inclusief keywords) toe. Neem Google Maps op in je website en voeg een verwijzing naar je Google bedrijfspagina toe. Zo vergroot je de online vindbaarheid van jouw bedrijf stap voor stap. Hoe actief ben jij op Google+? Laat het me weten in een reactie.