Jouw blog, mijn blog? Waarom je niet zomaar teksten mag kopiëren

Inbound Marketing

 

Om de blogmachine gaande te houden, speuren schrijvers heel wat af naar informatie op het web. Er is immers bijna geen onderwerp waar niets over te vinden is. Blog je zelf ook? Dan is de kans groot dat je complete blogs voorbij hebt zien komen die precies over het onderwerp gaan waar jij nou net over wilde schrijven. Het is dan vrij logisch dat jouw blog overeenkomsten gaat vertonen met die bestaande blogs. Maar waak ervoor dat het geen kopie wordt! De kans is namelijk groot dat je hiermee het auteursrecht schendt. In dit blog leg ik je uit waarom het simpelweg kopiëren van teksten strafbaar is en waar je op moet letten bij het citeren van teksten uit andere blogs. Want dat mag (gelukkig) wel!

Ctrl C, Ctrl V en het intellectueel eigendomsrecht

Een tekst kopiëren en plakken is zo gedaan. Maar een rechtszaak aan je broek wegens inbreuk op auteursrecht neemt meer tijd in beslag. Bovendien levert het je ook nog eens een slechte naam op. Het auteursrecht behoort tot het intellectueel eigendomsrecht. Onder dit rechtsgebied vallen ook het merkenrecht, octrooirecht en het handelsnamenrecht. Al deze rechtsgebieden hebben betrekking op een recht van een rechthebbende (in dit geval de blogger) en op een voortbrengsel van de menselijke geest. En dat kan dus van alles zijn! Van logo’s en slogans tot e-books en blogs. Kopieer je zomaar een aantal zinnen uit een tekst zonder de bron te vermelden én ben jij niet de rechthebbende van deze tekst, dan handel je dus in strijd met het intellectueel eigendomsrecht.

Auteursrecht of copyright?

Auteursrecht houdt in dat alleen de maker het recht heeft om te bepalen of zijn tekst openbaar gemaakt en verveelvoudigd mag worden. Dit exclusieve recht beschermt ieder creatief werk, zoals whitepapers, foto’s, blogs en e-books. Je kunt dit zelf opmaken uit artikel 1 van de Auteurswet:

 "Het auteursrecht is het uitsluitend recht van de maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld"

 De auteurswet biedt auteursrechtelijke bescherming en zorgt ervoor dat anderen niet zomaar met jouw creatie aan de haal kunnen gaan. Een voor veel mensen meer bekende Engelse term hiervoor is copyright. Je hoeft geen speciale handeling te verrichten om copyright op je werk te verkrijgen. Het rust er automatisch op, zelfs wanneer het nog niet af is. Wil je er zeker van zijn dat het anderen duidelijk is dat jij de eigenaar van het werk bent? Dan kun je ervoor kiezen een copyright notice toe te voegen. Dat bestaat uit het copyright teken © met daarachter het publicatiejaartal en je naam (bijvoorbeeld: © 2022 Marleen van der Zwan). Wil je juist wel dat jouw werk verspreid wordt zonder dat je er een vergoeding voor ontvangt? Voeg dan bijvoorbeeld een open licentie aan je blog toe.         

Citaatrecht

Je weet nu dat je niet zomaar teksten van het internet mag kopiëren en plakken. Maar was er niet ook nog zoiets als citaatrecht? Jazeker, het citaatrecht kun je beschouwen als een beperking van het auteursrecht. Mits je je aan de regels van het citeren houdt, is het overnemen van teksten van anderen toegestaan. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je bij overname expliciet de naam en bron vermeldt. Een andere optie is het plaatsen van een hyperlink of voetnoot. Het citaatrecht is gegrond op artikel 15a van de Auteurswet en vermeldt tevens dat je niet meer moet overnemen dan noodzakelijk is. Hierbij bevind je je dus in een grijs gebied; je zult zelf na moeten gaan wat redelijk is. 

Welke andere opties zijn er?

Niemand wil de wet overtreden vanwege plagiaat, maar is citeren dan de enige optie? Gelukkig niet. Een andere optie is het embedden, oftewel insluiten, van een link. Je verandert dan niets aan de inhoud en je laat eigenlijk alleen zien wat er op de andere website staat. Een nadeel van insluiten is dat je afhankelijk bent van de andere website. Is de andere website tijdelijk uit de lucht, dan zal de link op jouw website ook niet werken. Nog een andere optie om rechtmatig te verwijzen naar een andere tekst is het plaatsen van een hyperlink. Controleer voordat je deze plaatst wel eerst of je linkt naar openbare content. Link je naar auteursrechtelijk beschermde content dan ga je (wellicht goedbedoeld) alsnog de mist in. Let er bij het plaatsen van een hyperlink tot slot op dat je niet linkt naar inhoud die alleen beschikbaar is voor betalende abonnees of illegale content. Op het naleven van al deze regels wordt bij commerciële organisaties strenger gecontroleerd dan bij consumenten. Zorg dus dat je altijd het zekere voor het onzekere neemt.

Speel op zeker!

Je weet nu waar het auteursrecht vandaan komt wat het en in grote lijnen inhoudt. Ik heb je verteld hoe je teksten uit reeds bestaande blogs kunt gebruiken door bijvoorbeeld te citeren, embedden of linken. De gouden regel is in ieder geval: ga altijd voor safe. Je voorkomt zo een hoop juridische problemen en een deuk in je bedrijfsimago.

Wil je hier meer weten over Inbound Marketing? Download dan onderstaand whitepaper!