Content marketing

Maak het contentplaatje compleet met een marketing cartoon

28 november 2017 - Geschreven door Meike Cremers

marketing cartoon.jpgContent is niet meer weg te denken uit het leven van een marketeer. Bedrijven bloggen regelmatig, verspreiden het op social media en zorgen daardoor voor meer verkeer naar de website. Bij content marketing denken we vaak vooral aan tekst. Maar er zijn natuurlijk veel meer soorten content waar je als bedrijf gebruik van kunt maken. Visuele content wordt namelijk steeds belangrijker. Een mooi voorbeeld hiervan zijn cartoons. Cartoons zijn een vorm van visuele communicatie, vaak met een flinke portie humor. Het trekt in veel gevallen gelijk de aandacht door het hoge entertainmentgehalte. Dat betekent dat cartoons ook waardevol kunnen zijn als marketingmiddel. In dit blog vertel ik waarom een marketing cartoon een goede aanvulling is op je contentstrategie.

1. Prettig consumeerbaar

Elke dag worden we overspoeld met zeeën van informatie. We scannen de digitale data en maken daarna een keuze: wel of niet consumeren. Uitgebreide blogs kunnen heel informatief en waardevol zijn, maar soms heeft de lezer even geen zin om lange lappen teksten door te nemen. Hij of zij wil gewoon weten waar de tekst over gaat en of het antwoord geeft op zijn vragen. Visuele content zoals cartoons kunnen zorgen voor een aangename afwisseling op tekst. Cartoons nodigen vaak uit om te lezen. Ze bieden ondersteuning aan de inhoud of boodschap van de blog of zijn de trigger op social media om een blog te gaan lezen. Ze zijn prettig consumeerbaar en worden daarom vaak positief ontvangen.

2. Laat je persoonlijkheid zien

Cartoons zijn een goede manier om de persoonlijkheid van jouw bedrijf te laten zien. Ze zijn namelijk uniek door een eigen teken- en schrijfstijl: losjes geschetst of juist heel strak, kleurig of zwart-wit, met of zonder tekst. Je kunt zelfs nog een stapje verder gaan door een eigen karakter te ontwikkelen dat de hoofdrol speelt in de cartoons. Denk bijvoorbeeld aan het mannetje van bol.com. Probeer een karakter neer te zetten waarmee je doelgroep zich verbonden voelt. Met een cartoon kun je jouw organisatie dus een gezicht geven, meer dan met bijvoorbeeld standaard stockfoto’s. Zorg er wel voor dat je logo en eventueel andere huisstijlelementen terug komen in de cartoon.  Op deze manier vormt het meer een eenheid met je andere uitingen en laat je een consistent beeld van je bedrijf zien.

3. De kracht van herhaling

De kracht van cartoons is ook het verhalende aspect. Dit zorgt er namelijk voor dat mensen steeds nieuwsgierig worden naar de volgende. Mensen volgen bijvoorbeeld stripreeksen in de krant of in een tijdschrift. Hetzelfde effect kan ook gecreëerd worden voor jouw bedrijf, mits je met regelmaat een cartoon deelt. Dit kun je bijvoorbeeld doen op social media of je laat de cartoon terugkomen in de maandelijkse nieuwsbrief. Gemiddeld moeten mensen zeven keer met de boodschap in contact zijn geweest, voordat ze het onthouden. Met andere woorden, het boeken van resultaat met cartoons is wel lange termijnwerk.

4. Humor werkt

Er zijn talloze onderzoeken gedaan naar de kracht van humor in marketing, communicatie en social media. Tussen alle serieuze content kan een luchtige en grappige cartoon heel verademend zijn. Óók voor advocaten en CEO’s. Humor wordt namelijk altijd gewaardeerd. Maar hoe creëer je humor in cartoons? De boodschap moet speels zijn en een gevoel van plezier opwekken. Dit doe je bijvoorbeeld door een herkenbare situatie te schetsen. De uitkomst hoeft niet altijd voorspelbaar te zijn. Je kan de lezer ook op het verkeerde been zetten en een verassend element toevoegen. Dit zorgt ervoor dat de lezer verder wil lezen.

5. Hoge toegankelijkheid

Mensen hebben een zekere mate van weerstand tegen commercieel getinte boodschappen. Om mensen toch ontvankelijk te maken voor je boodschap kan een cartoon goed werken. Het oogt vriendelijker en minder belerend of pusherig. Mensen zijn dan meer ontvankelijk (staan meer open) voor de boodschap en dan blijft hij wellicht beter hangen. Cartoons passen dus goed in een inbound marketing strategie: trek mensen naar je toe met content die relevant en interessant voor hen is, in plaats van met verkooppraatjes.

Op maat gemaakte cartoon laten maken

Cartoons zijn een goed middel om je marketing op te leuken en wat luchtiger te maken. Gebruik ze als aandachttrekker op social media, ter afwisseling en ondersteuning in je blogs of als vast onderdeel van je mailings. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden om op maat gemaakte cartoons te laten maken voor jouw bedrijf? Neem contact met ons op en we vertellen je er graag meer over.

content-marketing-b2b-CTA

 

Laat een reactie achter!