HubSpot

Marketing automation vergelijken? Gebruik deze 4 bronnen!

18 november 2014 - Geschreven door Robbert van den Heuvel

marketing-automation-vergelijkenMarketeers die aan de slag willen met moderne marketing weten inmiddels dat marketing automation nodig is om hun plannen te kunnen realiseren.

Als je de Nederlandse marketingblogs en -bladen er op naslaat, lijkt het erop dat vrijwel iedere willekeurige (e-mailmarketing-) softwareleverancier claimt een degelijke marketing automation oplossing te kunnen bieden. 

Ik vind dit eerlijk gezegd een zorgwekkende ontwikkeling.

Inmiddels ben ik meer dan vijf jaar intensief betrokken bij marketing automation-trajecten en vind persoonlijk dat er bij dit soort "wanna-be"-aanbieders toch vaak behoorlijk wat cruciale hiaten in de functionaliteit te vinden zijn. Terwijl deze functionaliteit toch minimaal benodigd is voor het uitvoeren van een degelijke en schaalbare moderne marketing strategie

Daarom wil ik in dit artikel enkele bruikbare bronnen opsommen die je minimaal zou moeten raadplegen, om te voorkomen dat je een -op het oog- voordelige oplossing aanschaft die niet beproefd blijkt te zijn in een complexere marketing-omgeving.  

Een dergelijke verkeerde keuze zal je op lange termijn namelijk nog meer geld kosten en een pijnlijke confrontatie met de betrokken stakeholders binnen je organisatie tot gevolg kunnen hebben...

Om te onderstrepen hoe belangrijk het is om een grondige evaluatie-procedure te voeren bij het selecteren van de juiste marketing automation oplossing, voerde Raab Associates het onderzoek "What Matters Most in Selecting Marketing Automation" uit.

In onderstaande grafiek zie je waar kopers volgens dit onderzoek op letten bij het vergelijken van marketing automation oplossingen:

marketing_automation_vergelijken_2

Kijk dus vooral naar de features die je oplossing aanbiedt: hoe meer verschillende features een oplossing bevat, des te duurzamer de oplossing op lange termijn is. 

Marketing automation vergelijken kan een behoorlijke klus zijn. Gebruik dan ook minimaal de volgende vier bronnen:

1. Onderzoeksbureaus: rapporten en kwadranten

Het speelveld van CRM en marketing automation is inmiddels zo volwassen geworden dat de meest vooraanstaande onderzoeksbureaus ter wereld jaarlijks het marketing automation landschap in kaart brengen om marketeers te helpen met het vergelijken van de diverse oplossingen.

Het wereldwijd meest gebruikte referentiekader is Gartners Magic Quadrant voor CRM Lead Management:

marketing_automation_magic_quadrant

Dit kwadrant richt zich met name op Enterprise-ondernemingen, maar heeft ook nog een aanvullende beschrijving voor ondernemingen met minder dan 1.000 werknemers, klik hiervoor op deze link

Ook onderzoeksbureau Forrester publiceert rapporten op het gebied van marketing automation: "The Forrester Wave: Lead-to-Revenue Management Platform Vendors Q1 2014"

marketing_automation_forrester-1

Een derde onderzoeksbureau dat zich bezighoudt met het vergelijken van marketing automation is Gleanster. Via deze link kun je een eerste indruk krijgen van hun bevindingen. 

Hieronder een afbeeling van het Gleanster Marketing Automation kwadrant:

marketing_automation_gleanster

2. Online review websites: gebruikers aan het woord

Het is natuurlijk belangrijk dat alle beschikbare marketing automation oplossingen worden beoordeeld door experts en analisten, maar uiteindelijk is het ook handig te weten wat de ervaringen van de daadwerkelijke gebruikers zijn.

De vergelijkingswebsite G2Crowd verzamelt en toont ervaringen van gebruikers van leveranciers van business software. Inmiddels bieden ze ook een categorie 'marketing automation', waarvan het vergelijkingskwadrant er als volgt uitziet:

 

3. Leverancier websites: features, pricing en content

De meest voor de hand liggende bron om informatie te verzamelen over een marketing automation oplossing is natuurlijk de website van de leverancier zelf.

Zelf kijk ik bij het vergelijken van marketing automation oplossingen voor een opdrachtgever minimaal naar de volgende onderdelen:

  • welke verschillende versies zijn er beschikbaar? 
  • zijn er limieten gesteld aan het aantal contacten in de database?
  • welke prijsniveaus zijn er en welke functionaliteiten worden aangeboden per prijsniveau?
  • welke case studies bieden zij aan op hun website?
  • wat is het niveau van de content die ze aanbieden, bijvoorbeeld blog, whitepapers en videos?
  • is er een laagdrempelige manier om kennis te maken met de software (trial of demo)?

Op basis van deze criteria maken we een shortlist bestaande uit twee of drie oplossingen, waarbij we onze opdrachtgevers zelf de uiteindelijke keuze laten maken.

4. Vraag het je collega-marketeers!

Inmiddels zijn er in Nederland ook al een behoorlijk aantal marketeers die de afgelopen jaren ervaring hebben opgebouwd met het implementeren en gebruiken van marketing automation software.

Met een behoorlijk aantal van hen werk ik samen en ik ben ervan overtuigd dat zij je graag zullen helpen met het beantwoorden van je vragen op het gebied van marketing automation. Stuur me gerust een bericht via LinkedIn dan breng ik je graag in contact met deze doorgewinterde Nederlandse marketing automation gebruikers!

Heb jij al ervaringen met het vergelijken van marketing automation software?  Ik nodig je van harte uit om je ervaringen en tips hieronder te delen!

B2B lead generatie

Laat een reactie achter!