HubSpot

Marketing automation- wat kun je er (niet) mee?

03 mei 2019 - Geschreven door Florie van Hummel

mis met marketing automationMaak jij al gebruik van marketing automation (MA)? Wat mij betreft is het de ideale oplossing voor (vaak simpele) marketingprocessen: minder handmatig werk en daarmee ook minder kans op fouten. Als je nog een stapje verder gaat en ook kunstmatige intelligentie inzet, kun je zelfs betere marketingkeuzes maken. I-de-aal. Helaas is dat de droomwereld, want zo ver zijn we vaak nog niet. In dit blog lees je meer over de grootste marketing automation aanbieders van dit moment, wat er mis is met MA en hoe je hiermee omgaat.

Marketing automation platformen

Allereerst: wie zijn eigenlijk de grote spelers op marketing automation gebied? Als je toevallig onze website al hebt bekeken, verwacht je in elk geval HubSpot in dit rijtje. Maar HubSpot is niet alleen en zeker niet voor elk bedrijf geschikt. Sterker nog, de tool komt in sommige onderzoeken niet eens in de top vijf voor. Om de verschillende platformen op een rijtje te zetten, heb ik gebruik gemaakt van drie verschillende bronnen: Gartner Market Guide, Forrester Wave LR2M en G2Crowd Grid. Die laatste zet trouwens ook op een rijtje waaraan een platform moet voldoen om gekwalificeerd te worden als MA platform:

 • Het automatiseren van ten minste twee items uit het volgende lijstje: e-mail, social media, SMS of digitale ads
 • Uitgebreide email optimalisatiemogelijkheden zoals A/B testen, spam filter en segmentatie
 • Een centrale marketingdatabase zijn voor marketinginformatie en interacties
 • Beschikt over dynamische segmentatie voor marketing campagnes
 • Mogelijkheden om contact-triggers in te stellen voor verschillende kanalen op basis van verschillende acties
 • Lead management en lead scoring
 • Moet het mogelijk maken om formulieren en landingspagina’s te maken
 • Diepgaande analytics voor campagnes

Wat mij betreft een interessant lijstje, vooral om te checken of je al gebruik maakt van deze functionaliteiten. Wat ik vaak merk, is dat bij veel bedrijven een deel van de mogelijkheden van een marketing automation tool onbenut blijft. Zonde, want dat betekent dat je eigenlijk veel meer uit marketingacties kunt halen.

Terug naar de bekendste en grootste marketing automation aanbieders. Als ik de verschillende bronnen met elkaar vergelijk, zie ik deze namen bijna overal terugkomen:

 • Act-On
 • HubSpot
 • Marketo
 • Mautic
 • Oracle
 • Pegasystems
 • Salesforce
 • Salesfusion
 • SAP
 • Pardot
 • SharpSpring 

Wat is er mis met marketing automation?

Nu je weet wat de grootste aanbieders zijn en wat je kan verwachten van marketing automation software, is het tijd om te komen tot de kern van dit blog: wat is er mis met MA?

Simpel antwoord: er wordt nog veel te weinig geautomatiseerd.

Bedenk je maar eens hoeveel tijd je marketingteam waarschijnlijk nog kwijt is aan herhalende taken als het schrijven van social media posts, het schrijven van datagedreven blogs, het taggen van afbeeldingen, A/B testen van landingspagina’s, het bouwen van lead nurturing workflows, het managen van paid media, keyword research en zoeken naar de betekenis van de rapporten die worden gegenereerd. Wat mij betreft heeft dat twee oorzaken:

 • De technologie is nog niet op alle vlakken ver genoeg om compleet geautomatiseerd te worden. Vooral voor de Nederlandse taal moeten we waarschijnlijk nog even wachten op geautomatiseerde teksten. En als deze er al zijn, dan wil je ze waarschijnlijk in het begin ook nog laten controleren, voordat je ze publiceert.
 • De software die je gebruikt is niet goed ingericht. Een verkeerde set-up kan leiden tot onnodig veel handmatig werk. Wanneer iemand die de software niet goed kent, begint met de inrichting ervan, is de kans groot dat er onnodige handelingen ontstaan. En daarmee extra werk.

Oké, maar wat nu?

Mijn antwoord op deze vraag is ook weer tweeledig. Allereerst: je moet een beetje geduld hebben. “De techniek staat voor niks” gaat helaas niet altijd op en dit betekent dat je er niet altijd vanuit mag gaan dat alles geautomatiseerd kan worden. Merk je dat taken die relatief simpel zijn en vaak herhaald worden, handmatig worden uitgevoerd? Dan moet je waarschijnlijk kijken naar de inrichting van je marketing automation processen. Daar valt winst te behalen.

Naast het optimaliseren van je huidige software, raad ik je zeker aan nieuwsgierig te blijven. Degenen die proactief zijn in het vinden, testen en opschalen van AI en automation oplossingen, zullen zeker een concurrentievoordeel behalen. Dat betekent dat je wellicht meerdere tools aan elkaar moet koppelen en innovatiever moet denken dan je nu doet. Zorg dus dat je op de hoogte blijft van de ontwikkelingen, zodat je acties daarop aan kunt passen. 

Koplopers klaar? Automatiseren maar!

De key take away uit dit blog? Raak niet achter op het gebied van marketing automation. Kijk kritisch naar de inrichting van je huidige software en of je het optimale eruit haalt. En daar bovenop: blijf nieuwsgierig! Zoek naar verbeteringen en vernieuwingen, zodat je meer uit automation software kan halen en daarmee je marketingactiviteiten kan verbeteren. Ik ben benieuwd hoe jij dit aanpakt. Laat het me weten in een reactie. 

Benieuwd hoe moderne marketing er verder uitziet? Download dan onderstaand e-book.

Moderne B2B Marketing

Laat een reactie achter!