B2B groeistrategie

Marketing dashboard bouwen? Deze 5 onderdelen mogen niet ontbreken!

22 september 2017 - Geschreven door Robbert van den Heuvel

marketing-dashboard.jpgAls b2b professional is het wenselijk dat je op ieder moment van de dag beschikt over een actueel overzicht van je de resultaten van je marketing-inspanningen. 

In veel gevallen is het maken van zo'n overzicht makkelijker gezegd dan gedaan vooral omdat de benodigde informatie over het algemeen wordt bewaard in verschillende databases. Vrij lastig dus om in een oogopslag alle informatie te bekijken die relevant voor je is.

Gelukkig biedt de huidige technologie je allerlei mogelijkheden om informatie uit verschillende bronnen te tonen in één makkelijk toegankelijk online dashboard. De voornaamste vraag is dan ook welke gegevens je dan graag verzameld wilt zien in je marketing dashboard?

In dit artikel geef ik een korte opsomming van onderdelen die in geen enkel marketing dashboard mogen ontbreken!

1. Website bezoekers per kanaal

Marketing dashboard - bezoekers per kanaal.png

Eén van de meest algemene marketing-statistieken die vrijwel in iedere rapportage wordt gebruikt is een overzicht over het aantal website-bezoekers. Bij voorkeur toont de rapportage daarbij tevens hoe het website bezoek is verdeeld over de verschillende kanalen in een bepaalde periode. 

Veelgebruikte kanalen die je in het overzicht kunt opnemen: verkeer via een zoekmachine (organic search), verkeer via andere websites (referrals), verkeer via social media kanalen (zoals bijvoorbeeld: LinkedIn, Twitter, Facebook, YouTube) en verkeer via betaalde kanalen (paid search).

Met behulp van dit onderdeel heb je de beschikking over een realtime inzicht in het volume van je webverkeer en in de meest succesvolle kanalen naar je website.

2. Aantal nog te kwalificeren leads

Marketing dashboard - nog te kwalificeren leads.png

Eén van de hoofdtaken van vrijwel iedere b2b marketeer is het genereren van leads voor het verkoopteam. Omdat je een groot deel van het marketingbudget inzet om dit op een succesvolle manier te doen is het wel prettig om te weten of je collega's van sales daadwerkelijk ook iets met de aangeleverde leads doen. 

Een eerste vereiste bij lead management is dat nieuwe leads die zijn binnengekomen op een uniforme wijze worden gekwalificeerd. Dit gebeurt vaak door een sales support medewerker en dus buiten het zicht van de marketing-afdeling. 

Door in je dashboard op te nemen hoeveel leads nog gekwalificeerd moeten worden heb je een realtime inzicht in een (eventuele) achterstand.  Zo kun je aan de bel trekken om te voorkomen dat potentiële klanten met interesse in jullie onderneming niet tijdig worden opgevolgd door de sales-afdeling en vervolgens bij de concurrent gaan kijken...

3. Marketing en Sales Funnel

Marketing dashboard - marketing en sales funnel.png

Een onmisbaar onderdeel in ieder marketing dashboard is een actueel overzicht van de marketing en sales funnel

Een goed overzicht van de marketing en sales-funnel geeft - bij voorkeur als trechter weergegeven - een beeld van:

  • het aantal marketing qualified leads: de leads die voldoen aan het ideale klantprofiel dat is bepaald in samenspraak met je verkoopcollega's;
  • het aantal sales qualified leads: de leads die in gesprek zijn met het sales-team zonder dat er een concreet aanbod is gedaan;
  • het aantal opportunities: de leads die in een offerte-traject zitten.

4. Aantal marketing qualified leads per bron

Marketing dashboard - mqls per kanaal.png

Om een goed inzicht te krijgen in de kanalen die in een bepaalde periode de meeste marketing qualified leads opleveren voor je onderneming is het een goed idee om ook dit onderdeel op te nemen in je marketing dashboard. 

Met behulp van deze informatie kun je een veel gerichtere invulling geven aan je marketing budget. Je weet immers hoeveel budget je per kanaal besteedt, dus kun je makkelijk uitrekenen wat de gemiddelde kosten per lead zijn per kanaal. Daardoor kun je in de toekomst veel beter bepalen in welk kanalen je meer moet investeren en in welke kanalen minder.

5. Bereik per social media kanaal

Marketing dashboard - social media bereik.png

Social media is nog altijd een belangrijk kanaal om je onderneming onder de aandacht te brengen bij je (potentiële) klanten. Daarom is het belangrijk dat je ten allen tijde een duidelijk beeld hebt van je bereik per social media platform.

Door het aantal volgers van je onderneming per platform op te nemen in je dashboard heb je een goed inzicht in de social media kanalen waar je nog groei zou moeten realiseren.

Uiteraard zijn er nog wel meer onderdelen te verzinnen die je in je marketing dashboard zou kunnen/willen opnemen. Heb jij nog suggesties? Ik nodig je van harte uit om deze hieronder te plaatsen!

CTA Lead Generatie voor B2B

Laat een reactie achter!