Werken bij HM

Mijn eerste half jaar als HM content marketeer, wat heb ik geleerd?

05 februari 2019 - Geschreven door Anouk van Alphen

david-travis-547046-unsplashZes maanden geleden fietste ik op een zonnige maandagochtend naar Heuvel Marketing voor mijn eerste werkdag. Nu, een half jaar later en bijna dertiger graden koeler, gelukkig nog steeds. Hoe cliché ook, de tijd vliegt voorbij! Een mooi moment om terug te blikken op het afgelopen halfjaar. Want wat heb ik geleerd? En dan bedoel ik niet alleen over inbound marketing en HubSpot, maar ook over mijn eigen werkwijze? Waarschijnlijk iets teveel om in één blog te verwerken! Daarom heb ik vijf leerpunten van het afgelopen halfjaar op een rijtje gezet.

Hubspot helpt

Inmiddels ben ik groot fan van onze marketing automation tool HubSpot. HubSpot zelf is niet per se een leerpunt, maar ik heb er in ieder geval wel mee leren werken. Want hoewel ik als content marketeer niet in de diepste krochten van Hubspot te vinden ben, profiteer ik toch al van de nodige voordelen die het programma biedt. Ik heb er drie voor je op een rijtje gezet:

  • Wekelijks plan ik voor meerdere bedrijven social mediaberichten in met HubSpot. Zonder Brian Halligan en Dharmesh Shah zou ik zo ongeveer ieder uur van de dag een wekker moeten zetten om weer een twitter- of LinkedInbericht de wereld in te sturen.
  • Berichten monitoren. Leuk natuurlijk, al die social mediaberichten. Maar wat gebeurt er daarna eigenlijk mee? Hoeveel likes levert het op, wordt er op de berichten gereageerd en worden ze gedeeld? HubSpot houdt het allemaal voor je bij, ideaal.
  • Inzicht in prestaties. Fijn dat (potentiële) klanten je website bezoeken of je blog lezen, maar wie zijn deze bezoekers precies en wat willen ze? Ook hier kan HubSpot je mee helpen. Zo geeft het softwareprogramma onder meer het aantal bezoekers (per dag, maand of jaar) aan en waar ze vandaan komen (social, e-mail of organisch).

Dubbelcheck

Deadlines moeten gehaald worden, dat staat vast. Maar van snel werk komt nogal eens slordig werk.. Terwijl ik vaak genoeg denk dat een blog foutloos geschreven is, haal ik er bij een dubbelcheck in veel gevallen alsnog een aantal fouten uit. Simpelweg omdat je er overheen leest wanneer je je te lang focust op één stuk. Natuurlijk gaan werkzaamheden nu sneller dan een half jaar geleden, maar je werk even wegleggen en het later nog een keer checken kan ik iedereen aanraden.

Durf te vragen!

Het kan aan mijn persoonlijkheid liggen, maar ik heb vaak de neiging om iets zelf uit te zoeken voordat ik aan collega’s vraag hoe het moet. Iets wat de meeste mensen in een sollicitatiegesprek zelfstandigheid zouden noemen. Klinkt goed, maar het is niet altijd effectief. Juist wanneer je ergens begint met werken zijn een hoop zaken die voor collega’s vanzelfsprekend zijn voor jou nog totaal nieuw. En iets vanzelfsprekends zul je niet snel uitleggen aan een nieuwe collega. Daarom nog een motto: durf te vragen! Collega’s kunnen je vaak in één zin of met één druk op de knop uitleggen hoe iets werkt of waar je iets kunt vinden. Wel zo makkelijk en wanneer je al deze antwoorden opschrijft, creëer je meteen een handig lijstje wat je later kunt gebruiken bij het onboarden van nieuwe collega’s. 

Agenderen kun je leren

Woensdag gehaktdag’: een uitspraak die zijn oorsprong ver in het verleden vindt. Slagers begonnen hun werkdag op maandag vaak met slachten. Op dinsdag werd het vlees verdeeld en verkocht en het restvlees tot gehakt vermalen zodat het op woensdag verkocht kon worden. De mensen hadden destijds wel baat bij deze structuur (maar wellicht was het ook wel een goed bedachte reclameslogan). Hoe dan ook, woensdag gehaktdag bood lange tijd veel mensen structuur in hun leven. En structuur is de key! Want hoewel het aantal klanten waarvoor je werkt in het begin vaak beperkt en overzichtelijk is, zal dit zich op den duur uitbreiden. En juist daarom is een goed begin het halve werk. Zorg dat je het overzicht hebt over alle klanten, maak taken aan voor wat je voor welke klant moet doen en plan ook in hoe lang je ongeveer met iedere taak bezig bent. Om het overzicht te houden heb ik maandelijks (en soms vaker) een planningsoverleg. Hiermee voorkom je dat de stapel werk te hoog wordt en je het overzicht verliest en kun je tegelijkertijd aangeven wanneer je behoefte hebt aan meer opdrachten. Zo hebben we al mijn vaste taken ingepland in een weekschema. Woensdag social mediadag!

Niet vousvoyeren en bondig schrijven

Tijdens mijn studie heb ik veel geleerd over communicatie, maar niet over inbound marketing en al helemaal niet hoe je inbound schrijft. Extra fijn daarom dat ik iedere week een schrijversoverleg heb. Daarbij nemen we het meeste van wat ik die week heb geschreven nog een keer door. Zo heb ik geleerd direct en bondig te schrijven en ook het vousvoyeren in teksten heb ik hierdoor al snel afgeleerd. Profiteer en leer dan ook van de kennis en ervaring van je collega’s!

Net zo enthousiast over inbound marketing als ik? Bekijk dan onze vacaturepagina, wie weet zoeken we een collega zoals jij!

Ook aan de slag in moderne marketing? Bekijk onze vacature pagina!

Laat een reactie achter!