Mobiele marketing: app of mobiele website?

Mobiele marketing: app of mobiele website?

app_of_mobiele_websiteModerne marketing vindt grotendeels online plaats. Denk aan content die je deelt via social media, jouw positie op Google, websitebezoek en mailverkeer met potentiële klanten. Waarschijnlijk spreek of zie je jouw klanten pas in werkelijkheid zodra zij bijna de gehele buyer journey hebben doorlopen. Daarom is het van groot belang dat jouw onderneming online vindbaar is, maar ook dat je rekening houdt met gebruiksvriendelijkheid. Veel potentiële klanten zoeken namelijk niet alleen via hun desktop naar een oplossing voor hun probleem, maar ook via hun smartphone of tablet. Hiervoor is een mobiele website noodzakelijk. Tegelijkertijd hoor ik in mijn omgeving regelmatig dat ondernemers er over denken een mobiele applicatie (app) te laten ontwikkelen voor hun bedrijf. De precieze gedachte hierachter is mij niet altijd duidelijk, maar misschien heeft een app wel grote voordelen ten opzichte van ‘gewoon’ online bereikbaar zijn. Daarom vergelijk ik in dit blog het nut van een app ten opzichte van een mobiele website. 

Doel

Voordat je start met het ontwerpen van je app of mobiele website moet je helder hebben welk doel je met je mobiele marketing wilt bereiken. Heeft het prioriteit of zie je het als  aanvulling op je bestaande website? In mijn ogen is het doel van een app om een uitgebreid portaal te bieden waarin bestaande klanten hun gegevens kunnen inzien en extra informatie kunnen krijgen die van toepassing is op hun situatie. Voor potentiële klanten kan een app bijvoorbeeld invulformulieren bevatten waarmee zij kostenbesparingen of juist opbrengst kunnen berekenen die zij dankzij jouw oplossing kunnen verwachten. Een mobiele website is vooral interessant voor de potentiële klant die op zijn smartphone of tablet naar een oplossing voor zijn/haar probleem zoekt. De website bevat daarom informatie in de vorm van blogs, uitleg over producten/diensten en contactmogelijkheden zoals social sharing knoppen.

Ontwerp

Prioriteiten

Zodra je het doel van jouw mobiele website of app hebt bepaald, begint de ontwerpfase. Stel een lijst op met onderdelen die jouw website of app sowieso moet bevatten en onderdelen die wat minder prioriteit hebben. Mobiele gebruikers willen de informatie die ze zoeken snel kunnen vinden dus een overzichtelijk design met aantikbare menu’s is voor hen efficiënter dan veel scrollen en eindeloos doorklikken. 

Gebruiksvriendelijkheid

Gebruiksvriendelijkheid staat voorop. Dit optimaliseer je door zowel in de app als op de website gebruik te maken van grote knoppen, te zorgen dat informatie opgeslagen kan worden, dat de bezoeker terug kan naar ‘home’ en direct de echte website kan bezoeken. Afbeeldingen met grote resoluties verlengen de laadtijd van je website waardoor bezoekers zullen afhaken. 

Verschillende apparaten

Hou bij het ontwerp rekening met de bezoeker die jouw werkelijke website in een compactere versie ziet. Zorg dat jouw website op verschillende apparaten leesbaar is, oftewel dat je een responsive webdesign toepast. De website Frankwatching beschreef onlangs de nieuwere designsoort Adaptive webdesign in één van hun blogs. Hierbij wordt niet alleen het uiterlijk, maar ook de functionaliteit aan de bezoeker op dat moment aangepast. Een app zal voor ieder besturingssystem apart ontworpen worden. Om iOs, Android, Blackberry OS en Windows Phone gebruikers te bereiken zal je jouw app vier keer moeten laten ontwerpen. Maak daarom eerst een kostenplaatje van alle mogelijkheden die er zijn om je website en app toegankelijk te maken voor gebruikers van verschillende apparaten. 

Aankoopfase

Jouw mobiele website zal vooral bezocht worden door potentiële klanten of toevallige voorbijgangers. Zij zoeken naar informatie over jouw onderneming (bijvoorbeeld vestigingslocatie en social media accounts) of willen kennis vergaren. Een app is daarentegen vaak gericht op de bestaande klant of de potentiële klant die zich op het eind van zijn/haar buyer journey bevindt. Een app biedt daarom juist extra en verdiepende informatie. Geeft inzicht in de gegevens van de klant of de mogelijkheid voor potentiële klanten om in een soort ‘testomgeving’ te ervaren hoe het zou zijn als het product of de dienst is aangeschaft.

Vindbaarheid

Voor de vindbaarheid en herkenbaarheid van een app is het handig als het logo en de verdere opmaak van kleuren overeenkomt met de huisstijl van je onderneming. Uiteraard is een goede omschrijving en screenshots van wat men bij het downloaden kan verwachten van groot belang. Je app promoten via je website en social media kanalen is natuurlijk bevorderend voor de vindbaarheid ervan. Voor een mobiele website geldt dat het voor de vindbaarheid handig is als de URL hetzelfde is als die van de desktopversie. Zorg dat mobiele bezoekers automatisch worden doorgestuurd naar de mobiele versie. Soms wordt de URL van de website verlengd om aan te geven dat het om een mobiele website gaat, bijvoorbeeld: mobiel.mijnwebsite.nl of m.mijnwebsite.nl. Mocht je gebruik maken van andere content op je mobiele website, dan moet de SEO voor deze content natuurlijk op orde zijn.

Er zijn dus meerdere aspecten die bepalen of een mobiele website of juist een app het best bij jouw onderneming past. Twijfel jij of je een mobiele website of applicatie moet (laten) ontwerpen? Reageer en deel je ervaringen.