B2B groeistrategie

Moderne B2B marketeers opgelet: dit leerde ik op Inbound 2017

06 oktober 2017 - Geschreven door Nynke de Blaauw

Inbound 2017In de derde week van september reisde een deel van het Heuvel Marketing team af naar Boston, Massachusetts. Daar wachtte ons het grote Inbound – dé conferentie voor alle inbound marketing fanaten van over de hele wereld. Niet alleen de conferentie zelf, maar ook de stad en het overheersende wij-gevoel waren enorm inspirerend en gaven ons een boost om weer met de nieuwste tools en strategieën aan de slag te gaan. Mijn collega Meike schreef al een blog met haar key take aways, hier zijn die van mij!

Met Instagram zet je je merk op de kaart

Inbound 2017 - InstagramInstagram is mijn favoriete social medium. Het is helemaal gericht op foto en video, wat het een stuk makkelijker maakt om jezelf of je merk goed op de kaart te zetten. Visueel gaat dat soms nu eenmaal makkelijker dan in tekstvorm. Maar net zoals Twitter, LinkedIn en Facebook, verandert ook Instagram razendsnel. De tijd van chronologische weergave van berichten ligt alweer achter ons en er komen regelmatig nieuwe (augmented reality) filters en opties bij. Om mijn kennis up to date te houden en met de nieuwste tips, tricks en tools terug naar Nederland te kunnen reizen, sloot ik aan bij de lezing van Peg Fitzpatric. Zij sprak over het vergroten van je Instagram publiek, zowel qua aantal volgers als in de mate van betrokkenheid. Hieronder deel ik een aantal tips die Peg het publiek meegaf en waar jij als B2B marketeer wellicht mee aan de slag kunt:

  • Maak een Instagram style guide voor je merk. Gebruik bijvoorbeeld altijd hetzelfde filter en bepaal het kleurenpalet waar je foto’s aan moeten voldoen.
  • Zodra je account wat gegroeid is, kun je User Generated Content gaan inzetten. Speur Instagram af naar passende foto’s en vraag de maker of je zijn foto’s (uiteraard met vermelding) mag delen op jouw account.
  • Zet stories en livestreams in om je publiek direct bij je merk te betrekken. Laat hierin bijvoorbeeld het verloop van een evenement zien, stel vragen of laat een ander (bijvoorbeeld een goede klant!) tijdelijk je account overnemen.

 SEO deep dive voor niet-HubSpotters

Inbound 2017 - SEO Deep DiveSlimme CMS’en zoals HubSpot beschikken vaak over een ingebouwde SEO-tool. Maar begrijpen we als marketeers wel wat die tool precies doet? En weten we welke hulpmiddelen we nog meer kunnen gebruiken om de SEO van onze pagina’s te verbeteren? Stephanie Wallace dook een stuk dieper in SEO dan zelfs wij gewend zijn en ondersteunde haar verhaal met screenshots van harde code. Maar tussen deze gecodeerde regels door, stak ik toch wat op van haar verhaal. Dit zijn haar tips voor de marketing pro’s die hun SEO naar een hoger niveau willen tillen:

  • Leer HTML, CSS, Javascript en SQL. Vooruit, je hoeft het niet zelf te kunnen schrijven, maar zorg in ieder geval dat je begrijpt wat deze codes doen voor je website. Dan kom je er sneller achter waar verbeterpunten zijn en kun je je SEO al op codeniveau verbeteren.
  • Is het conversiepercentage op bepaalde pagina’s te laag? Analyseer je formulieren dan eens. Na welk veld haken mensen bijvoorbeeld af? Google Tag Manager kan je het antwoord op deze vraag geven, zolang je toegang hebt tot de code achter je formulieren.

Wie typt zijn zoekopdracht nog?

Typt jouw ideale klant zijn zoekopdracht nog? Volgens de statistieken die Dan Golden in zijn lezing presenteerde, gebruikt namelijk 40% van de volwassenen elke dag weleens voice search. Ik denk dat dit percentage in Nederland wat lager ligt omdat de Siri’s van deze wereld nog niet volledig geoptimaliseerd zijn voor ons rare taaltje, maar het is zeker een trend om rekening mee te houden. Voice search vergt een andere SEO-strategie dan geschreven zoekopdrachten, omdat de zoeker vaak meer woorden en volzinnen gebruikt om een antwoord te vinden. Misschien helpen de tips van Dan je om jouw website klaar te stomen voor de opkomst van voice search in Nederland:

  • Zorg dat je snelle en compacte antwoorden klaar hebt staan op je website. Mensen die met hun stem zoeken zijn namelijk – vaker dan bij getypte opdrachten – geïnteresseerd in het directe antwoord. Dat komt doordat deze mensen hun handen meestal niet vrij hebben om een tekst helemaal door te lezen voor het antwoord, maar toch snel iets willen weten. Zorg voor een duidelijke URL, waardoor de zoeker toch iets meekrijgt van jouw merk en je een goede indruk achterlaat.
  • Naast directe antwoorden op hun vragen, zetten mensen voice search in om hun virtuele assistent te activeren. Denk aan opdrachten als: “Siri, bel Piet Janssen” of “Zet de televisie aan”. Hier kun je op inspelen door bijvoorbeeld de contactgegevens van je bedrijf duidelijk te vermelden, zodat de virtuele assistent je potentiële klanten contact met je laat opnemen.

Rand Fishkin is (weer) king

Michelle Obama was de ster van Inboud 2017. Alleen zij weet 10.000 toeschouwers bij opkomst zo’n enorm kippenvel moment bezorgen dat iedereen er dagen later nog niet over uitgepraat is. Haar verhaal over de tijd in het Witte Huis, de verhuizing (Michelle tegen haar dochters: “We have to leave the house right now, the Trumps are coming!”) en de missie om vrouwen te stimuleren het beste uit zichzelf te halen, gaf het beste Girl Power gevoel ooit. Maar met inbound marketing had het niet direct iets te maken.

Rand Fishkin op Inbound 2017Gelukkig was daar op donderdagmiddag de lezing van de Wizard of Moz, Rand Fishkin. Hij sprak openhartig over zijn persoonlijke en zakelijke struggles en mag met recht de koning van Inbound 2017 genoemd worden. Tussen de regels door leerde hij alle aanwezigen een aantal belangrijke marketinglessen:

  • Let niet op de ROI van je huidige marketingactiviteiten. Of deze nu iets opleveren (of niet) is niet interessant. Het is veel belangrijker om je te richten op de toekomst en de verwachte ROI realistisch in te schatten. Hierbij gaf Rand het voorbeeld van de eerste Whiteboard Friday: een regelrechte ramp. Toch ging Moz hiermee door en profiteren marketeers wereldwijd elke vrijdag van deze keuze.
  • Analyseer je organische zoekverkeer, maar staar je niet blind op de cijfers. De helft van alle Google zoekopdrachten levert namelijk geen kliks op omdat de informatie direct zichtbaar is. Besteed liever aandacht aan de informatie die je geeft en de branding daaromheen.
  • SEO in 2017 gaat om afbeeldingen (Google Image Search), video (YouTube) en locatie (Google Maps). Zorg dat je via al deze wegen vindbaar bent. 

Wat zijn jouw moderne marketing speerpunten?

Events zoals Inbound leveren ons team altijd een enorme lading inspiratie op. We gaan het liefst met alles tegelijk aan de slag, maar dat is niet realistisch. Ik wil me komend jaar vooral op visuele kanalen (Instagram, Google Image Search, YouTube) en voice search gaan focussen. Heb jij recent ook een interessant evenement bijgewoond en heeft dit relevante tips en tricks opgeleverd voor jouw marketingstrategie? Deel deze dan in een reactie en help je mede-marketeers vooruit. Ik ben benieuwd!

New Call to action

Laat een reactie achter!