Inbound marketing

Nederland viert 10 jaar HubSpot- wat betekent inbound in 2020?

14 februari 2020 - Geschreven door Inge de Jong

Inbound in 2020In 2020 is Heuvel Marketing tien jaar HubSpot partner. Dit klinkt als het begin van een persbericht, maar is het (gelukkig) niet. Omdat Robbert de eerste HubSpot partner in Nederland was, is het namelijk ook tien jaar geleden dat Nederland kennismaakte met inbound. En dus is het een mijlpaal voor ons allemaal! Ter ere van dit 10-jarig jubileum neem ik graag het afgelopen decennium met je door. Heeft inbound nog steeds dezelfde betekenis? Hoe heeft HubSpot zich ontwikkeld? Kun je nog aanhaken? En ook belangrijk: hoe zet je de methode en de tool in voor een succesvol 2020? Hieronder komt het allemaal voorbij.

 

2006: de start van HubSpot en Inbound

In het begin van de jaren 2000 doet De Klant een staatsgreep. Mensen zijn de posterreclames en opdringerige telefoontjes zat en haken massaal af. Dankzij Google gaan ze zelf op zoek naar relevante informatie en zo verliezen bedrijven hun overredingskracht. Outbound marketing wordt zinlozer (en dus duurder), want koude bellers halen minder en slechtere deals binnen. De Amerikaanse Brian Halligan en Dharmesh Shah kijken deze revolutie een tijdje aan en formuleren vervolgens hun antwoord. In 2006 ontwikkelen ze de all-in-one marketing automation tool HubSpot en de bijbehorende inbound marketingbeweging. Eindelijk zou het écht om de klant draaien, die dankzij goede, eerlijke informatie zelf zijn weg moet vinden naar bedrijven. Marketeers krijgen de taak om die reis (de buyer’s journey) zo soepel mogelijk te laten verlopen én te bouwen aan het imago van kennisleider.

Het is een begin van een nieuw tijdperk.

 

2010: Inbound krijgt voet aan de grond in Nederland

Over het algemeen doen marketinghypes er zo’n vijf jaar over om over te waaien naar Nederland. Wat dat betreft is Robbert een jaar te vroeg. In 2010 wordt hij de eerste HubSpot partner in de Benelux en richt hij Heuvel Marketing op. In die tijd is inbound nog puur inbound: Robbert helpt B2B bedrijven om vindbaar te worden door blogs en webpagina’s te schrijven rondom relevante keywords. Social media wordt ingezet om de content een extra zetje te geven. CTA’s en formulieren zetten de webbezoekers om in leads, waarna een lead nurturing campagne hen extra informatie toestuurt tot ze klaar zijn voor een verkoopgesprek: inbound 1.0! Omdat Robbert er zo vroeg bij is in Nederland, is adverteren nog niet echt nodig. Iedere klant die met inbound en HubSpot begint, is immers nog een SEO-pionier. Ook het grootse INBOUND evenement in Boston is nog klein; met Brian Halligan valt nog prima een biertje te drinken na afloop (zie vooral even de afbeelding hieronder).

Afbeelding1-2

 

2015: het wordt druk in inbound-land

In de jaren die volgen, sluiten meer HubSpot partners en HubSpot klanten zich aan. Dat gebeurt wereldwijd: de inbound methode blijkt het goede antwoord op de nieuwe klantvraag. Bovendien blijkt HubSpot de ultieme tool om marketeers te ondersteunen in hun nieuwe werkwijze. Ook de salesafdeling wordt nieuwsgierig, zeker als HubSpot de gratis Sales Hub lanceert. Door de plotselinge drukte in inbound-land wordt de Blue Ocean langzaam roder. Marketeers moeten harder werken om hun content vindbaar te maken, omdat ook concurrenten aan het bloggen slaan. Google merkt al snel dat er misbruik wordt gemaakt van de rankings en dat niet-relevante informatie door slimme trucs toch bovenaan in de zoekresultaten verschijnt. Het is het begin van een storm aan Google updates, die op basis van algoritmes schoon schip maken in de zoekmachine. Want ook Google is een bedrijf, en bedrijven vechten voor de tevredenheid van hun klanten.

Het is onvermijdelijk: om vindbaarheid te vergroten, slaan ook inbound bedrijven aan het adverteren. Heuvel Marketing voegt LinkedIn advertenties en Google Ads toe aan het standaard repertoire. Toch is het nog steeds inbound: de advertenties verwijzen niet naar brochures, maar naar ebooks en white papers.

 

2020: meer HubSpot, minder inbound

Onderhand worden HM’ers niet meer vreemd aangekeken als ze het hebben over dat verkeerd gespelde “Hutspot”.  De meeste bedrijven in Nederland hebben er van gehoord of zijn zelfs overgestapt. Tegelijkertijd gebeurt er van alles op technologisch gebied. De maakindustrie bevindt zich in een vierde revolutie en zet buzzwords zoals IoT, AI en machine learning om in echte diensten. Een deel van het eindresultaat belandt op de marketing- en salesafdeling. De chatbots en analytics tools krijgen vorm, en ook video, mobile first, voice search en lead identication worden opgenomen in het marketingwoordenboek. HubSpot groeit als kool en lanceert de ene na de andere nieuwe feature. Een belangrijke toevoeging is de Service Hub, die samen met de marketing- en saleshub het flywheel compleet maakt. Dit flywheel vervangt de oude, vertrouwde funnel en is het begin van inbound 2.0. Niet online vindbaarheid en lead nurturing, maar real-time conversations, klantervaring en langdurige samenwerking vormen vanaf nu de basis.

Tegelijkertijd zien we de pure inbound methode in populariteit afnemen: bedrijven zijn nog wel bezig met de inbound waarden (behulpzaamheid, menselijkheid) maar deinzen niet meer terug voor push mailings en hoge advertentiebudgetten. De inbound hype is voorbij, het stof is gedaald en wat overblijft is een innovatieve mix van marketing-, sales- en servicetechnieken die outbound en inbound combineren.

 

20XX- Mijn advies voor de komende jaren

De storm van nieuwe technologieën en tools zal nog wel een tijdje aanhouden. Dat is goed: marketeers en verkopers moeten hun klanten bijhouden, die eerder aan nieuwe vormen van communicatie beginnen dan bedrijven (denk aan Instagram of chat). Maar naast technologische vooruitgang wil ik bedrijven adviseren om de achterliggende gedachte van inbound niet uit het oog te verliezen. Ja, technologie is belangrijk en ja, chatbots gaan de klassieke inbound-formulieren waarschijnlijk vervangen. En ja, adverteren blijft nodig, net zoals af en toe een mailing naar contacten. Maar dit alles verliest zijn waarde als je vergeet dat je doelgroep nog steeds niet zit te wachten op reclame en nog steeds op zoek is naar betrouwbare informatie. Sterker nog, nu nepnieuws zich mengt met het echte nieuws, en steeds meer bedrijven mooie beloftes doen rondom hun sociale verantwoordelijkheid, is het belangrijker dan ooit om echt te zijn. Dus omarm de technologische veranderingen en durf inbound 1.0 achter je te laten, maar zorg dat je verhaal overeind blijft.

Wil je ons 10-jarig HubSpot jubileum meevieren? Meld je aan voor updates en maak kans op één van de giveaways. Denk aan een gratis HubSpot Sanity Check of een HubSpot training!

MELD JE AAN VOOR DE UPDATES  

Laat een reactie achter!