Off-page SEO verbeteren? 3 tips waarmee je verder kunt

Off-page SEO verbeteren? 3 tips waarmee je verder kunt

off_page_seo4.jpgUit de MKB Online Monitor van 2015 blijkt dat 48 procent van de MKB ondernemers in Nederland nog niets aan online marketing doet. Blijkbaar is bijna de helft van de MKB ondernemers zich niet bewust van de voordelen van online marketing of mogelijkerwijs (nog) niet overtuigd. Een van de voordelen die online marketing jou als ondernemer biedt, is dat het jouw bedrijf helpt om online beter vindbaar te zijn voor jouw doelgroep. Een van de manieren om jouw online vindbaarheid te verbeteren, is door zoekmachineoptimalisatie (SEO) toe te passen. Met behulp van SEO kun je voor relevante keywords hoger op de ranglijsten van zoekmachines eindigen. Hierdoor vindt jouw ideale klant jouw website makkelijker en stijgt het aantal bezoekers van je website. Binnen SEO wordt er onderscheid gemaakt tussen on-page en off-page SEO. In een eerdere blog heb ik belicht hoe jij jouw on-page SEO kunt verbeteren. In deze blog zal ik uitleggen hoe jij off-page zoekmachineoptimalisatie kunt toepassen en daarmee jouw online vindbaarheid kunt verbeteren.

Wat is het verschil tussen off-page en on-page SEO?

Zoekmachineoptimalisatie wordt door marketers onderverdeeld in twee categorieën, namelijk on-page en off-page. Daarbij nemen on- en off-page SEO respectievelijk 25 en 75 procent voor hun rekening.

On-page SEO houdt zich bezig met de technische opmaak van jouw website. Hierbij kun je denken aan jouw HTML code, jouw aantal H1 tags en de laadtijd van jouw webpagina. Ook het gebruik van bepaalde keywords in verschillende onderdelen van jouw webpagina is hierbij van belang. Dit is minder gecompliceerd dan het lijkt, omdat software zoals HubSpot jou als gebruiker instructies geeft om dit op eenvoudige wijze te verbeteren.

Off_page_seo_2.png
                                                       (HubSpot e-book: Learning SEO from the Experts)

Bij off-page SEO probeer je als ondernemer zoveel mogelijk inkomende links te verdienen. Andere websites plaatsen daarbij links van jouw artikelen of blogs op hun site. Een zoekmachine zoals Google herkent dat er veel naar jouw bedrijfspagina wordt verwezen en gaat er vanuit dat daar betrouwbare en waardevolle informatie te vinden is. Hierdoor krijgt de pagina meer autoriteit en stijgt deze op de ranglijst van zoekresultaten. Het verdienen van links is dus essentieel voor off-page SEO, maar hoe optimaliseer je de off-page SEO van jouw website?

1. Onderhoud relaties in jouw netwerk

Het hebben van een groot netwerk is handig bij het vinden van een baan of een nieuwe opdracht. Maar jouw netwerk kan er ook voor zorgen dat jouw bedrijfspagina stijgt op de ranglijsten van de zoekmachines. Door jouw netwerk uit te breiden met vakgenoten en websites met een hoge autoriteit, kun jij jouw bedrijf in de kijker spelen. Daarnaast kun je reageren op blogs van jouw collega’s, linken naar hun artikelen en actief meepraten met discussies op LinkedIn. Dit zal er uiteindelijk toe leiden dat ook jouw vakgenoten zullen linken naar jouw bedrijfspagina.
 

2. Schrijf gastblogs

Een andere manier om links te verdienen naar jouw website is door gastblogs te schrijven. Door een blog te schrijven voor een platform dat relevant en autoritair is binnen jouw vakgebied bereik je meerdere zaken. Allereerst verwijst de site naar de auteur en het bedrijf waar hij werkzaam is. Doordat jij jouw blog publiceert op een site met hoge autoriteit, stijgt jouw bedrijfspagina ook in autoriteit. Daarnaast bereik je met jouw gastblog een grote groep nieuwe bezoekers die potentiële bezoekers zijn van jouw website.

3. Maak gebruik van social media

De laatste tip die ik je wil meegeven om jouw off-page SEO te verbeteren, is het gebruik van social media. Als ondernemer gebruik je waarschijnlijk meerdere kanalen zoals LinkedIn, Facebook, Twitter enzovoorts. Je kunt deze kanalen gebruiken door bijvoorbeeld jouw blogs of bedrijfsnieuws te delen met jouw doelgroep. Daarnaast bieden bedrijfspagina’s op social media de mogelijkheid om jouw websitegegevens zichtbaar te maken. Ten slotte kun je jouw blogs delen in bijvoorbeeld LinkedIn groepen of andere relevante discussies.

Wil je meer weten over SEO voor jouw website? Neem dan contact met ons op!