Online marketing en kunstmatige intelligentie: de perfecte combinatie?

Online marketing en kunstmatige intelligentie

kunstmatige intelligentie en online marketing.jpegEind juli werd Facebook op de vingers getikt. Het bedrijf moest twee ontworpen robots uitschakelen omdat de bots een eigen taal hadden ontwikkeld. Een taal die door mensen niet meer te begrijpen was. Er ontstond behoorlijk wat ophef rondom het nieuws, want wanneer dergelijke kunstmatige intelligentie zich verder ontwikkelt, kan dat grote gevolgen voor ons hebben. Gelukkig is AI niet alleen maar eng. Door ons er meer en meer in te verdiepen (kennis is immers macht), maken we ons leven juist mooier. Zo ook onze online marketing. Hoe kunstmatige intelligentie online marketing kan beïnvloeden, vertel ik je in dit blog. 

Online marketing en kunstmatige intelligentie

Als intensief gebruiker van marketing automation vind ik de ontwikkelingen in technologie heel interessant. Dit omdat deze technologie kan zorgen voor een menselijke benadering van marketing. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar de juiste software in combinatie met inbound marketing zorgt voor een betere match tussen bedrijf en klant. Recent onderzoek laat zelfs zien dat meer dan de helft van de ondervraagden denkt dat de invloed van kunstmatige intelligentie op online marketing groter zal zijn dan die van social media. Sterker nog, volgens onderzoeksbureau Gartner zal in 2020 85 procent van de online marketing uitingen gemanaged worden door AI. Kortom: we kunnen er niet omheen als online marketeers. Hoog tijd om te kijken hoe kunstmatige intelligentie jouw marketing naar een hoger niveau kan tillen.

Bijna menselijke chatbots

“Goedemorgen en welkom op [naamwebsite].nl, waarmee kan ik je helpen?”. Deze zin (of een variatie) verschijnt vaak bijna direct onderin je scherm wanneer je een webshop of andere website opent. Meestal zitten er echte mensen achter die chats, maar steeds vaker worden ze ook door robots bediend. Herinner je je nog Chatman of Alice? Dat waren chatbots die we eerder op MSN hadden en steeds uittestten omdat ze vaak zinloze antwoorden gaven. Gelukkig worden nu veel slimmere robots ingezet. Deze geven geen antwoord op basis van vooraf ingevoerde trefwoorden, maar leren mee en kunnen vragen beantwoorden die ze vooraf nog niet kenden. Dat biedt perspectief!

Slimme zoekresultaten

Niet alleen chatbots worden slimmer, ook zoekresultaten worden aangepast aan de behoeften van de klant. Een mooi voorbeeld vond ik op de Amerikaanse website van The North Face. Dit outdoormerk helpt je met de zoektocht naar de backpack die het best bij je past door middel van kunstmatige intelligentie. Je geeft aan welke stijl je wilt, of je man of vrouw bent, hoe groot de tas moet zijn, hoe groot je laptop is en welke kleur je voorkeur heeft. En voilà: daar is je perfecte tas. Dit ken je misschien al wel, maar wat denk je van AI die afbeeldingen herkent en je vertelt waar de gebouwen staan? Laat via de camera van je telefoon een plek zien waar je graag heen wilt en een AI weet hoe jij er komt. Zoeken was nog nooit zo gemakkelijk.

Betere personalisatie

Marketing is niet meer lineair. Dat wil zeggen dat je klanten via allerlei verschillende kanalen binnenkomen en zelf beslissen wat ze lezen en wanneer. Gelukkig helpt technologie om grip op onze marketinguitingen te houden. Zo kunnen we tegenwoordig voorspellen waar een klant zich bevindt in de buyer journey, door het aantal clicks en views regelmatig te analyseren. Personalisatie helpt ons hierbij. Dankzij de inzet van zelflerende software kunnen we dit alleen maar verbeteren. Inzet van goede kunstmatige intelligentie in online marketing zorgt dat we onze ideale klant beter begrijpen en we het zijn gedrag beter kunnen voorspellen. Zo kunnen we hem sneller toegang geven tot relevante content en maken we zijn leven (en dat van jou) een stukje gemakkelijker.

En wij dan?

Bovenstaande punten klinken veelbelovend. Online marketing ondergaat een AI revolutie en dit kan zorgen voor gerichtere campagnes, slimmere personalisatie en daardoor een hogere ROI. Maar het gebruik van meer kunstmatige intelligentie levert ook vraagtekens op. Wat als incidenten zich vaker voordoen, zoals bij Facebook? Wat als we onszelf overbodig maken? Hoe gaan we om met nieuwe software waarvan we niet weten hoe de ontwikkelingen zullen lopen? Ik denk dat het hier belangrijk is om nieuwsgierig te blijven naar trends rondom AI. En dat instellingen, zoals overheden, onderzoek moeten doen zodat we op de hoogte blijven en kunnen anticiperen op veranderingen. Alleen op die manier kunnen we kunstmatige intelligentie echt op een goede manier in de online marketing en op andere gebieden inzetten.