Online vindbaarheid verbeteren? Het SEO plan van aanpak voor 2023

Online vindbaarheid verbeteren

online vindbaarheid.jpgZoekmachines worden continu geoptimaliseerd en dus staat ook de wereld van SEO niet stil. Natuurlijk is het belangrijk om als marketeer de nieuwste tactieken in de gaten te houden. Maar in de strijd om de hoogste rankings willen veel bedrijven de basis van SEO nog weleens vergeten. Naast nieuwe snufjes als voice search en uitgelichte zoekresultaten blijft het fundament van online vindbaarheid nog altijd onverminderd belangrijk: goed link management, kwalitatieve content en slim gebruik van de juiste keywords moeten ook in 2023 weer hoog op je prioriteitenlijstje staan. Wat zijn de do’s en don’ts van SEO in het komende jaar? En welke tactieken mogen absoluut niet ontbreken? In dit blogartikel geef ik je een SEO plan van aanpak voor 2023.

SEO best practices

Al die nieuwe tactieken, tools en gadgets in SEO-land zijn natuurlijk heel aanlokkelijk. Het gevaar is echter dat je de basistechnieken van SEO over het hoofd ziet. Want ook hierin moet je continu blijven investeren en ontwikkelen. Dit zijn drie best practices die niet mogen ontbreken in jouw SEO plan van aanpak:

Link building

Uit analyses van Google resultaten blijkt dat hoe meer kwalitatieve links naar een bepaalde pagina verwijzen, hoe hoger de ranking van die pagina. Link building is dus nog steeds een belangrijke SEO strategie. Gastbloggen op andere websites was lange tijd dé tactiek voor link building. Maar toen deze tactiek op grote schaal werd misbruikt, paste Google uiteraard haar algoritmes aan. De link building strategieën anno 2023 zijn meer divers en gericht op de lange termijn. Sleutelwoorden hierbij zijn:

  • Autoriteit: probeer alleen te linken naar websites die autoritair zijn binnen jouw vakgebied. Na verloop van tijd zal die autoriteit ook uitstralen naar jouw eigen website.
  • Kwaliteit: ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Beter één goede backlink dan 20 links van lage kwaliteit.
  • Wederkerigheid: zoek naar kansen om links uit te wisselen met een partnerbedrijf dat ook een autoritaire website heeft.
  • Relevantie: voeg zowel relevante interne als externe links toe aan je content zodat bezoekers zich verder kunnen verdiepen.

Goede content

Google weet inmiddels haarfijn de goede van de slechte content te onderscheiden. Goede content wordt beloond met hoge rankings, terwijl slechte content onverbiddelijk wordt afgestraft. Maar wat maakt content ‘goed’? Bedenk jezelf dat de meeste mensen Google gebruiken om een antwoord te zoeken op een vraag. Creëer dus relevante, bruikbare, informatieve content die antwoord geeft op de vragen en problemen waar jouw doelgroep mee zit. Hoge betrokkenheid van de bezoekers bij de content (gemeten in click-through-rates, shares, likes enz.) geven je ranking nog een extra boost.

Slimme keywords

Keywords blijven een sleutelrol spelen bij succesvolle SEO. Maar ook hier heeft Google onder invloed van grootschalig misbruik, zijn algoritmes aangepast. Webpagina’s op alle soorten manieren volproppen met keywords werkt niet meer. Sterker nog, Google straft websites hier tegenwoordig zelfs op af. Dat betekent niet dat je je keywordstrategie volledig in de prullenbak hoeft te gooien. Zolang je keywords maar op een eerlijke manier inzet kunnen ze wel degelijk bijdragen aan je rankings. Let hierbij op:

  • Nabijheid: gebruik de keywords alleen op de prominente plekken op een webpagina en zorg dat de keywords op redelijke afstand van elkaar staan.
  • Dichtheid: het aantal keywords moet in balans zijn met het totaal aantal woorden op een pagina. Zorg ook dat de keywords altijd op een natuurlijke en logische manier terugkomen in de tekst.
  • Frequentie: let op de frequentie van keywords in je tekst. Deze mogen niet te vaak, maar ook niet te weinig voorkomen.
  • Prominentie: zorg dat de keywords prominent op de webpagina staan, bijvoorbeeld aan het begin van de tekst, in de headers, paginatitel en meta descriptie.
  • Variatie: gebruik ook variaties op het keyword, bijvoorbeeld enkelvoud / meervoud, achtervoegsels of synoniemen.

SEO trends voor 2023

Als je basisstrategie voor SEO staat (nog even checken?) kun je aan de slag met de nieuwste technieken. Om de competitie bij én voor te blijven moet je tenslotte wel mee met de laatste ontwikkelingen. Hieronder lees je vijf tips voor SEO in 2023:

1.      Optimaliseren voor voice search

Eerder schreef ik al hoe voice search jouw SEO strategie en content creatie beïnvloedt. Steeds meer zoekopdrachten worden gedaan op smartphones en steeds vaker wordt daarvoor een tool als Siri gebruikt. Een gesproken zoekopdracht wijkt qua taalgebruik en zinsopbouw enorm af van een geschreven zoekopdracht en dus moet jij andere zoektermen aan je SEO strategie toevoegen. Bedenk welke vragen jouw ideale klant zou stellen over jouw producten en zeg deze vragen hardop. Hoe zien dit soort zoekopdrachten eruit? Creëer content rondom deze langere, meer conversationele zoektermen.

2.      Uitgelichte zoekresultaten

Aansluitend op de trend van voice search, wil Google haar bezoekers graag in één oogopslag een helder antwoord geven op hun vraag. Dat doen ze met behulp van uitgelichte zoekresultaten (featured snippets): kadertjes met een korte preview van het antwoord, met een plaatje erbij en een link naar de (externe) bron. Je kunt je voorstellen dat als jouw website in zo’n snippet naar voren komt, dit behoorlijk lucratief kan zijn. Je verschijnt namelijk op een opvallende plek buiten de reguliere zoekresultaten. Hoe zorg je ervoor dat jouw webpagina wordt uitgelicht door Google? Maak een lijstje met simpele, veelgehoorde vragen en maak goed vindbare content die kort en bondig antwoord geeft op die vragen.

3.      Schema markup

Soms heeft Google wat hulp nodig bij het bepalen van de context van webpagina’s. Met behulp van tags die in de HTML van je website worden geplaatst zorg je voor een uitgebreidere beschrijving van je content, die vervolgens wordt gebruikt in de zoekresultaten. Deze zogenaamde schema markup kan dus bijdragen aan een hogere ranking. 

4.      SSL certificaat

Zoals Florie al schreef in haar blog, hecht Google steeds meer waarde aan de veiligheid van websites. Mensen willen nou eenmaal -geheel terecht- dat hun gegevens online veilig zijn en beschermd worden. Een SSL-certificaat waarborgt dit. Zorg daarom dat je website van zo’n certificaat is voorzien.

5.      Video

Wist je dat YouTube de tweede grootste zoekmachine is?! Video levert een belangrijke bijdrage aan dat basisbeginsel van SEO: goede content. Er zijn verschillende videomarketing strategieën, maar alleen al een relevante YouTube video embedden op je webpagina kan een verschil maken.

Wat zijn jouw SEO plannen?

Ook in 2023 kun je dus weer volop aan de slag met zowel de basics als de nieuwste technieken op het gebied van SEO.  Gebruik onze Inbound marketing whitepaper en doe nog meer inzichten op: