Zo voer je een online concurrentie analyse uit voor je campagne!

concurrentie analyse uitvoeren

online concurrentie analyseJe budget beter inzetten door middel van een goed uitgevoerde online concurrentie analyse? Je ontdekt hoe je dit doet in dit artikel. 

Als b2b professional besteed je namelijk een groot deel van je budget aan het uitvoeren van doordachte (Inbound) marketing campagnes.

Het voornaamste doel van dit soort campagnes - naast het vergroten van de naamsbekendheid bij je ideale klant - is daarbij in vrijwel alle gevallen: het genereren van interessante sales leads voor je collega’s van de verkoopafdeling.

Waarschijnlijk klinkt het volgende als een open deur, maar om het rendement van je marketing campagne te vergroten is het verstandig om bij het bedenken ervan goed te onderzoeken hoe je voornaamste concurrenten zichzelf profileren in het digitale kanaal.

Daarom beschrijf ik in dit blog artikel op welke vier deelgebieden je moet letten bij het maken van een online concurrentie analyse.

4 vragen om jezelf te stellen bij het maken van een online concurrentie analyse

Wil je een bruikbare en volledige concurrentie analyse maken?  Gebruik de onderstaande vier vragen en maak je analyse tot een succes! 

1. Voor welke zoekwoorden worden je concurrenten gevonden?

Om jezelf een goed beeld te kunnen vormen van jullie online vindbaarheid ten opzichte van jullie belangrijkste concurrenten is het goed om te starten met een zoekwoorden analyse.

Met behulp van een grondige zoekwoorden analyse vorm je jezelf een goed beeld van zowel de zoektermen waarvoor jullie zelf goed vindbaar zijn als van de zoekwoorden waarop je concurrenten goed scoren.

In de regel is het voldoende om hierbij uit te gaan van top 20 noteringen. Webpagina’s die in de top 20 staan worden immers getoond op de eerste twee pagina’s van de zoekresultaten in Google.

Omdat meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat vrijwel geen enkele zoeker naar pagina drie (positie 20+) en verder doorklikt, is een notering buiten de top 20 niet heel zinvol.

Daarnaast is het bij het uitvoeren van een zoekwoorden analyse belangrijk om inzichtelijk te krijgen hoe vaak per maand er op een bepaalde zoekterm wordt gezocht in Google. Identificeer dan ook zoektermen met een behoorlijk zoekvolume (denk hierbij aan meer dan 100 zoekopdrachten per maand voor Nederlandstalig). Breng vervolgens die zoektermen in kaart waarvoor je concurrent in de top 10 staat.

2. Op welke zoekwoorden adverteren je concurrenten?

Om inzicht te krijgen in de prioriteiten van je concurrenten is het een aanrader om een analyse te maken van de zoekwoorden waarop je concurrenten adverteren.

Deze zoekwoorden geven immers aan voor welke onderwerpen je concurrent het belangrijk vinden om goed vindbaar te zijn. Ze zijn immers bereid om voor een hoge ranking voor deze onderwerpen te betalen. Als extra bonus moet je ook bekijken welke Cost per Click ze over hebben voor bepaalde zoektermen. Hoe hoger ze willen bieden, des te groter de urgentie om hiervoor vindbaar te zijn.

3. Hoe zetten je concurrenten social media in?

In een b2b omgeving is met name LinkedIn het social media kanaal waarin je in het kader van je campagne zou moeten opereren.

Het is daarom ook handig om bij je concurrenten uit te zoeken hoe zij LinkedIn inzetten:

  • hebben ze een LinkedIn company pagina en zo ja hoeveel volgers hebben ze er?
  • plaatsen ze regelmatig nieuwe updates op hun LinkedIn company pagina en zo ja: is het inbound marketing content of vooral content die gericht is op zelfpromotie?
  • zitten hun belangrijkste commerciële mensen op LinkedIn, zoals de directeur, sales directeur en het verkoopteam, en zo ja: welk type updates posten ze en bij welke LinkedIn groepen hebben zij zich aangemeld?

Naast LinkedIn zou je ook nog even een korte blik op de Twitter-accounts van je concurrentie kunnen werpen. Hebben ze veel volgers, posten ze vaak en met regelmaat, delen ze Inbound content en vindt er veel interactie plaats op hun account? 

Met behulp van deze informatie heb je een goed beeld van de social media footprint van je concurrenten en krijg je een beter inzicht in de onderwerpen en thema’s waarop je jezelf kunt onderscheiden.

4. Welke content biedt je concurrent online aan?

Tot slot is het - in het verlengde van de social media analyse - raadzaam om te onderzoeken welke typen content je concurrenten produceren en welke onderwerpen ze behandelen.

Lees daarom aandachtig hun blog artikelen en bekijk welke whitepapers en case studies ze aanbieden. Tot slot is het ook handig om te weten of ze gebruik maken van marketing automation software. Dit geeft namelijk aan dat ze serieus inzetten op digitale marketing om leads te genereren. Je kunt dit onderzoeken met een handige plugin zoals Ghostery.

In dit artikel beschreef ik een viertal deelgebieden die je kunt onderzoeken in het kader van je online concurrentie analyse.

Wil je meer weten over Inbound Marketing? Download dan hieronder onze Whitepaper.