B2B branding

Rebranding: heeft jouw B2B merk een opfrisbeurt nodig?

14 april 2017 - Geschreven door Meike Cremers

Rebranding.jpgIk kan niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk een sterk merk is voor B2B bedrijven. Jij bent misschien ook ooit aan de slag gegaan met het creëren van een merk. Maar nu ligt dat huisstijlboek te verstoffen en die slogan van tien jaar geleden is ook niet meer zo fris en levendig. Misschien is het tijd voor een rebranding?! Zo’n update van je merk kan simpel of complex zijn: van een kleine touch-up van je huisstijl of de bezem door je website halen, tot een complete make-over van je merkverhaal. Heeft jouw B2B merk een opfrisbeurt nodig? Check het lijstje hieronder om te zien of het tijd is voor rebranding!

 

Een outdated look & feel

De wereld van design is erg onderhevig aan trends. Toen jij vijf jaar geleden jouw huisstijl liet ontwerpen, waren hele andere ontwerpen ‘in’ dan nu. Hierdoor kan de look & feel van jouw huisstijldragers, bijvoorbeeld je website, een beetje outdated aandoen. Een mooi voorbeeld van de veranderende designtrends is het logo van Google. Waar een aantal jaar geleden veel gewerkt werd met schaduw en een 3d-effect, is de trend nu juist dat alles ‘plat’ is. Ook zijn de kleuren veel zachter geworden en de lettertypes ronder. Als je naar deze ontwikkeling kijkt, zie je dat een kleine aanpassing in het logo meteen een grote weerslag heeft op de look en feel.

Google logo.png

Een ander voorbeeld is ons eigen logo. Zoals je ziet waren onze hoofdkleuren donkerblauw en felgroen. Ook was het logo heel hoekig. In 2016 hebben we dat veranderd naar een logo met zachtere kleuren en een rondere letter. Het oogt meteen veel frisser en moderner. Een designer kan je waarschijnlijk meer vertellen over het hoe en waarom van moderne ontwerpstijlen, maar ga eerst gewoon eens op je eigen gevoel af. Je surft zelf dagelijks op het internet en komt daar genoeg inspiratie tegen, toch? Op een gegeven moment kijk je dan naar je eigen huisstijl en denk je ‘hè gets, wat is onze huisstijl toch hopeloos ouderwets’. Dan is het tijd voor rebranding. Heb je zelf niet zo’n oog voor design? Leg je huisstijl dan eens aan een aantal vrienden en bekenden voor en peil wat zij ervan vinden.

logo.png HM_logo_2016.jpg

 

Een veranderende koers

De markt verandert, de technologie verandert, de wereld verandert en jouw organisatie verandert mee. Misschien hebben jullie je strategie verscherpt, je doelgroep veranderd of je portfolio uitgebreid. Is er dan nog wel een match tussen je merk en je bedrijfsactiviteiten? Benadruk je nog je sterke punten en spreek je nog steeds de juiste mensen aan? Als je je bijvoorbeeld eerst op CFO’s richtte, maar nu op IT-managers, moet je je tone-of-voice daarop aanpassen. Een ander voorbeeld is een verschuiving naar een hoger prijssegment. Je uitstraling mag dan gerust wat luxer. Misschien gaat je bedrijf wel internationaal opereren. Naast een vertaling van je merknaam, moet je ook rekening houden met culturele verschillen. Bijvoorbeeld voor de betekenis van kleuren of de aanspreekvorm van je publiek.

 

Het merk dat niet begrepen wordt

Een merk komt pas tot leven in de dagelijkse gang van zaken: van de interne sfeer tot het contact met klanten. Je gaat merken dat er zowel intern als extern verwarring ontstaat als er geen match meer is tussen je merk en je huidige bedrijfsactiviteiten. Medewerkers kunnen zich niet meer vinden in de kernwaarden die vijf jaar geleden zijn geformuleerd. Klanten herkennen jullie niet in de huidige website. Dit zijn allemaal tekenen dat je toe bent aan een rebranding. Je kunt dit makkelijk testen door zowel intern als extern aan wat mensen te vragen om je merk uit te leggen. Gaat dit gemakkelijk? En klopt dat wat ze zeggen? Zo niet, dan wordt je merk niet goed begrepen en is het nodig om je merk opnieuw te positioneren en formuleren.

 

Het inflexibele merk

De wereld van marketing en communicatie staat niet stil. Vooral online komen er steeds weer nieuwe technieken, kanalen en middelen bij. Bovendien ontwikkelen jullie marketing- en communicatieactiviteiten zich ook. Waar je eerst misschien alleen een website had, wil je nu ook aan de slag met whitepapers, cases of een brochure. Soms loop je er dan tegenaan dat je huisstijl eigenlijk niet flexibel genoeg is om gemakkelijk te vertalen naar nieuwe huisstijldragers. De huisstijlelementen zijn bijvoorbeeld lastig online toepasbaar of komen niet mooi uit in printwerk. Dan is het verstandig om met name het visuele gedeelte van je merk onder handen te nemen. Een goed designbureau kan je hierbij helpen.

 

Negatieve merkassociaties

In het slechtste geval moet je noodgedwongen rebranden vanwege negatieve of ongewenste merkassociaties. Misschien heb je door bepaalde gebeurtenissen een negatieve reputatie opgebouwd in de markt. Je kunt dan een frisse start maken door je merk een volledige make-over te geven en jezelf opnieuw te positioneren. Let wel, dat heeft alleen nut als je je bedrijfsvoering ook echt gaat aanpassen. Je moet tenslotte voorkomen dat je dezelfde fouten maakt als in het verleden.

 

Een sterk merk creëren

En, is het tijd voor een opfrisbeurt? Dan wacht je een leuk project! Pak de rebranding meteen goed aan door kritisch te kijken naar je merkverhaal, positionering en visuele identiteit. Download het e-book ‘Branding voor B2B’ voor hulp bij het creëren van een sterk merk.

Waar loop jij tegenaan als je merk wat verouderd is? Deel je ervaringen in een reactie.

Branding for B2B

 

Laat een reactie achter!