Schrijf een e-book dat je doelgroep wil lezen- 5 gouden tips

e-book schrijven

1Simpel gezegd is een e-book een elektronisch gepubliceerd boek, ontworpen om te downloaden en lezen op een scherm. In de praktijk is het natuurlijk veel meer dan dat: het is de benzine van je moderne marketingstrategie. Is het e-book aantrekkelijk, interessant en goed geschreven, dan is het een tool waarmee je onbekende websitebezoekers kunt converteren naar leads. En dat wil je! Schrijven dus dat e-book, toch? Nouja, het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Maar geen paniek, in dit blog geef ik je waardevolle en praktische tips voor het schrijven van een aantrekkelijk e-book dat je doelgroep wil lezen.

De overeenkomsten tussen een e-book en jouw favoriete winkel

Een e-book en een winkel, een vergelijking die je waarschijnlijk vreemd in de oren klinkt. Toch hebben ze veel overeenkomsten waar je van kunt leren. Ik leg het je uit aan de hand van een aantal vragen. Denk eens aan jouw favoriete winkel. Heeft die:

  • Een originele naam?
  • Een mooie voorgevel (sorry heren, geen metafoor)?
  • Medewerkers met kennis van de producten of diensten die verkocht worden?
  • Producten (of diensten) met een hoge kwaliteit en lange levensduur?
  • Activiteit op social media, bijvoorbeeld met leuke posts?

De kans is groot dat je de meeste van bovenstaande vragen met ja hebt beantwoord. Al deze eigenschappen en activiteiten maken dat jij de winkel interessant en aantrekkelijk vindt waardoor je er ook naar binnen bent gegaan. Hetzelfde principe kun je toepassen op een goed e-book en de bijbehorende promotie. Een goed e-book heeft immers een aantrekkelijke naam en een mooie cover, en bevat relevante en waardevolle informatie. Ook wordt het gepromoot op social media en heeft als doel het genereren van waardevolle leads, oftewel: geïnteresseerde “winkelbezoekers” die misschien wel iets willen gaan kopen.  

Aan de slag!

Een e-book is dus een waardevol document dat (indien goed geschreven) de juiste klanten aantrekt. Fijn, maar hoe schrijf je dan een goed e-book? Hieronder volgen 5 tips.

Tip 1. Have fun!

Schrijf op een vriendelijke, verhalende wijze. Juist wanneer je voor een B2B bedrijf werkt! Een tip om je product of dienst sprekender en minder abstract te maken, is door het toevoegen van metaforen. Dit maakt ingewikkelde onderwerpen vaak een stuk begrijpelijk en aansprekender voor de lezer. Geef daarnaast sprekende voorbeelden die je in het echte leven bent tegen gekomen. Laat bijvoorbeeld echte medewerkers of klanten aan het woord of schrijf over hun ervaringen.

Tip 2. Voorzie je e-book van een triggerende titel

Bedenk een titel die de lezer nieuwsgierig maakt naar meer. Heb je een originele titel maar heeft de lezer meer context nodig? Voeg dan een ondertitel toe waarin je toelicht wat het e-book de lezer oplevert. De waarde moet er namelijk meteen uitspringen! Denk aan constructies als: Hoe creëer je een.., In 4 stappen naar een.., Dit moet je weten om.. of Dé gids voor.. Dit zijn allemaal informerende titels. Ook hier kun je gebruik maken van een metafoor, die je vervolgens als rode draad gebruikt voor de verschillende hoofdstukken.     

Tip 3. Maak het e-book visueel aantrekkelijk

Een goed design maakt dat je e-book professioneel oogt en uitnodigend is. Zo is het voor e-books belangrijk dat deze goed op een scherm te lezen zijn. E-books worden mede daarom vaak horizontaal ontworpen. Ook is het belangrijk pagina’s niet te vol te proppen. Houd voldoende witruimtes over waarmee je de lezer ademruimte en overzicht geeft. Probeer de tekst tegelijkertijd aantrekkelijk maken door het toevoegen van bullets, koppen, kleine afbeeldingen, professionele foto’s en quotes. Is bepaalde informatie overzichtelijker in de vorm van een tabel, grafiek of afbeelding? Maak daar dan vooral gebruik van.

Tip 4. Geen e-book zonder landingspagina

Een landingspagina is de plek waar je websitebezoekers converteert naar leads. Probeer een landingspagina daarom zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Dat betekent dat je meer nodig hebt dan een simpel formulier. Voeg een mooie afbeelding toe (bijvoorbeeld een e-cover), vertel kort waar het e-book over gaat en maak het bezoekers makkelijk om de landingspagina te delen via social mediakanalen. Een ander overtuigend middel is het toevoegen van testimonials over jouw e-book door bekende bedrijven.

Tip 5. Bespaar niet op promotie

Veel mensen denken dat de grootste klus erop zit na het schrijven van een e-book. Maar nee. Het schrijven van een e-book kost tijd, maar besteed minstens (of beter nog) meer tijd aan het verspreiden ervan. Een onvindbaar boek in de bibliotheek of boekenwinkel wordt tenslotte ook niet gelezen. Zorg dat je je e-book verspreidt op plekken waar je potentiële klanten zich bevinden. Dit kan op LinkedIn of Twitter zijn, maar ook op platformen over specifieke onderwerpen. Schrijf ook een aantal blogartikelen over subthema’s uit het e-book, en plaats het e-book als CTA onderaan de pagina.

Leve het e-book!

Na het lezen ben je helemaal klaar om te starten met jouw eigen e-book. Hou je favoriete winkel in gedachten, deel je kennis en vergeet vooral de promotie niet! Wil je meer lezen over moderne marketing? Download dan.. je voelt ‘m al aankomen: onderstaand e-book.