SEO trends in 2023: FAQ’s van niet-zo-technische marketeers beantwoord

SEO trends 2023

SEO trends 2020Het is misschien wel de grootste ‘frenemy’ van de marketeer: Google. Enerzijds willen we de zoekmachine dolgraag pleasen om te zorgen dat onze content zo hoog mogelijk rankt. Anderzijds balen we als een stekker omdat het maar niet lukt om die Google algoritmes te ontcijferen. Ik betrap mezelf soms op de struisvogel-strategie. SEO is zo veranderlijk en ingewikkeld dat ik het simpelweg maar bij het oude vertrouwde houd. Dat is in mijn geval: goede content ontwikkelen, maar wel met relevante keywords op strategische plaatsen in de tekst verwerkt. Nou is dit an sich geen slechte strategie, maar anno 2023 is er wel ‘more to it’. Daarom besloot ik toch maar eens wat dieper in de wereld van Google te duiken. Keep your friends close but your enemies closer, toch? Speciaal voor alle niet-zo-technische marketeers beantwoord ik een aantal FAQ’s om de SEO trends van 2023 het hoofd te bieden.

Is SEO eigenlijk nog wel belangrijk?

Ja, SEO is zeker nog belangrijk. Voor veel bedrijven is Google een belangrijke bron van (high-intent) websiteverkeer. Dat wil echter niet zeggen dat je al je geld moet inzetten op SEO. Een dergelijke single-channel strategie belooft weinig continuïteit voor je marketing . Bovendien is het niet dé manier om je te onderscheiden van de concurrentie. Door de enorme aanvoer van nieuwe content wordt het verschil tussen al die content namelijk steeds kleiner.

Om toch op te vallen, is het belangrijk om jouw unieke visie op onderwerpen te delen, ook als daar (nog) niet veel op wordt gezocht. Soms is een onderwerp nog zo nieuw dat het verkeer nog niet op gang is gekomen. En soms zijn er onderwerpen waarvan mensen simpelweg nog niet weten dat ze het interessant vinden! Je zult zien dat dit soort content het vaak wel goed doet op social media. Kennisleiderschap is en blijft een belangrijke strategie en jouw LinkedIn netwerk heeft geen boodschap aan keywords.

Hoe zit het met keywords?

We gaan even terug naar de kern van SEO: keywords. De tijd waarin je een blog rondom één keyword schreef en meteen bovenaan Google stond, ligt alweer een hele tijd achter ons. Maar hoe zit het dan wel? Een aantal van onze best practices:

  • We schreven het al in 2018, maar anno 2023 kun je er écht niet meer onderuit: je moet niet meer denken in individuele keywords, maar in clusters van gerelateerde keywords. Heb je een interessant keyword op het oog? Bedenk dan welke vragen of uitdagingen degene die daarop zoekt nog meer zou kunnen hebben. Bepaalde tools voor keyword research helpen je om gerelateerde keywords te vinden, maar je kunt ook kijken naar de Zoekopdrachten gerelateerd aan… onderaan de zoekresultaten in Google. Hoe groot het keyword cluster moet zijn, is afhankelijk van het minimale zoekvolume dat je nodig hebt voor een positieve ROI. Een topic met weinig zoekvolume maar hoge conversie kan bijvoorbeeld wel de investering waard zijn.
  • Kijk bij het zoeken naar interessante keywords niet alleen naar de keywords met veel zoekvolume. Juist specifieke (long-tail) keywords kunnen heel interessant zijn. Het zoekvolume ligt misschien lager, maar de mensen die er op zoeken zijn heel gericht op zoek naar de informatie die jij aanbiedt in jouw content. De conversieratio van dit verkeer zal over het algemeen ook veel hoger zijn.
  • Houd tot slot rekening met het toenemende gebruik van voice search. Denk dus niet alleen meer aan de klassieke keywords, maar ook aan natuurlijke vragen. Google wordt namelijk steeds beter in het herkennen van dit soort impliciet taalgebruik. Denk bijvoorbeeld aan zoektermen die beginnen met als ‘waarom’, ‘beste’, ‘waar’ en ‘hoe’.

Hoe zit het met on-page SEO?

On-page SEO gaat over alle facetten binnen je website die invloed hebben op vindbaarheid. Op dit gebied zijn er nogal wat onduidelijkheden over wat je wel en niet moet doen. Tijd voor wat opheldering:

  • Zorg dat je website veilig is! Google heeft wel degelijk een voorkeur voor websites met een SSL certificaat. Belangrijker nog, de gebruiker heeft dat ook! Zo’n grote rode gevarendriehoek naast de URL schrikt toch best wel af.
  • Anders dan je misschien zou denken, is de metabeschrijving geen officiëel meewegende factor in de ranking. Dat wil niet zeggen dat de meta niet belangrijk is. Hij geeft je namelijk de kans om mensen te “verleiden” om op je link te klikken. Maak ‘m maximaal 160 tekens lang (120 voor mobiel) en zet het keyword erin zodat mensen weten waar je webpagina over gaat.
  • Google bepaalt aan de hand van de headers (H-tags) op de pagina wat de context is van de verschillende onderdelen van de pagina. Belangrijkste uitgangspunt hierbij is dat je de bezoeker centraal zet bij het opzetten van een pagina. Als dat betekent dat je meerdere H1 headers moet gebruiken, dan is dat prima en niet nadelig voor SEO, aldus Google.
  • Google is slim, maar nog niet zo slim dat hij ook afbeeldingen kan ‘lezen’. Zorg dus dat afbeeldingen een alt tekst hebben die het beeld beschrijft. Let op: vermijd keyword stuffing en zorg dat je afbeeldingen niet te groot zijn, dat is namelijk funest voor de snelheid van je website (zie hieronder waarom).
  • Tot slot: bouw je webpagina’s niet voor Google, maar voor mensen. Google is een bedrijf dat haar gebruikers tevreden wil houden. Ze willen dus zeker weten dat als ze iemand naar een website sturen, die bezoeker daar een goede ervaring heeft. Page load, bounce rate, time on page en scroll percentage zijn indicatoren van een goede of slechte gebruikservaring.

Hoe lang moet mijn blog of pagina zijn?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er is niet zoiets als de perfecte lengte voor een blog of pagina. Dat hangt namelijk helemaal af van het onderwerp en de voorkeuren van je doelgroep (ja van je doelgroep, en dus niet van Google). Wel is het zo dat long-form content (> 4000 woorden) steeds minder verkeer trekt. Maar dat komt omdat deze pagina’s vaak over een heel breed onderwerp gaan. Google laat liever specifieke content zien die precies is afgestemd op de zoekopdracht. Maar goed, soms wil iemand een deep-dive in een specifiek onderwerp en soms wil iemand gewoon snel een antwoord op een vraag hebben. Om erachter te komen wat jouw doelgroep het liefste heeft, is er een simpele truc: Google het beoogde keyword en bekijk de pagina’s die nu op de bovenste posities staan. Zijn het beknopte pagina’s? Maak dan een beknopte pagina. Zijn het een uitgebreide artikelen? Maak dan een uitgebreid artikel. Ga niet het wiel opnieuw uitvinden! Want kennelijk is dit wat mensen willen lezen als ze dat specifieke keyword Googelen.

Is link building nog belangrijk?

Het eenvoudige antwoord is ‘ja’. Een link vanaf een andere website naar jouw content geldt als een aanbeveling en zegt iets over de kwaliteit van je content. Dat gezegd hebbende, het is niet de bedoeling om nu overal op het wereldwijde web maar links naar je site te gaan verstoppen. Anno 2023 gaat het niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit van backlinks. Let op deze drie factoren:

  • Autoriteit van de backlinks (gebruik hiervoor een tool als Moz, SemRush of Majestic)
  • Semantische relevantie van backlinks
  • Aantal backlinks

Wat zijn realistische SEO doelen?

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: inbound marketing is een marathon, geen sprint. Zelfs de master of inbound -HubSpot- ziet in de eerste zes maanden van een SEO-project geen resultaat (aldus degene die daar het SEO team runt). Maar wat mag je dan wel verwachten? Een eenduidige benchmark kan ik je niet geven, maar je kunt het wel makkelijk zelf berekenen:

  1. Doe keyword onderzoek en maak een lijst met interessante keywords en bijbehorende zoekvolumes
  2. Maak onderscheid in groepen keywords. Je hebt bijvoorbeeld transactional keywords (over producten en diensten) en informational keywords (over trends en best practices)
  3. Kijk per groep wat het totale zoekvolume is van die keywords, je hebt dan de totale adresseerbare markt
  4. Je kunt nu een grafiek maken met een range van de totale adresseerbare markt. Op hoe meer keywords je in een bepaalde periode kunt focussen, hoe meer potentieel zoekvolume je kunt bereiken

Ook voor link building kun je doelen stellen:

  1. Google het keyword waarop je wilt ranken
  2. Kijk welke website nu op positie 1 staat voor dat keyword
  3. Check de relevantie en autoriteit van die website en kijk hoeveel backlinks die specifieke pagina heeft
  4. Je hebt nu een doel voor je eigen pagina. Onderzoek wat de mogelijkheden zijn voor partnerships en gastblogs

SEO is geen quick fix maar een lange termijn strategie

SEO is geen quick fix. Het is ook geen projectje van een paar maanden. Werken aan online vindbaarheid is een continue proces. Het betekent je website goed onderhouden, regelmatig op zoek gaan naar kansen om te ranken en structureel goede content delen. Uiteindelijk trekt de marketeer die het doel van ‘de searcher’ het best weet te vervullen aan het langste eind.

 

 

Bron: HubSpot