Social media marketing: 6 misvattingen

Inbound Marketing

social media marketing 6 misvattingenSocial media is een omstreden begrip in de B2B-wereld. Misschien zie je er, net als vele andere ondernemers, het nut niet van in om actief te publiceren op Facebook, Twitter, LinkedIn en Snapchat. Of misschien heb je het licht al wel gezien, maar weet je gewoon nog niet zo goed wat je er precies mee aan moet. Ik deel graag mijn top zes misvattingen van social media met je.

 

Door de deelknoppen de content niet meer zien

Je kent het wel. ’s Morgens word je rustig wakker met je telefoon in je hand. Je scrollt door je Facebook tijdlijn en bekijkt wat nieuwe berichten op LinkedIn. Verschillende interessante artikelen flitsen voor je ogen langs en hier en daar druk je op de vind-ik-leuk-knop. Op iedere pagina, bij ieder bericht, is er de mogelijkheid tot delen. Delen op jouw eigen pagina, op een ander profiel, via mail of WhatsApp. De mogelijkheden zijn oneindig. Maar hoeveel deel je nou echt? Of, sterker nog, welke berichten herinner jij je nog aan het einde van de dag? Precies. Er is sprake van info overload. Daarom is het logisch dat er bepaalde misvattingen bestaan over social media marketing. Want wat heeft nu daadwerkelijk effect? Wat levert jouw onderneming werkelijk een groter bereik en wellicht zelfs nieuwe klanten op? Welke van onderstaande herken jij? Heb je hier nog misvattingen aan toe te voegen? Laat dan gerust een reactie achter. 

#1. “Alleen LinkedIn is interessant voor onze business”

Ondanks het feit dat je zelf waarschijnlijk actief bent op meerdere sociale media, is het heel verleidelijk om te kiezen voor slechts één kanaal voor jouw onderneming. Dat is immers wel zo overzichtelijk. Begrijpelijk, maar social media werkt als een olievlek. Je hoeft echt geen Tumblr account aan te maken om te profiteren van dit gegeven. De enige regel die geldt is: wees actief op de platformen waar jouw potentiële klant dat ook is. Is hij visueel ingesteld? Denk dan ook aan Pinterest en Instagram! Zo vindt jouw doelgroep je sneller!

#2. “Ik deel alles wat ik tegenkom”

Je hebt gehoord of gelezen dat de inzet van social media belangrijk is voor marketing. Zeker waar. Het gevaar is dat je berichten gaat plaatsen, om het plaatsen. Misschien heb je gehoord van de 10-4-1 regel en weet je inmiddels dat het belangrijk is om verschillende dingen te posten, met enige regelmaat. Een veelgemaakte fout hierin is dat je maar wat gaat aanmodderen op social media. Hiermee bedoel ik dat je slechts tot op zekere hoogte nadenkt over de content die je online deelt met jouw volgers. Het gevaar zit ‘m in de fit: je post te snel dingen die niet precies passen bij jouw bedrijf of niet aansluiten bij de informatie die de doelgroep zoekt. Daarmee trek je publiek aan dat misschien helemaal niet bij jouw bedrijf past. Ga na wat jouw Unique Selling Point is en naar welke informatie jouw ideale klant op zoek is. Pas jouw social media berichten daarop aan. Is dat het jubileum van een werknemer of een gewonnen prijs? Ook goed, maar wissel dit af met inhoudelijke content waar je potentiële klant wat aan heeft.

#3. “Social media, dat is echt iets voor onze stagiair”

Dit punt hangt nauw samen met misvatting #2. Veel bedrijven dragen graag de social media marketing taken over aan de nieuwste stagiair. Die heeft zich misschien nog niet compleet met het bedrijf geïdentificeerd. Ga na of deze persoon voldoende weet van jouw bedrijf, de doelgroep en van het nut van social media om deze taak op zich te nemen. De juiste content op het juiste platform op het goede moment posten vergt toch wat diepgaander inzicht. En dat vergt simpelweg tijd! 

#4. “Die likes komen vanzelf als we beginnen met publiceren”

Het is een bekende aanname dat het verkrijgen van likes, volgers en extra verkeer naar je website ‘vanzelf’ gaat op het moment dat je actief wordt op social media. Ik moet je uit deze droom helpen. Social media zijn gericht op persoonlijk contacten. Gebruikers waarderen het over het algemeen niet wanneer een bedrijf overdreven aan promotie doet. Je wordt eerder als irritant bestempeld dan als geloofwaardig. Let er daarom goed op wat je deelt. Ga je voor écht interessante content of ben je het zoveelste bedrijf dat om aandacht schreeuwt met deel-en-win acties? De keuze is aan jou. 

#5. “We moeten onze kennis niet weggeven”

Probleem vijf: je laat te weinig van jezelf zien. Bezoekers willen alles weten. Of je nu een kleine MKB onderneming runt of een multinational, jouw online zichtbaarheid is je visitekaartje. Wanneer je te weinig deelt met jouw volgers doet dit af aan je betrouwbaarheid. Toekomstige klanten willen bewijzen voor jouw deskundigheid. Ze willen zien wat jij al hebt gedaan, hoe je het doet en wat ze van jou kunnen verwachten. Er is namelijk keuze genoeg. Op het moment dat jij niet inspeelt op deze behoefte, via al jouw online kanalen, verlies je klanten.

#6. “Social media is leuk voor erbij, maar levert niets op”

LinkedIn, Twitter, Facebook, Instagram. Als je al een zakelijk account hebt weet je al dat ze je allemaal wijzer proberen te maken. Eens per week krijg je de statistieken met de best bekeken post en jouw nieuwe volgersaantal. Waarschijnlijk kijk je er eventjes naar. En op het moment dat er schrikbarende veranderingen plaats hebben gevonden, richt je je ook gauw weer op andere dingen. Een gemiste kans. Juist door nauwkeurig bij te houden welke impact jouw social media posts hebben, bereik je daadwerkelijk een ROI. Ik raad je aan om te kiezen voor een Marketing Automation Tool om precies te meten wat er bij jouw bedrijf gebeurt. Welk social media bericht levert ons traffic op? Of misschien zelfs leads? Als je dit soort resultaten kunt meten, dan kun je echt stappen maken!

Wil je meer lezen over Inbound Marketing? Download dan onderstaand whitepaper.