Sales enablement

Succesvol remote selling met de remote saleskit [5 tips]

18 juni 2021 - Geschreven door Floor Verkoeijen

photo-1454165804606-c3d57bc86b40Heel Nederland heeft dankzij de coronacrisis plotseling de switch naar thuiswerken moeten maken. Hierdoor werd ook de verkoopstrategie van menig salesteam 180 graden omgedraaid. Meetings via Zoom met zowel collega’s als klanten, online demo’s en virtuele beurzen. Maar hoe kom je precies in contact met je prospects? Hoe realiseer je urgentie voor jouw aanbod? En hoe win je het vertrouwen van iemand door een beeldscherm heen? In dit blog geven wij jou een aantal tips voor succesvolle remote selling.

 

Remote sales: tijdelijk of straks standaard the way to go?

In 2020 en 2021 hebben we veelal te maken gehad met uitdagingen op de korte termijn. De grote dip in verkoopcijfers kwam namelijk in maart en april vorig jaar. Er moest een nieuwe manier gevonden worden om het verkoopproces opnieuw op te starten en hiervoor was de oplossing remote sales; verkopen op afstand. Deze dip is zeker bijgetrokken, maar wel met één groot verschil: verkopen gaat meer online dan ooit tevoren. Maar waar je voorheen een remote aanpak nog voor onmogelijk hield, besef je je nu dat ook jouw (potentiële) klanten thuiswerken en zich vol op het videobellen hebben gestort.

 

Tip 1: Werk aan je salespitch

Het hebben van een goed verhaal is het halve werk als je gaat prospecten. In slechts enkele minuten moet het duidelijk zijn waarom een prospect verder met jou in gesprek zou moeten gaan. Houd het kort en krachtig, dat is de key. Zet de uitdaging van de prospect centraal en laat zien hoe jouw bedrijf de oplossing kan bieden voor die specifieke uitdaging.

 

Tip 2: Stel targetlijsten samen

Kijk nog eens goed naar je huidige klantenbase. Wie is jouw ideale klant? Wat zijn de kenmerken die deze klant ideaal maken? Als je dit voor ogen hebt, kun je een lijst maken met ideale kenmerken en zo op zoek gaan naar bedrijven die hieraan voldoen.

 

Tip 3: Ga aan de slag met video prospecting

De grootste uitdaging ligt hem voor veel verkopers in het in contact komen met prospects. Beslissers krijgen wekelijks ontzettend veel prospecting berichten binnen. Dé manier om op te vallen bij beslissers, is door gebruik te maken van 1-op-1 video’s. Zo leg je direct een menselijke connectie en creëer je meer aandacht en betrokkenheid bij jouw boodschap. In vergelijking met tekst e-mails levert dat een hogere click rate, hogere respons en meer geboekte meetings op!

 

Tip 4: Goed voorbereid de telefoon oppakken

Na het eerste contact via bijvoorbeeld video prospecting, volgt vaak een belafspraak. Dit is hét moment om achter de uitdagingen te komen waar jouw prospect tegenaan loopt. Het is belangrijk om voort te borduren op eerder contact wat je met je prospect hebt gehad, zo houd je het gesprek relevant voor beide partijen. Zorg ervoor dat je interesse toont en de aandacht trekt van de prospect.

 

Tip 5: Maak het salesproces meetbaar

Om van remote sales echt een succes te maken, is het belangrijk om het salesproces meetbaar te maken. Waar je eerder één of twee klantbezoeken per dag had, heb je nu misschien wel acht telefoontjes op één dag. Belangrijk is dus dat dit goed wordt bijgehouden, want alleen zo kom je erachter wat wel en wat niet werkt. Hieronder vind je een eenvoudig salesproces dat voor bijna elke organisatie geschikt is. Het doel van dit proces is het kwalificeren van leads. Per fase bekijk je of de prospect aan de eisen voldoet om door te gaan naar de volgende fase:

bloghm

 

Jouw remote saleskit

Naast alle bovenstaande tips, lees je in de remote saleskit nog meer tips inclusief per tip een gratis handige tool of template erbij. Heb je alle tips onder de knie? Dan kun je jouw sales activiteiten verder uitbreiden met slimme tools. Denk bijvoorbeeld aan een Meetings tool waarmee prospects zelf een tijdslot kunnen boeken in jouw agenda. Genoeg tips, tricks en tools om aan de slag te gaan met jouw succesvolle remote selling strategie!

CTA remote sales kit

Laat een reactie achter!