Tekstredactie: heeft jouw B2B-bedrijf het nodig? [+infographic]

Tekstredactie

tekstredactieModerne marketing draait om tekst. Zonder die tekst zijn je blogs en white papers lege pagina’s en je mails niets meer dan een handtekening. Omdat schrijven tijd kost en een vak apart is, besteden veel B2B-bedrijven het uit aan journalisten, tekstschrijvers en marketingbureaus. Schrijven jij of je collega’s jullie eigen teksten? Dan kan een redigeerslag (oftewel tekstredactie) een groot verschil maken. 

In dit blog vertel ik je wat meer over het werk van een redacteur en de meerwaarde van tekstredactie voor jouw B2B-bedrijf. 

Waarom is tekstredactie belangrijk?

Of je nu tevreden bent over de teksten die jij en je collega’s afleveren of niet, in beide gevallen kan tekstredactie nuttig zijn en wel om vier redenen:

1) Foutloze teksten zijn een belangrijke voorwaarde voor het opbouwen van een vertrouwensband met je doelgroep. D/t-fouten en andere missers kunnen lezers het gevoel geven dat je slordig bent, of zelfs onverschillig.

2) Leesbare en aantrekkelijke teksten houden de aandacht vast. Lezers zijn steeds sneller afgeleid, wat betekent dat je teksten van het begin tot het eind relevant moeten zijn en tot de verbeelding moeten spreken.

3) Goede teksten dragen bij aan je conversiepercentage. Neem het voorbeeld van een blog: als deze wordt toegeschreven naar het thema van het content offer dat onderaan de tekst staat, is de kans dat lezers het aanvragen groot.

4) Een consistente tone of voice draagt bij aan klantbinding. Een herkenbare en persoonlijke schrijfstijl helpt je om van lezers ambassadeurs te maken van je bedrijf, een groot goed in de B2B-wereld. Zij helpen je om jouw teksten bij een groter publiek onder de aandacht te brengen.

Wat doet een redacteur?

Het werk van een redacteur begint als het werk van een schrijver stopt. Geen enkele schrijver kan zijn eigen werk perfectioneren, zelfs de J.K. Rowlings en Dan Browns van deze wereld niet. Omdat het je eigen tekst is, merk je de valkuilen - te lange zinnen en lastige zinsconstructies - minder goed op. Daarnaast moeten teksten in lijn liggen met de waarden van het bedrijf, de juiste toon aanslaan en het juiste publiek aanspreken. Voor al deze zaken is er de redacteur. Een redacteur is op de hoogte van de marketingdoelen van het bedrijf en past de tekst hierop aan. Zo’n doel is bijvoorbeeld zoveel mogelijk lezers een bepaald content offer te laten downloaden of het merkverhaal goed over te brengen. Omdat de ene tekst meer redactie nodig heeft dan de andere, onderscheiden we grofweg drie soorten tekstredactie:

  1. Licht: corrigeren van spelling, spatiëring, leestekens en grammatica
  2. Gemiddeld: punt 1 plus zinsloop en woordvolgorde
  3. Grondig: punt 1 en 2 plus opbouw en tone of voice

Redacteur of schrijver?

Het kan zijn dat je wél content marketeer bent, maar géén tijd hebt om te schrijven. Of misschien ben je een extreem goede projectmanager, maar heb je niet zo’n vlotte pen. Of misschien gaat de materie je boven de pet omdat de onderwerpen te technisch zijn. Of de productspecialisten die wel thuis zijn in de onderwerpen hebben geen tijd. In al deze gevallen heb je geen redacteur, maar een schrijver nodig. Die kunnen zich ingraven in jullie sector, producten en diensten en content schrijven die je marketingdoelen ondersteunt.

Heb je wél schrijvers in huis, dan raad ik je aan een geschikte redacteur te zoeken. Het soort redacteur hangt af van je wensen en de kwaliteit van de teksten. Staat de essentie op papier maar ontbreken de kop, de staart en de overtuigende toon? Dan heb je een redacteur nodig die grondige tekstredactie levert. Staat de tekst goed op papier maar moet er nog wel geschaafd worden, bijvoorbeeld op het gebied van zinsloop? Dan is medium tekstredactie nodig. Ben je tevreden met het resultaat maar wil je de beste versie mogelijk online zetten? Dan is lichte tekstredactie een uitkomst.

Hoe verloopt de samenwerking met een redacteur?

Dat is helemaal aan jou. Wil je dat de redacteur regelmatig aanschuift bij meetings? Dan is dat een prima vraag om te stellen tijdens de intake. Hou je het schrijfproces liever kort en snel? Dan is mailcontact voldoende. Een andere factor is de vraag die je neerlegt bij de redacteur. Wil je dat hij alleen je teksten redigeert, of ook meekijkt met vindbaarheid en strategie? Het antwoord op deze vraag bepaalt wat voor redacteur je nodig hebt. Sommige zijn redacteur pur sang, anderen (zoals wij) zijn inbound marketeers en redacteuren in één. In dat laatste geval is de samenwerking waarschijnlijk intensiever dan in het eerste. Zo helpen wij vaak met het bepalen van het juiste keyword, het opstellen van een tekst outline, het live zetten van de tekst en de promotie na publicatie. In sommige gevallen beheren wij ook de blogkalender en helpen wij de schrijvers binnen je bedrijf met de planning van hun teksten.

Stroomschema tekstredactie

Tekstredactie bestaat dus in allerlei vormen. Geen idee wat jouw bedrijf nodig heeft? Met hulp van onderstaand schema ben je er zo uit wie je zoekt.

stroomschema tekstredactie

Weet je het al? Of wil je eerst nog wat meer weten over het werk van een inbound marketeer? Download dan ons gratis white paper hieronder.