Tot het uiterste met inbound - 5 slimme B2B marketing tactics

slimme B2B marketing tactics

B2B inbound marketing tacticsSoms lijkt alles goed te gaan op de marketingafdeling. Het blogplatform loopt prima, je content offers worden gedownload en je ads vallen op. De basis staat, maar dat is voor een moderne marketeer eigenlijk niet meer genoeg. Een echte moderne marketeer wil niet alleen succesvol zijn in z’n eigen vakgebied, maar ook echt iets kunnen betekenen voor de groei van het bedrijf. Daarom is het belangrijk om te kijken hoe jij met jouw marketingstrategie nog een stapje verder kunt gaan. Met nieuwe, innovatieve technologieën, of simpelweg met een aantal kleine tweaks. In dit blogartikel deel ik 5 slimme B2B inbound marketing tactics voor de marketing pro’s onder ons.

1.      Van call-to-action naar call-to-value

Laten we beginnen met een slimmigheidje dat je vandaag nog door kunt voeren. Dat een goede call-to-action super belangrijk is weet je inmiddels. Je zet dan ook braaf overal ‘download nu’ of ‘vraag een trial aan’ neer. Maar zeg eerlijk, erg inspirerend is zo’n call-to-action niet. Probeer daarom eens om van je call-to-action een call-to-value te maken. Dat wil zeggen dat je aangeeft wat de uitkomst is als mensen de actie uitvoeren. Op die manier maak je meteen duidelijk wat de waarde van je (content) offer is. Hieronder wat voorbeelden van call-to-value’s:

2.      Zet interactieve content in

Content is er op het grote wereldwijde web inmiddels in overvloed. Dus moet je een stapje extra zetten om de aandacht van je doelgroep te trekken én vast te houden. Interactieve content is daar heel geschikt voor. Het vergroot niet alleen de betrokkenheid bij je content, maar zorgt ook voor meer lead generatie en een positieve merkbeleving. Er zijn verschillende mogelijkheden voor interactieve content:

  • Zelftests zijn een leuke manier om je doelgroep meer inzicht te geven in hun probleem of uitdaging. Ze zijn dan ook prima geschikt voor de Awareness fase. Voeg bij de uitslag een passend conversiepunt toe zodat je de zelftesters ook nog om kunt zetten in leads.
  • In de Consideration fase doen calculators het altijd goed. Met een calculator kunnen leads bijvoorbeeld de ROI van een uitgave berekenen, de verwachte besparing of het benodigde aantal licenties. Dit is een hele transparante manier om bewijs te vinden voor hun eventuele investering. Denk goed na over wat voor calculator past bij de zakelijke doelen van je doelgroep.
  • Als iemand je e-book of whitepaper aan het lezen is, is zijn betrokkenheid het hoogst. Door je content offers interactief te maken maak je gebruik van die bestaande engagement en geef je het een extra boost. Denk dus na over elementen in je content offer die je interactief kunt maken. Voeg links toe naar video’s of case studies, maar gebruik bijvoorbeeld ook checklists en infographics. En voor de opper-pro’s: maak van je content offer een conversational pagina met een chat bot!

3.      Doe een content audit

Door de jaren heen heb je waarschijnlijk al aardig wat content gecreëerd. Het ene blog zal beter presteren dan het andere en sommige pagina’s zullen verouderd zijn of zelfs helemaal niet meer werken. Het is daarom slim om eens in de zoveel tijd een content audit te doen. Niet per se een leuk klusje, maar je kunt er je online vindbaarheid wel flink mee verbeteren. Door bepaalde pagina’s te verwijderen, updaten, samenvoegen of redirecten zorg je dat te allen tijde goede, high-quality content op je website staat die daadwerkelijk bijdraagt aan je Google rankings. Met een content audit kun je verschillende dingen bereiken:

  • Ontdekken welke inhoud nog ontbreekt;
  • Er achter komen waar je juist te veel content over hebt;
  • Verouderde pagina’s vinden;
  • Kansen ontdekken voor optimalisatie van oude content;
  • Kijken wat de gemeenschappelijke kenmerken zijn van goed presterende pagina’s;
  • De structuur en organisatie van de content op je website verbeteren.

4.      Maak gebruik van chatbots

Ik merk dat veel bedrijven nog een beetje twijfelachtig tegenover chatbots staan. Want zit de klant daar wel op te wachten? Feit is dat bedrijven en klanten elkaar via steeds meer kanalen weten te vinden en dat nieuwe kanalen steeds sneller geaccepteerd worden. Grote kans dus dat chat-mogelijkheden binnen een mum van tijd breed geaccepteerd zullen zijn. Waarom dan niet nu al beginnen met experimenteren met conversational marketing? In een recent interview gaf HubSpot’er Michael Redbord aan dat de inzet van chat(bots) heeft geleid tot een stijging van 170 procent in het aantal afspraken. Genoeg reden om aan de slag te gaan met je eerste bots! Denk bijvoorbeeld aan de volgende varianten:

  • Verwelkom bezoekers op je website met een welkomstbericht, zo bied je ze direct de mogelijkheid om met je in contact te komen via de chat.
  • Vervang het klassieke aanvraagformulier door een conversational landingspagina waar mensen een content offer kunnen aanvragen via een chatbot.
  • Voeg een chatbot toe aan je productpagina’s om de eerste leadkwalificatie voor je te doen. De meest interessante leads stuurt de bot direct door naar je sales team.

5.      Target, target, target

Maak jij al gebruik van Google advertising? De basis set-up van een Google advertentiecampagne bestaat uit een slimme landingspagina, relevante keywords en goede advertentieteksten. Heb je je eerste resultaten geboekt, dan kun je verder gaan optimaliseren. Denk na over hoe je je advertentieteksten en landingspagina nog relevanter kunt maken voor je doelgroep. Kun je je teksten specifieker maken? Kun je de bezoekers al filteren vóór ze op je landingspagina komen? Door in je advertentieteksten al heel specifiek een bepaalde doelgroep aan te spreken, krijg je veel relevanter verkeer op je landingspagina. Voeg bijvoorbeeld de volgende elementen toe aan je advertentietekst:

  • Bedrijfsgrootte: benoem in de advertentie of je aanbod voor ‘enterprise’, voor ‘het MKB’ of wellicht voor ‘start-ups’ is.
  • Branche: ben je actief in bepaalde verticals? Benoem deze dan specifiek in je advertentie. Bijvoorbeeld ‘Marketing voor IT’.
  • Persona: wil je het verkeer helemaal goed afbakenen, vermeld dan de persona op wie je je richt in de advertentie. Denk aan ‘de MKB-directeur’ of ‘de innovatieve sales manager’.

Nu je de juiste bezoekers naar je landingspagina leidt, moet je ook zorgen voor de juiste content op die pagina. Je kunt de conversie op de pagina flink verhogen als de content aansluit op de zoekterm van de bezoeker. Bekijk dus of het nodig is om per ad group een aangepaste landingspagina te maken.

Inbound marketing Pro

Inbound marketing is geen statische methode. Door continu op zoek te gaan naar actuele best practices en nieuwe tactieken, zorg je ervoor dat jouw marketingactiviteiten optimale resultaten opleveren. Download onze whitepaper over Inbound Marketing via onderstaande knop.