Van contentcreatie naar contentstrategie

van contentcreatie naar contentstrategie

Contentstrategie.jpg‘Wordt mijn website nog wel gevonden, met die continue stroom van nieuwe content?’ Dit is een vraag die menig contentcreator zichzelf weleens stelt. Hoe zorg je dat de content die jij met zo veel zorg creëert, ook geconsumeerd wordt? SEO en kennisleiderschap zijn sleutelwoorden in het antwoord op deze vraag. Maar de overkoepelende oplossing ligt in de strategie achter je content. In dit blogartikel vertel ik hoe je ervoor zorgt dat je content met elkaar verbonden is en hoe dit bijdraagt aan je online vindbaarheid en kennisleiderschap.

Van SEO naar HEO

De reden dat contentstrategie steeds belangrijker wordt ligt in de veranderingen die gaande zijn op het gebied van SEO. In voorgaande jaren werden keywords vooral afgestemd op zoekmachines. Dit resulteerde in content die super zoekmachinevriendelijk, maar minder prettig te lezen was. Google verbetert continu zijn algoritme en nu zie je dat deze techniek niet meer werkt. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat maar 26% van de #1 zoekresultaten in Google het exacte keyword bevat. Content moet dan ook niet meer afgestemd worden op zoekmachines, maar op de zoeker.

Tijdens Inbound16 werd door Dharmesh Shah, co-founder van HubSpot, de term HEO geïntroduceerd: Human Enjoyment Optimization. In 2017 zal alles draaien om het optimaliseren van de zoekervaring. Dit is eigenlijk heel logisch, want: niet zoekmachines, maar mensen zijn op zoek naar jouw content. Google beoordeelt content dus meer en meer op relevantie voor de zoeker en probeert een zo goed mogelijke match te maken tussen het keyword en de content.

De ‘core topic’ contentstrategie

Hieruit kunnen we een simpele les trekken: jij moet ervoor zorgen dat jouw content optimaal aansluit bij de zoekdoelen van jouw doelgroep. Dat betekent dat jij je doelgroep door en door moet kennen. Waar zitten hun problemen en pijnpunten? Het omschrijven van buyer personas is dus een belangrijk onderdeel van je contentstrategie. Formuleer 6 tot 8 ‘core topics’ op basis van de kernproblemen van je doelgroep. Vervolgens bouw je je contenstrategie rondom deze core topics. Dat betekent dat elk stukje content verbonden is aan één van de core optics. Hiermee voorkom je dat je allemaal losse stukjes content hebt en zorg je voor een groter geheel van elkaar versterkende content. Zo creëer je dus kennisleiderschap. Je contentstrategie ziet er dan zo uit:

topic cluster.png content strategy.png


Content creëren rondom core topics

Voor content die je creëert rondom de core topics maak je gebruik van subonderwerpen die verbonden zijn aan dat kernprobleem. Dit heeft twee voordelen:

  1. Je creëert een kennishub van informatieve content rondom een probleem, wat waardevol is voor je doelgroep en bijdraagt aan je kennisleiderschap.
  2. Je focust op onderwerpen (keywords) waarop je hoog kan scoren in de zoekmachines.

Een voorbeeld: ‘inbound sales’ is een veelgebruikt keyword en dus lastig om hoog op te ranken. Het is dus slimmer om te focussen op subonderwerpen op dit gebied, denk aan ‘inbound sales methodology’ of ‘inbound sales definition’. Dit zijn uitgebreide zoektermen (long-tail keywords) die gerelateerd zijn aan het core topic. Schrijf blogs rondom deze subonderwerpen en zorg dat de content altijd is verbonden aan het hoofdonderwerp. De hoge ranking op deze subonderwerpen draagt bij aan de paginapresentaties van je core topic.

Answer the public.pngOm je te helpen bij het bedenken van goede subonderwerpen raad ik je een handige tool aan: Answer the Public. In deze tool voer je een bepaald onderwerp in waarbij vervolgens veel gezochte vragen worden gegeven. Deze zijn gebaseerd op de automatisch voorgestelde resultaten in zoekmachines als Google. Dit levert waardevolle inspiratie op voor content ideeën. De website visualiseert de resultaten bovendien in een handige mindmap die je kunt downloaden.

Aan de slag met je contentstrategie!

Door een goed uitgedachte strategie als basis te gebruiken bij contentcreatie, zorg je dat jouw content beter vindbaar is en dat je kennisleiderschap opbouwt. Ga dus eens terug naar de tekentafel en schets een masterplan waarin je al jouw content met elkaar verbindt.