Veelvoorkomende problemen met landingspagina’s: hoe op te lossen?

Landingspagina's

landingspagina_problemenVoor het genereren van leads gebruik je als moderne ondernemer of marketeer al een tijdje verschillende landingspagina’s. Je hebt er veel energie in gestoken. Van het schrijven van wervende teksten tot creëren van prachtige designs. Je gebruikt ook nog eens verschillende formulieren. Dit alles om de potentiële klant te overtuigen van jouw aanbod. Maar op de één of andere manier blijven downloads uit of komen er überhaupt maar weinig mensen op je landingspagina terecht. Geregeld krijgen wij dan ook de vraag: Hoe kan ik meer resultaat met mijn landingspagina's behalen?

In dit blog ga ik in op drie veelvoorkomende problemen en vertel ik bij elk probleem hoe je dit kunt verbeteren.

Werp eerst zelf een korte blik

Vaak vergeten we om een landingspagina vanuit de ogen van de potentiële klant te bekijken. Als moderne ondernemer of marketeer weet je natuurlijk al precies wat je aanbiedt, maar is dit ook wel zo duidelijk en relevant voor de bezoeker? Ik adviseer vaak om een korte blik op je landingspagina te werpen en daarbij de gedachten van je potentiële klant in je achter hoofd te houden. Vraag jezelf vervolgens af: ‘Als ik een potentiële klant zou zijn, zou ik dan ingaan op dit aanbod?’. Als je hier te lang over moet nadenken, dan lijkt jouw aanbod niet voldoende interessant.

Als er niets mis lijkt te zijn met jouw aanbod, waar kan het probleem dan liggen?

Laten we nu eens kijken naar drie veelvoorkomende problemen met landingspagina’s.

1.  Lage click-through rate

De click-through rate is het percentage bezoekers dat op jouw call to action (CTA) button klikt en vervolgens op de landingspagina terecht komt. Dit getal is een goede maatstaaf voor het bepalen van de effectiviteit van jouw CTA. Een lage click-through rate betekent dat weinig mensen op jouw CTA buttons klikken.

Hoe kun je dit verbeteren?

Zorg ervoor dat jouw aanbod goed aansluit bij de wensen van jouw potentiële klant. Als mensen niet op jouw CTA klikken is het hoogstwaarschijnlijk niet relevant voor hen. Bekijk verder goed of de CTA wel aansluit op de inhoud van je blog. Schrijf in de CTA button wat je daadwerkelijk biedt en beloof geen goude bergen. Zowel de tekst als het design moeten aansluiten op de CTA. Lees ook eens een eerder blog van mij met zeven tips voor een sterke call to action button.

2.  Hoge bounce rate

De bounce rate is het percentage bezoekers dat op jouw landingspagina terecht komt én de pagina direct verlaat. Dit getal vertelt hoe succesvol jouw landingspagina is. Bij een hoge bounce rate verlaten dus veel mensen direct jouw landingspagina.

Hoe kun je dit verbeteren?

Zorg ervoor dat jouw landingspagina matcht met de CTA die eraan voorafgaat. Het is niet alleen vervelend, maar ook verwarrend voor mensen als deze twee onderdelen niet overeenkomen. Laatst liep ik zelf nog tegen zo’n probleem aan. Er werd mij een uitgebreid e-book over Twitter aangeboden, maar eenmaal op de landingspagina gekomen bleken het enkel wat basic tips te zijn. Maar daar kwam ik toch niet voor? Klik, weg wezen. Voorkom dergelijke situaties. Lees in een eerder blog 6 design tips voor landingspagina’s.

3.  Lage conversion rate

De conversion rate is het percentage bezoekers dat ingaat op jouw aanbod. Een bezoeker vult dan het formulier in, ontvangt jouw offer en wordt een lead. Een lage conversion rate betekent dat weinig mensen het formulier op de landingspagina invullen.

Hoe kun je dit verbeteren?

Er zijn veel verschillende redenen op te noemen waarom jouw formulier niet ingevuld wordt. Denk aan een verkeerde lay-out, te veel afleiding (bijvoorbeeld links naar andere pagina’s) of een te uitgebreid formulier. De beste manier om te weten te komen wat het beste werkt is door A/B testen te doen. Je kunt vrijwel elk onderdeel van je landingspagina testen. Kies een doel en ga aan de slag met A/B testen. Weet je niet hoe je een A/B test moet opzetten? Lees dan het artikel ‘How to Effectively Run an A/B Test On Your Landing Pages’ van HubSpot.

Heb jij wel eens met één van de bovenstaande problemen te maken gehad? Zo ja, hoe ging jij daar toen mee om? Ik hoor het graag van je in een reactie hieronder!