Verbeter je inbound recruitment proces met een chatbot [Deel 1]

Verbeter je inbound recruitment proces met een chatbot [Deel 1]Als je bedrijf groeit, heb je meer medewerkers nodig om het werk uit te voeren. Dat klinkt logisch, maar nieuwe collega's vinden gebeurt lang niet altijd op tijd. Want juist omdat je groeit, heb je weinig tijd om nieuwe mensen te zoeken. Onhandig! Gelukkig zijn er allerlei tools die het wervingsproces een stuk makkelijker maken. Bovendien worden deze tools steeds slimmer. Een mooi voorbeeld is de chatbot, die steeds vaker ingezet wordt als ‘robot recruiter’. Dat klinkt misschien als iets engs, maar dat hoeft het niet te zijn! Ik denk zelfs dat een chatbot een zeer waardevolle toevoeging is aan je inbound recruitment proces. In deze tweedelige blog serie leg ik uit hoe jij ermee aan de slag kunt.

Een robot recruiter, kan dat wel?

Laat ik allereerst duidelijk maken dat de menselijke, persoonlijke factor in een wervingsproces het allerbelangrijkst blijft om kandidaten over de streep te halen. Ik zie een chatbot daarom niet als vervanging, maar als perfecte aanvulling op het inbound recruitment proces voor B2B bedrijven.

In veel situaties is conversational marketing in de vorm van een ‘robot recruiter’ een waardevolle toevoeging. Bijvoorbeeld als je collega’s werving tussen hun eigen werkzaamheden door moeten doen, als je nog geen gestroomlijnd inbound recruitment proces hebt, als je te maken hebt met grote aantallen kandidaten of gewoon als je eens iets nieuws wilt proberen om op te vallen tussen concurrenten die ook op zoek zijn naar nieuwe collega’s.

Waar begin je?

Zoals bij elke verandering is het handig om van tevoren een plan van aanpak te maken. Als je een chatbot inzet in het marketing- en salesproces baseer je dit plan op het bepalen van de Best Next Step, zoals Robbert beschrijft in dit blog. Wat die beste volgende stap is, bepaal je steeds aan de hand van drie vragen:

  1. Over welk type bezoeker gaat het?
  2. Welke pagina bekijkt de bezoeker?
  3. Waar komt deze bezoeker vandaan?

Zodra je die drie vragen beantwoord hebt, weet je of je een bezoeker het beste real-time kunt aanspreken, een afspraak moet organiseren, ‘m wilt converteren naar een lead of dat je hem op de juiste informatie wilt wijzen.

Exact hetzelfde principe is toepasbaar op het recruitment proces waarbij niet het genereren van leads, maar het werven van nieuwe collega’s centraal staat. Laten we hieronder eens kijken hoe dit in z’n werk gaat.

Achtergrondinformatie van je potentiële nieuwe collega

Voordat je de Best Next Action in het recruitmentproces kunt bepalen is het belangrijk om te weten wie je bezoeker is, welke pagina hij bekijkt en hoe hij daar terecht is gekomen. Bezoekers kun je heel zwart-wit onderverdelen in anonieme, bekende of geconverteerde bezoekers. Is de bezoeker voor het eerst op je website, kwam hij al vaker of weet je zelfs wie het is (veel nieuwe collega’s komen immers binnen via huidige collega’s)? Daarnaast kijk je kritisch naar iemands websitegedrag. Bekijkt hij pagina’s met algemene informatie (bijvoorbeeld de Over ons pagina) of lijkt hij op zoek naar specifieke informatie (bijvoorbeeld een vacature)? Controleer vervolgens hoe hij daar gekomen is. Heeft hij een zoekopdracht op Google gedaan of klikte hij op een LinkedIn advertentie die rechtstreeks naar de vacature verwijst?

De Next Best Action bepalen bij inbound recruitment

Zodra je weet wie je websitebezoeker is, kun je de Next Best Action bepalen. Voor werving variëren deze van laagdrempelige, volledig geautomatiseerde acties tot persoonlijke communicatie die deels handmatige acties van de bezoeker vragen:

1. Informeren

De bezoeker informeren over openstaande vacatures en jullie bedrijfscultuur.

2. Converteren

De bezoeker vragen zich te abonneren op nieuwe vacature updates of jullie op recruitment gerichte nieuwsbrief.

3. Interactie

De bezoeker via chat persoonlijk aanspreken om hem meer uit te leggen over een vacature of het sollicitatieproces (pro- of reactief).

4. Afspreken

De bezoeker helpen een afspraak voor een kennismakings- of sollicitatiegesprek te maken.

De rol van de chatbot

Om de chatbot op de pagina steeds de juiste Next Best Action te laten bepalen, moet je deze achtergrondinformatie verwerken tot verschillende scenario’s die de bot kan volgen. In het tweede deel van dit blog ga ik verder in op deze scenario’s op basis van de vijf stappen van het inbound recruitmentproces:

  1. Kandidaat profiel bepalen
  2. Vacature inrichten
  3. Kandidaten werven
  4. Sollicitatieprocedure
  5. Onboarding nieuwe collega

Ik ben benieuwd of jij een chatbot als waardevolle aanvulling ziet op jullie huidige recruitmentproces. Laat het weten in een reactie!