Waarom bovenaan op Google staan niet altijd nut heeft

Hoog in Google komen

bovenaan_in_google_niet_altijd_nutZoekmachineoptimalisatie of SEO is één van de vele moderne marketing termen die ik vaak tegenkom in blogs en andere online content. Vaak is de strekking van het artikel dat het belangrijk is om bovenaan op Google te staan, want dit kan leiden tot meer websitebezoekers. Dat is mooi meegenomen... tenminste als het verkrijgen van meer websitebezoek je doel is. Eigenlijk is meer websitebezoekers niet het doel, maar een middel om het overkoepelende doel van iedere onderneming te bereiken: meer omzet genereren. De ranking van je website in zoekmachines is dus maar een kleine stap in het gehele proces. In dit blog lees je waarom op nummer één in Google te staan niet altijd van waarde is.

Inlevingsvermogen

Gevonden worden op Google is belangrijk voor organisaties die moderne marketing toepassen. Potentiële klanten zoeken een oplossing voor hun probleem en die zoektocht vindt grotendeels online plaats. Voor jou is de slagingskans van een zoekopdracht het grootst als de potentiële klant precies de woorden intypt die op jouw website voorkomen.

Dit is vaak de eerste reden waarom de cijfers van organisch zoekverkeer tegenvallen. De (potentiële) klant gebruikt namelijk hele andere termen dan jij als professional gebruikt. Simpelweg omdat de klant zijn of haar probleem in gewone taal omschrijft en jij jouw oplossing juist in vaktermen uitlegt.

Inlevingsvermogen is dus essentieel bij het bepalen van de juiste zoektermen. Bovenaan staan voor een woord dat eigenlijk alleen je vakgenoten gebruiken, heeft daarom geen enkele zin. Hiermee trek je niet de juiste websitebezoekers aan.

Door middel van tools als Google AdWords Keyword Tool en SemRush ontdek je welke termen vaak ingetikt worden en wat gerelateerde zoekwoorden zijn. Integreer de zoektermen in je online content en meta data en je bent op den duur beter vindbaar voor potentiële klanten.

Interesse wekken en behouden

Zodra je weet welke zoektermen jouw ideale klant gebruikt is het zaak zo snel mogelijk alle content die op jouw website te vinden is te optimaliseren. De websitebezoeker moet natuurlijk niet na een paar seconden rondklikken terug naar de zoekpagina willen en bij de concurrent gaan kijken. De oplossing die hij of zij zoekt moet direct gepresenteerd worden, maar daar houdt het niet op.

Je wekt nog meer interesse op door bijvoorbeeld nieuws over de branche en blogs over jouw oplossingen en ervaringen binnen het vak te delen. Ook een product en ’Over Ons’ pagina zijn belangrijk: hierdoor leert een potentiële klant jouw onderneming kennen en laat je zien dat je een kennisleider in je vakgebied bent. De stap om dan nog terug te keren naar Google en andere opties te bekijken verklein je hier aanzienlijk mee.

De laatste loodjes...

… wegen het zwaarst, wordt wel eens gezegd. Bij moderne marketing is dat anders. Het grootste werk is het optimaliseren van je website voor zoekmachines en het creëren van content om bezoekers tevreden te stellen. Het enige wat je daarna nodig hebt is een Call-to-Action. Een knop of tekstregel die naar een formulier leidt waar je vraagt om contactgegevens in ruil voor extra kennis in de vorm van case studies, white papers of e-books. Met deze gegevens kun je de klant opvolgen, ‘warm’ maken en klaarmaken voor een sales gesprek.

Op nummer één op Google staan heeft dus geen zin als dit alleen geldt voor niet-relevante zoektermen, je bezoekers geen interessante content biedt na de klik en wanneer je hen niet kunt opvolgen door het gebrek aan relevante content.