Wat is een SSL certificaat en waarom moet mijn website dit hebben?

Wat is een SSL certificaat en waarom moet mijn website dit hebben?

ssl certificaat website.pngOnbekend maakt onbemind. Zo voelt het ook een beetje als ik het heb over het SSL certificaat. Security is tenslotte een van de minst sexy onderwerpen waarover we het in de marketing kunnen hebben. Mooie campagnes met méér leads: daar willen we over praten! Toch komt daar ook altijd een stukje techniek bij kijken, zoals marketing automation software en een moderne website. En daarbij speelt ook security een rol. SSL staat letterlijk voor Secure Sockets Layer wat betekent dat er een beveiligde laag geplaatst wordt tussen een server en een internet browser waardoor de gegevens beveiligd worden. In dit blog vertel ik je wat het SSL certificaat precies is en waarom jij er echt eentje wilt voor je website.

Wat is een SSL certificaat?

Herinner je nog de nieuwsberichten die begin 2016 verschenen over WhatsApp? Bekend werd dat WhatsApp tegenwoordig berichten zou gaan versleutelen. Dat betekent dat alleen de verzender en de ontvanger van het bericht nog bij de verstuurde informatie kunnen. En dat is heel fijn. Hierdoor kan bijvoorbeeld Facebook (de eigenaar van WhatsApp) niet meer zien wat je verstuurt. Het SSL certificaat doet iets soortgelijks op een website. Als jij een whitepaper downloadt op een website, worden je gegevens verzonden aan de eigenaren van die website. Althans, in het gunstigste geval. Wanneer de website waarop jij gegevens hebt achtergelaten, niet veilig is, loop je de kans dat je gegevens in verkeerde handen vallen. 

Een hacker plaatst een klein, haast onvindbaar programmaatje op de server van de host van een website. Het programma wacht tot jij begint met typen. Wanneer dit gebeurt, slaat het programma die informatie die jij ingeeft op en stuurt dit naar een hacker. Als dit met je naam en e-mailadres gebeurt is het al niet prettig. Maar als het om gevoelige informatie gaat is het echt problematisch.Bijvoorbeeld wanneer je gebruik maakt van online bankieren. Het is dus belangrijk om de gegevens van jouw websitebezoekers zo goed mogelijk te beschermen. 

Hoe weet ik dat een website veilig is?

Een website met een SSL certificaat herken je, in Google Chrome, heel gemakkelijk. Kijk maar eens links van het website adres, daar staat in het groen ‘veilig’ met een slotje erbij:

Beveiligde verbinding https


Of het symbooltje van onveilig:

onbeveiligde verbinding http


Als je daarop klikt, krijg je ook tekst te zien die zegt dat de website onveilig is. Kijk dus snel of jouw website al een ‘slotje’ heeft!

Wat heeft SSL met SEO te maken?

SEO is één van de toverwoorden van iedere contentmarketeer. Dankzij goede, waardevolle content, kun je hoger in Google terechtkomen. Toch is dit niet de enige succesfactor. De algoritmes van Google veranderen om de haverklap en zijn bovendien één groot mysterie. Gelukkig weten we wel wat dingen die bijdragen aan een betere vindbaarheid en SSL is er daar één van. Waardevolle content staat nog altijd hoger, maar Google bevestigt dat SSL steeds belangrijker wordt. Het is dus zeker een goede move om er nu al voor te zorgen dat jouw website beveiligd is. Liever te vroeg dan te laat.

Hoe kom ik aan een SSL certificaat?

Het verkrijgen van een SSL certificaat hangt af van waar je website gehost is. Heb je jouw complete website op HubSpot gebouwd? Dan kun je een SSL certificaat gewoon gratis aanvragen met één klik op de knop. Als je een Wordpress website hebt, doorloop je de volgende drie stappen:

  • Je schaft een SSL certificaat aan. Via bijvoorbeeld deze plugin. Kosten variëren van 20 tot $145. Het ligt eraan hoeveel support je wilt en of je het certificaat voor één of meerdere domeinen gebruikt.
  • Als je het certificaat hebt aangeschaft en geïnstalleerd, controleer je bestaande content op fouten. Als hier hard gecodeerde bestanden tussen zitten (met een http link) dan moet je dit aanpassen naar je nieuwe https verbinding. Dit kan met behulp van deze plugin.
  • Gekocht, geïnstalleerd en fouten eruit gehaald? Dan moet je er alleen nog voor zorgen dat al het webverkeer naar jouw beveiligde verbinding komt. Deze plugin zorgt hiervoor.