HubSpot

Wat is Marketing Automation? Heuvel Marketing legt uit

09 augustus 2016 - Geschreven door Inge de Jong

Marketing_Automation_Blog_Picture.pngJargon is een vloek en een zege. Een zege voor ingewijde mensen die snel willen communiceren op de werkvloer en indruk willen maken op feestjes, een vloek voor online marketing. Want welke drukbezette lezer zit er te wachten op lappen tekst doorspekt met English loanwords en nietszeggende woorden als agile en IT-oplossingen? Wie een boodschap over wil brengen, moet simpeler gaan schrijven. Omdat de wereld verbeteren nog altijd bij jezelf begint, startte ik de ‘Heuvel Marketing legt uit’ serie. Met in deze aflevering: wat is marketing automation?

 

Snel alle ins en outs over marketing automation? Bekijk onderstaande video. Of lees hieronder verder.

MarketingAutomation_Website

 

Over de term

Nu online de plek is waar het allemaal gebeurt, verhuizen ook marketeers hun werkzaamheden naar het web. Folders en nieuwsbrieven vallen niet meer op de mat, maar in je mailbox. Posters verschijnen niet meer in het bushokje, maar rechts bovenin op nu.nl. Dit heeft voordelen, met stip op één het automatiseren van marketingactiviteiten. Dat kan al heel simpel, bijvoorbeeld door social mediaberichten te laten versturen voor elk nieuw blog dat je post. Of door mensen de mogelijkheid te bieden om je wekelijkse nieuwsbrief te ontvangen. Deze vorm van automatisering zorgt ervoor dat je meer kunt doen met minder inspanning. Je legt immers maar één keer vast welke actie er wanneer moet worden uitgevoerd. Zo automatiseer je je marketingactiviteiten, en dat heet in het Engels marketing automation. Zo simpel kan het zijn.

De gouden combi

Marketing automation wordt vaak in één adem genoemd met inbound marketing. Dat is niet zo gek: de combinatie is goud waard. Wie met inbound marketing werkt, verzamelt informatie over zijn websitebezoekers en voorziet hen van relevante content (excuses, ik bedoel gewoon informatie) per stadium van het aankoopproces. Hoewel de term ‘automation’ anders doet denken, is marketing automation een geweldige manier om dit proces te personaliseren. Door je potentiële klanten altijd en overal te volgen tijdens hun websitebezoek, leer je hen beter kennen. Op basis van deze informatie stuur je hen die ene white paper, die case study of een relevante blog. Als je al deze handelingen kunt automatiseren, benader je heel veel potentiële klanten tegelijk, maar wel aangepast aan hun klantprofiel. Het resultaat is een persoonlijk hengeltje voor iedere websitebezoeker, zonder dat je uren op een stoel moet gaan zitten wachten.

Plane_Picture_Blog.jpg

Marketing automation software

Automatiseren doe je niet zelf, maar met behulp van programma’s. Wie met marketing automation aan de slag wil, zal software in moeten zetten. Je kunt ervoor kiezen om voor iedere marketingactiviteit een aparte tool te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan Hootsuite om je tweets in te plannen of Salesforce om je potentiële klanten te managen. Ook bestaan er diverse plug-ins, waarmee je de SEO van je websiteteksten kunt verbeteren. Simpeler is het om een alles-in-een-tool te gebruiken die al deze functies standaard meelevert. Zo werk je vanuit één platform en kan je al je marketingactiviteiten vanuit hetzelfde programma inrichten. Bijkomend voordeel is dat je door deze integratie veel meer inzicht krijgt in het gedrag van je potentiële klanten. Komen ze vanuit Google op je website, of juist via Twitter of LinkedIn? En welke webpagina’s en white papers scoren het best? Dankzij deze informatie krijg je een duidelijk beeld van je klant en zijn interesses, maar ook van de kwaliteit van je eigen marketingactiviteiten. En hoe beter deze op je klant zijn aangepast, hoe succesvoller je marketingstrategie.

Voorsprong

Marketing automation draait dus om het automatiseren van de communicatie met je potentiële klanten. Daarmee staat het in dienst van je (inbound) marketingstrategie. Met de juiste losse tools of een compleet marketing automation softwarepakket (wij gebruiken bijvoorbeeld Hubspot en Marketo) heb je een enorme voorsprong op je concurrent. Want hoeveel geniale mensen hij ook in dienst heeft; zo’n nauwkeurige en efficiënte communicatie krijg je alleen voor elkaar door te automatiseren. 

Hoe heb ik het ervan afgebracht? Heb ik stiekem toch een moeilijk woord gebruikt, laat het me weten! Ook als je andere vragen hebt over marketing automation, trouwens.

Moderne B2B Marketing

Laat een reactie achter!