Wat is retargeting en hoe zet je het effectief in?

Retargeting

Wat_is_retargeting.jpgHaal je voor jouw gevoel niet voldoende leads binnen met jouw inbound marketing campagnes en klinkt retargeting je interessant? Dan kun je er mee stoppen óf (de betere optie) jouw bestaande strategie aanpassen en uitbreiden. Bijvoorbeeld door retargeting in te zetten. Kort gezegd kun je met retargeting jouw merk, dienst of product opnieuw onder de aandacht brengen bij bezoekers die jouw website hebben verlaten. Hoe dit werkt en waarom je dit zou moeten inzetten, vertel ik je in deze blogpost.

Het Lead to Revenue Management proces

In de eerste fase van het Lead to Revenue Management proces staat het aantrekken van interessante websitebezoekers centraal. Op jouw website wil je deze bezoekers laten converteren naar leads die je vervolgens – na selectie – opvolgt met waardevolle, interessante en nuttige informatie. Een deel van je bezoekers zal je website slechts kort bezoeken en keert misschien op een later moment weer eens terug. Om te zorgen dat deze groep mensen jou niet vergeet zijn vele strategieën toe te passen. Hiervan is retargeting er één.

Wat is retargeting?

Retargeting is een vorm van adverteren waarbij je bezoekers van je website of bestaande contacten een advertentie toont die naar jouw website leidt. Deze advertentie verschijnt op een andere website die de bezoeker, nadat hij jouw website heeft verlaten, bezoekt.

Hoe werkt retargeting?

Er zijn twee vormen van retargeting: ‘Pixel-based retargeting’ en ‘List-based retargeting’.

Pixel-based retargeting

Dit is de meest gebruikte retargeting strategie. Het begint bij het instellen van een stukje JavaScript op een van je webpagina’s. Dit wordt ook wel ‘pixel’ genoemd. Zodra iemand die pagina bezoekt geeft deze pixel een cookie aan de browser van die bezoeker. De bezoeker verlaat jouw website en bezoekt vervolgens andere websites. De pixel herkent de websites waar retargeting adverteerruimte is. Dankzij de cookie wordt de juiste advertentie getoond – namelijk die jij hebt ingesteld op jouw webpagina. Hierin wijs je de bezoeker bijvoorbeeld op een nieuw e-book. Dit heb je misschien zelf al wel eens meegemaakt na het bezoeken van webshops. Later zie je advertenties van diezelfde webshop op andere websites verschijnen. Toeval? Die kans is klein.

List-based retargeting

Op sociale netwerken zoals Twitter en Facebook kun je list-based retargeting inzetten. Het werkt simpel: je stelt een lijst met e-mailadressen samen en de platformen laten jouw advertentie zien aan de gebruikers die deze e-mailadressen gebruiken. Zo kun je retargeting heel gericht inzetten. Een keerzijde van deze vorm is dat gebruikers vaak verschillende e-mailadres gebruiken. Voor een website vaak een zakelijk en op social media ,meestal een privé adres.

Wat levert retargeting op?

Retargeting kan je helpen om meer bezoekers naar je website te leiden en hen te herinneren aan jouw organisatie of product. Als je het slim inzet – bijvoorbeeld door een e-book te promoten – kan het je meer leads opleveren. Het grote voordeel van pixel-based retargeting is dat het direct start nadat bezoekers jouw website verlaten. Je kunt bovendien redelijk gemakkelijk selecteren op interessegebied omdat je het JavaScriptje op een specifieke pagina plaatst. Je kunt er voor kiezen om deze vorm van retargeting op meerdere pagina’s in te zetten. Echter, hierdoor zullen je resultaten minder goed meetbaar zijn (want: interessegebied vervaagt). Het neemt wat meer tijd in beslag en het instellen is wat gecompliceerder. Overweeg daarom goed op welke pagina je pixel-based retargeting gaat inzetten.

Social media wordt dagelijks veel gebruikt door een grote groep mensen, daarom kan het interessant zijn om list-based retargeting in te zetten. Deze vorm kan meer awareness en meer conversie opleveren. Houd hierbij rekening met een klein views- en klikpercentage vanwege de niet overeenkomende e-mailadressen van je contacten. Gebruik een groot aantal adressen om meer resultaat te behalen. Uiteraard beheer je zelf de lijst en kost het monitoren en verbeteren van je prestaties wat meer tijd dan bij pixel-based retargeting.

Een toevoeging voor jouw marketingstrategie?

In dit artikel heb ik retargeting geïntroduceerd. Hopelijk heb je een goede indruk gekregen van de mogelijkheden van deze advertentievorm.