Word gevonden! Een keyword-analyse in 4 stappen

Keyword-analyse

word gevonden! Een keyword-analyse in 4 stappenJaren geleden was niets belangrijker dan reclame maken. Van tv-spotjes tot posters tot het benaderen van potentiële klanten op straat: bedrijven haalden alles uit de kast. De laatste jaren heeft het internet echter een grotere rol gekregen. Als jij je potentiële klanten wilt bereiken, moet je dus online vindbaar zijn. Naar mijn mening begint goede online vindbaarheid met sterke content. Content die niet alleen fijn leest en begrijpelijk is, maar ook gebaseerd is op keywords. Keywords die passen bij jouw doelgroep. En daarvoor heb je een keyword-analyse nodig. In dit blog leg ik je in vier stappen uit hoe je dat doet.

 

  1. Keywords bedenken

Stel je voor, jouw bedrijf verkoopt aluminiumfolie. Jouw doelgroep zoekt echter niet alleen op het woord ‘aluminiumfolie’. Sommigen typen bijvoorbeeld ‘zilverpapier’ in. Toch wil je dat je klanten je via beide keywords kunnen vinden. Daarom is de eerste stap in je keyword-analyse om zoveel mogelijk relevante keywords te bedenken.

  • Activeer die creatieve kant in jezelf en leef je zoveel mogelijk in in jouw buyer persona. Ga na welke zoekwoorden zij zouden kunnen gebruiken en noteer deze.
  • Check de websites van concurrenten. Bekijk ook hun keyword rankings in de zoekmachines, zij staan niet voor niets hoog in Google. Welke keywords gebruiken zij? Leer hiervan!
  • Gebruik je zoekmachine-tools? Handig! Hierin kun je precies nagaan welke zoekwoorden veel worden gebruikt.
  1. Hoe vaak wordt er gezocht?

Natuurlijk is het handig om te weten dat jouw aluminiumfolie klant ook zoekt op het keyword zilverpapier. Nu is het aan jou om te bepalen hoe relevant dit is voor jouw bedrijf. Als er zelden wordt gezocht op ‘zilverpapier’, heeft het geen zin om dit keyword te verwerken in al jouw content. Het levert je simpelweg te weinig op.

  • De Google keyword tool geeft precies aan hoe vaak wordt gezocht op een bepaald keyword. Daarnaast krijg je ook suggesties in de tool: je ziet waarop nog meer gezocht wordt en hoe vaak. Hiermee vergelijk je eenvoudig twee of meerdere keywords met elkaar en bepaal je welk keyword voor jou relevanter is.
  • In Google trends vergelijk je ook verschillende keywords met elkaar. Je voert twee termen in en de tool geeft vervolgens aan op welke zoekterm meer gezocht wordt. Daarnaast vergelijk je de zoektermen over een langere tijdsperiode en op basis van de geografische locatie van je potentiële klanten.
  1. Bekijk de concurrentie

Met behulp van bovenstaande stappen heb je relevante keywords bepaald voor jouw bedrijf. De volgende stap is het bekijken van de concurrentie. Stel je voor, je kiest een keyword waarop ontzettend veel wordt gezocht. Als jouw concurrenten hier al op in hebben heeft gespeeld, hebben zij een voorsprong. Hierdoor wordt het voor jou lastiger om op die eerste pagina van Google terecht te komen. Typ in Google jouw keyword in en bekijk direct onder de zoekbalk hoeveel resultaten gevonden worden. Typ ook eens voor jouw zoekterm ‘allintitle:’ in. Dan krijg je te zien hoeveel pagina’s jouw keyword in hun titel gebruiken. Ook belangrijker om te weten!

  1. Bepaal het beste keyword

Uiteindelijk blijft het kiezen van het perfecte keyword altijd een afweging. Als er veel op jouw keyword gezocht wordt en je maar weinig concurrenten hebt, beschik je over een ideale situatie. Helaas komt dit niet zo vaak voor. Daarom moet je keuze maken. Ga je voor wat meer concurrentie of kies je er echt voor om de niche te bedienen?

Met deze vier stappen voer je snel een keyword-analyse uit. Natuurlijk bestaan er naast Google nog ontzettend veel andere tools om je hierbij te helpen. Mijn tip? Verdiep je hoe dan ook eerst in de keywords voordat je er op los begint te schrijven. Een goed begin is het halve werk!

Wil je meer weten over Inbound Marketing?

Download de whitepaper