Zakelijk bloggen voor B2B-ondernemers: a beginner's guide

Inbound Marketing

Zakelijk bloggen voor beginners.jpeg

Zoals ik heb al eerder heb benoemd in mijn vorige blog zorgt zakelijk bloggen voor het aantrekken van nieuwe bezoekers  naar je website. Door regelmatig te bloggen word je een kennisleider in jouw vakgebied. Zakelijk bloggen biedt nog een aantal belangrijke voordelen, dat hebben we al vaker uitgelegd. Maar niet iedereen is geboren met schrijfkwaliteiten van een best-selling auteur. Toch wil dat niet zeggen dat je geen interessant blog kunt schrijven. In dit blog geef ik een aantal handige tips waarmee je aan de slag kunt met het schrijven van je eerste blogartikelen.

Leef je in 

Wanneer je een blog schrijft, moet je je inleven in je buyer persona. Doe je dit niet, dan spreekt je blog waarschijnlijk niet de juiste mensen aan. De blogs moeten antwoord geven op vragen van je doelgroep én hun interesse opwekken. Begin met een korte brainstormsessie. Geef bijvoorbeeld antwoord op de volgende vragen: wat zijn de meest gestelde vragen door je buyer persona? Met wat heeft je doelgroep hulp nodig? Wat wil je graag overbrengen vanuit de markt richting je doelgroep? Waar praten bekende bloggers uit de markt over of wat zijn trends topics op social media? Probeer eerst een goed beeld te krijgen van de leefwereld en de uitdagingen van jouw buyer persona. Zo weet je zeker dat je relevante en educatieve blogs schrijft.

Een heldere blogstructuur 

Een blog bestaat uit verschillende onderdelen. Je begint met een scherpe titel die nieuwsgierig maakt. Een titel bestaat uit ongeveer 50-60 karakters. Vervolgens schrijf je de inleiding van je blog. De inleiding moet pakkend zijn zodat de lezer verder wil lezen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld ook gebruik maken van een anekdote. Tevens leg je in de inleiding uit waar je blog over gaat. Daarna schrijf je de body van je blog. De body verdeel je onder door middel van witregels en tussenkopjes. Om de tekst behapbaar en makkelijk te maken, kun je gebruik maken van een opsomming. Belangrijke informatie kun je dikgedrukt of schijngedrukt maken. Als je de body klaar is, schrijf je de afsluiting. Met de afsluiting kun je de lezer oproepen tot actie. Denk aan contact opnemen of het downloaden van een content offer als een whitepaper of e-book. Maar daarbij gebruik van een duidelijke call-to-action (button). Met een werkwoord in gebiedende wijs, bijvoorbeeld ‘reageer’ of ‘download’, spoor je de lezer aan tot actie. Een blog bestaat meestal uit 600 – 900 woorden.

Maak gebruik van keywords

Om je blog online zichtbaar te maken, maak je gebruik van een keyword. Een keyword laat je bijvoorbeeld terug komen in je blogtitel, de body tekst, je meta-description en de alt tag van de afbeelding. Om het juiste keyword te kiezen, doe je keyword onderzoek. Je maakt een lijst van keywords waar je doelgroep op zou zoeken. Met een tool als de Google Keyword Planner kun je ideeën opdoen voor goede keywords. Daarna verdeel je ze onder in de 3 fases van de buyer journey: awareness, consideration en decision. Een keyword past in een bepaalde fase:

  • Probleem-georiënteerde keywords passen in de awareness fase, waarin je doelgroep online op zoek gaat naar het antwoord op een vraag. 
  • Oplossingsgerichte keywords passen in de consideration fase, waarin de potentiële klant op zoek gaa naar een concrete oplossing voor een probleem.
  • Branded keywords passen bij de decision fase waarin de potentiële klant op zoek is naar een vertrouwde en capabele aanbieder.

Om te bepalen welke keywords interessant zijn kijk je naar twee factoren: het zoekvolume en de moeilijkheidsgraad. De eerst geeft aan hoeveel mensen maandelijks het keyword intypen. Het tweede geeft aan hoe moeilijk het is om in de top zoekresultaten te komen voor dit keyword. Met andere woorden hoeveel concurrentie je hebt op dit keyword. Een kansrijk keyword heeft een hoog zoekvolume, een lage moeilijkheidsgraad en is relevant en specifiek voor je doelgroep.

Schrijfstijl

Bij het schrijven van je eerste blogs moet je op zoek gaan naar jouw unieke schrijfstijl. In blogs wordt vaak gebruik gemaakt van een informele toon. De lezer aanspreken met ‘u’ creëert een virtuele afstand en dat wil je voorkomen. Blijf ook dichtbij jezelf en schrijf vanuit een ik-perspectief. Op deze manier neem je de lezer mee in je verhaal en laat je de persoonlijke kant van je bedrijf zien. Zorg ook voor een prettige leesbare tekst, bijvoorbeeld door korte en actieve zinnen te gebruiken. Zinnen met zullen, worden en moeten kun je beter vermijden.

Wil je nog meer informatie over Inbound Marketing? Download dan onderstaand whitepaper!